Farmors myter, nr 2

Myt  nr 2:  Det gamla boningshuset har inte alltid ligget på platsen där det står nu, utan har flyttats dit från slätterna! Ok?!?!

Hm, står hus eller ligger de… vet inte vilket som är minst fel att säga / skriva egentligen (samma bryderi som huruvida hus brinner upp eller ner), men här har vi det i allafall, det gamla boningshuset –  som ska stått någon annanstans, enligt farmor… – med stengrund och vita fönsterfoder, och en del av en kringbyggd gård med kullerstens plan.

036

Fotot är taget runt 1922, och det är farmor och farfar – Ester & Algot Persson – som står på / framför trappan, och bakom dem står Piädde-Pellen… eller Algots far Per Olsson, som han egentligen hette. Algots mor – Elsa Jeppsdotter – dog den 19 september 1899, drygt två månader efter hans födelse… vilket säkert var en bidragande orsak till att han mer eller mindre kom att växa upp hos sin mormor och båda ogifta mostrar.                                    Vem den stolte gossen på bilden är – och vad han gör där – , är okänt… men hans namn var Nils Persson.

Att ”boningshuset”, eller mjölboden…  inte var byggd på platsen har jag fått genom modersmjölken, och att det bott någon där… ja, det skvallrade tapetresterna på väggarna om. En var dem var Ola Persson (farfars farfar) med familj…

Email001 lagfart

… och föräldrar till ovan nämnde ”Piädde-Pellen”.

Den äldsta delen av huset (den högra på bilden) revs någongång på 30-40talet, samtidigt som resten av huskroppen flyttades en ”husbredd” snett bakåt… vilket gjorde det möjligt att köra på båda sidorna om den. Det medförde också att vi långt senare kunde cykla ”chicken race” runt den! Fullt ös runt, runt, runt… och givetvis i olika varv.

Fick vi det? Nopp, löd vi – fingrarna i kors – (minns en kille som råkade riktigt illa ut och blodet sprutade från hans huvudsvål… hjälm? Nix, användes endas av motorcyklister på 60-talet)…

Nå, samma väggarna – som det bevislien både fötts och dött bakom – , härbergerade dock ”bara” spannmål när jag växte upp. Både under- och övervåningen var täckt av ett halvmeter tjockt (och nytt skruvades upp varje höst)… lager över hela golvet. Säden fick man förstås inte gå i… så då gjorde vi inte det – fingrarna i kors! –  ;-D …

Där fanns också en stooooor kvadratisk tratt med ett hål i botten… och jag visste att säden vi kastade ner i den rasslade vidare ner i kvarnen på nedervåningen (som fungerade genom att en traktor genererade energi genom en stor bred rem). Ajabaja, inte gå nära den remmen… för då kunde man dö!

Men… det gamla boningshuset (eller mjölboden) hade ju flyttats dit från slätterna, enligt farmor. Var slätterna (i Lörby) fanns har jag inte en susning om (för det visste inte farmor)… men en snabb blick på Enskiftes kartan från 1813 visar med all tydlighet att det fanns ingen bebyggelse på platsen där gården ligger idag (vid XX = 20 med romerska siffror)

Skärmklipp enskiftet 2

Detta är ett skärmklipp från Lantmäteriets historiska kartor (så här får man förmodligen inte göra… men)  http://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/advancedsearch.html  , närmare bestämt en enskifteskarta från Lantmäteristyrelsens arkiv över Löverby 1 – 28 (från 1813).

Detta tyder jag som att farmor faktiskt hade rätt i sitt påståendet… ”Det gamla boningshuset har inte alltid ligget på platsen där det står nu, utan har flyttats dit från slätterna!”

Annonser
Det här inlägget postades i Släktforskning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Farmors myter, nr 2

 1. Solsi skriver:

  Har du haft alla dessa fina bilder eller har du hittat dem när du släktforskar?

  Gilla

  • Gunvor Persson skriver:

   Bilden på boningshuset är en stor tavla som hänger i min hall, och lagfarten finns i mitt föräldrahem (+ några till)… kartan är en del av en av lantmäteriets historiska kartor 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s