Glad Midsommar :-)

Ibland Sveriges traditioner är väl midsommarfirandet bland det svenskaste, eller hur? Eller inte… för vart denna sed kommer ifrån från början är osäkert, men troligen kom den hit från Tyskland för 600-700 år sedan.

Midsommarstången – eller majstång, som vi kallade den när jag växte upp – består av en lövad och blomprydd stång. Den har lite olika utseende beroende på var i landet man är… men hemma på min gata i stan (läs, södra sverige) har den formen av ett kors med kransar hängande på tvärslån. ORDET majstång anses komma från det åldriga ordet maja som betyder löva…

Fira midsommar är inget man gör på en kafferast precis… Först måste mängder med blommor och blad samlas in… för det går åt massor för att pryda ”korset”. I år hade jag inte kunna bidragit med några… för de blommade en vecka för tidigt.

???????????????????????????????

Därefter skall majstången resas… just den här restes vid Slottsruinen i Sölvesborg någon gång på 1960-talet.

973413_397668483684719_1088051186_nprFoto lånat av P. Ragnarsson

Middag – bestående av nypotatis (kokta med dill), matjesill, gräddfil och gräslök – skall sköljas ner med en snaps… eller två… äsch, vi tar en till för det vore synd om flaskans innehåll blir förstört ju 🙂 .

Jordgubbar – i tårta, tallrik, ja i alla former  – måste vi oxå ha… innan det är dags att byta om. Kläderna – med blomfläckar och fästingar efter närkontakt med blommorna till stången – ersätts av finstassen och guldsandalerna, läs; gummistövlarna och regnjackan… för dansa runt gran… förlåt, majstången SKA vi bara! Är det midsommarafton så är det 😀

425220_395327577252143_617886604_nmidsommarFoto lånat av P. Ragnarsson

Runt denna stång dansas sedan ringdans efter bästa förmåga… smågrodorna , vi äro musikanter och prästens lilla kråka… är givna danser 🙂 .

http://www.youtube.com/watch?v=gXUT5TRtiwA

Givetvis skulle man ha en blomsterkrans i håret… allra helst en egentillverkad, bunden på en ståltrådsring (gick hårt åt vår jasminbuske, vill jag minnas… och blåklint plockade vi grannens åker).

ScangpFoto I. Mellberg

”Mibsomma” hos kusinerna i Krokås… runt 1967 (gissar jag).                              Mibsomma? Hi hi… stava har aldrig varit min grej… och fastän jag är mycket medveten om det, så glömmer jag fortfarande en massa ändelser (men b och d har jag numer fullständig koll på).

Fram tillomed den grillade korven är midsommar en familjefest, med fokus på barnen… men allt som kvällen går, övergår den mer och mer till en ”vuxenfest”. Skål, ta mej fan 😉

Denna ”magiska” natt skall man oxå plocka sju sorters blommor att lägga under kudden… så drömmer man om sin framtida prins. Vilka blommor som helst duger, men plockningen skall ske under tystnad… samtidigt som man ska klättra över sju stängsel / stengärde (en blomma på varje sida). Tystnad, som sagt… vilket inte är helt enkel genom björnbärsbuskar och taggtråd, med ett antal groggar i kroppen…

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

För till midsommarfirandet hör oxå en stark alkoholtradition… vilket gör midsommarhelgen till en av de helger på året då mest bråk och fylleri inträffar 😦 .

Lägg därtill att många har precis börjat sin semester och är ute på vägarna…                 Detta faktum gör helgen till en av de mest trafikskadedrabbade 😦 … så kör försiktigt och och var rädda om varandra, så önskar jag er alla en…

TREVLIG MIDSOMMAR!

Det här inlägget postades i Sölvesborg..., Traditioner, Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Glad Midsommar :-)

  1. Gunvor Persson skriver:


    🙂 🙂 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s