Slutet är början på något nytt…

”Slutet” kan syfta på allt mellan ond bråd död och ändstation för Pågatåg… till något så trivialt som dag tretton på en tvåveckors semester. När den surt intjänade ledigheten går mot sitt slut – och det dröjer läääänge innan man kan sova runt eller vända dygnet igen – ja, då kan det kännas som slutet är nära. Suck, eländes elände och vemod…                 ”Slutet” kan oxå – hur konstigt det än kan låta – vara något väldigt possitivt. Muck, civilakläder och kossan på grönbete… och nya möjligheter och utmaningar 🙂 .

Fasen, hjälp mig nu! Detta skulle handla om släktforskning… och så går jag igång på rubriken – en väldigt bra rubrik med andra ord (och det är aldrig fel när man bloggar, har jag läst) – så hur får jag till en snygg övergång till jakten på döingar i allmänhet och Sölvesborgs släktforskarförening i synnerhet?

Tja, jag kan ju börja att berätta att föreningen inte är stort mer än fem år gammal, och har 93 betalande medlemmar (i dag!). Dessa medlemmar har tillgång till vår lokal i Folkets Hus några timmar varannan vecka… annars håller vi vanligtvis till i lärsalen på Sölvesborgs bibliotek  (onsdagskvällar, mellan 17.00-19.00) höst, vinter och vår… och dit är alla som är nyfikna på sina anor – eller oss 😉 ! – välkomna. Man behöver inte vara medlem, det är bara att komma in 🙂 …

Kopia av 009

… och kanhända är bibliotekarie Elna Hansson den första man träffar på då.                   Lugn, bara lugn… hon (eller någon av hennes kollegor) visar vägen till Lärcentrum, som ligger i bibblans bakre regioner. Där inne finns 15-20 datorer – som vi är evigt tacksamma att få använda! – och med bibliotektes abonnemang och föreningens dito försöker vi hjälpa alla, både nybörjare och mer vana forskare.

Kopia av 019

Dessutom sammarbetar vi med Studieförbundet Vuxenskolan 🙂

Nåja, tillbaka till rubriken ”Slutet är början på något nytt” …. den syftade på att i onsdags var det ”slutet” för vårens släktforskartermin på biblioteket.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Släktforskning är KUL, men det kan man inte tro när man ser bilderna 😉 …

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Jakten på anorna är vanebildande. Det är problemlösning på hög nivå… löser man ett ”problem” får man genast två nya. Vilka var dom? Mördare och banditer… eller åtminstonne hästtjuvar, eller rann det rent av blått blod i deras ådror?

Oftast var de dock helt vanliga Svenssons som gick genom livet utan att göra så mycket väsen av sig… även om man skulle kunna önska att de varit tillräckligt skurkaktiga för att hamna i domboken 🙂 .

—- ¤ —- ¤ —- ¤ —- ¤ —- ¤ —-

Detta var ”slutet”… men redan den 4 maj kommer ”början”.                                      En ”början” i hundranittio, eftersom vi ska vara på TVÅ ställe samtidigt. Vi börjar klockan 10.00 på Föreningsmässan i Slottslängorna, där vi ska informera om vår förening. Därefter fortsätter vi till Folkets Hus i tvåhundranittio… där Jorge Lintrup från Sveriges Släktforskarförbund berättar om projektet ”Släktforskning för invandrare”

Här tänkte jag sätta en bild av affichen till Folkets Hus arrangemanget… men den blev så illa liten, så jag länkar till den på vår hemsida istället; http://sbg-anor.se/ …

Detta inlägg publicerades i Sölvesborg..., Sölvesborgs Släktforskarförening, Släktforskning och märktes , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Slutet är början på något nytt…

 1. Solsi skriver:

  Hoppas du fortsätter och informerar oss, ser fram emot lite tips där jag sitter på landet och försöker hitta lite ”förfäder”. Synd att jag bor kvar i Blekeinge då jag hade jag kunnat sälla mig till er.

  Gilla

 2. Gunvor Persson skriver:

  Du hade varit så välkommen så 🙂 ….
  Jodå, det kommer att bli uppdatering både på den 4 maj, och mitt lilla Lörby projekt (byn där jag har många av mina anor)… men det är så mycket annat som händer just nu.
  Har du blekingeanor, så är ett tips att goggla DDSS (tror det står för Demokratisk Databas Södra Sverige, men där finns avskrivna född, död och vigselböcker från Blekinge, Skåne o Halland fram till ca 1895)…
  Good Luck 🙂 !

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s