Pallkrage + frö = rädisor i långa banor….

… eller iallafall några runda fina exemplar… för enligt Fru Tomat så går det INTE att odla dessa godingar i pallkrage… så därför måste jag förstås göra det! Om inte annat, så för att bevisa att det går. Enligt henne blir de långa och magra… med en himla massa blad.   Enligt mig låter det som någon sorts brist, även om jag inte minns vad det är som det är för lite – eller för mycket! – av när blasten frodas :-).

???????????????????????????????

Tre ”dubbeldäckade” pallkragar har jag – två stora och en liten – varav den ena är ganska ny och har fått en drivbänk högst upp (bara det bästa är gott nog till rädisorna, ni vet). Hela tanken med att odla i upphöjda lådor var; ”att kan inte jag (eller mina plåthöfter och knän, rättare sagt) komma till bären, så får bären komma till mig” 🙂

Första försöket 2012; I den lilla planterades en massa smultronplantor, och i den högra fick några jordgubbsplantor bo….                                                                                                     Det bidde inget bra, skulle man kunna säga. Det visade sig snabbt att smultronplantorna växte som ogräs, medan jordgubbarna förde en tvinande tillvaro i mörkret bakom bambun… dessutom skuggade av dassalocksstora blad, tillhörande ”popkorn trädet”.

???????????????????????????????”Kompostgallret har vuxit in i bambun – eller om det var tvärtom – och sitter säkert!”

Bambun kräver en närmre presentation. Jag köpte två bambu buskar redan på 80-talet… gröna, mjuka och prasslande buskar.                                                                                Det finns ett flertal varianter av detta gräs, båda små och jättestora och mina var / blev 2.5 – 3 meter höga. På 80-talet blommade bambun runt om i land, och då var det att betrakta som en smärre sensation… eftersom detta var något som bara hände vart 100de år.

En sorgelig sensation dock… för sedan dör busken sakta men säkert.

Detta faktum gjorde att jag väntade några år INNAN jag planterade tre bambu i min ”nya” trädgård… eftersom jag vill vara säker på att få plantor som inte skulle blomma i min livstid iallafall. Tyvärr tog det tog nog bara drygt fem år innan den första blommade.        Den busken har varit stendöd i många år ny… och de andra båda blir risigare för varje år och sjunger nu på sista versen 😦 .

???????????????????????????????”Ax med bambublommor”

Andra försöket 2013; Nu är ”popkorn trädet” halverat, så förhoppningsvis blir det hedanefter ljusare i odlingslådorna…                                                                          Jordgubbsplantorna är flyttade från sin skuggiga plats till den ”nya” och förhoppningsvis soligare kragen… och alla smultronen är flyttade till jordgubbarnas tidigare boning. Deras lilla låda blir då ledig… men kommer att planteras med små fådda sparrisplantor.

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

Framtidsplaner måste man ha… och planen är att införskaffa 13 och en ½ 40cm x 40cm plattor som ska ligga runt pallkragarna, och en 50cm x 50cm dito och var jag ska ha bamseplattan berättar jag OM jag får tag i en (tror inte de tillverkas längre)…

Annonser
Det här inlägget postades i Ätbart?, Sölvesborg..., Trädgård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Pallkrage + frö = rädisor i långa banor….

 1. Mariadottir skriver:

  Det går alldeles utmärkt att odla rädisor i pallkragar! Det har vi gjort i ett par år och de blir så dina och goda! I pr har vi dock provat en annan sort som blir just avlånga och inte runda. Detta ska bli mycket spännande! 🙂

  Lycka till med allt!

  Gilla

  • Gunvor Persson skriver:

   Låter bra att det går att odla dem i pallkragar 🙂 .
   Jag såg oxå fröpåsar med avlånga rädisor, men har någon förutfattad mening om att rädisor ska vara runda… därav valet av fröna.

   Gilla

 2. Jag har också odlat rädisor i pallkrage med gott resultat. Jag tror du kommer lyckas fint.
  Mailn

  Gilla

 3. Camilla skriver:

  Har några pallkragar hos svärfar som jag funderat på att släpa hit. Men frågan är om jag inte är lite sent ute med att plantera frön??

  Gilla

 4. Gunvor Persson skriver:

  Nä, det tror jag inte… jag har bara sått fyra rader rädisor än och planen är att så minst fyra till 🙂

  Gilla

 5. Camilla skriver:

  Tror jag köper lite frön och sår i alla fall… 😀 Har du testat morötter i kragarna? Kanske behöver jag tre kragar då?

  Gilla

  • Gunvor Persson skriver:

   Nopp, har inte testat morötter… tror nog du klara dig med två på höjden (de når upp till knäna på mig).
   Det enda jag prova tidigare är smultron, men det är ju inga frö 🙂 .

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s