2013 vs 1813

Brukar försöka undvika politik – ungefär lika mycket som jag akta mig för magsjukebaciller – , men tyvärr trilla man ju ändå dit ibland 😉 … för faktum är att politik – liksom magsjuka! – inte är ett nytt fenomen, det har alltid funnits och kommer alltid att finnas… även om jag gör mitt bästa för att undvika (hm, upprepning… jag behöver en synonym till undvika; avstå, slippa… njä, känns inte riktigt bra, som de säger i reklamen) det.

Vad hade hänt, tror ni… om kungen – sorry… regeringen! – , hade kommit med ett förslag som innebar att halva sveriges befolkning måste flytta sina hus ett par hundra meter åt ena eller andra väderstrecket i dag?

Tja, husflyttningsfirmorna hade jublat, förstås… många nya arbetstillfällen hade det blivet, men vad hade Svensson tyckt?

Det hade säkert orsakat ett ramaski i hela landet! Ett protest vrål i slott och koja, och inom 24 timmar hade ALLA i dagens informations samhälle vetat vad som var i görningen… vilket inneburit avsked på grått papper för regeringen. Det är vad jag tro…

Det var ungefär det som hände för drygt tvåhundra år sedan också… även om det inte gick på ett dygn! -, och gemene man säkert inte förstod vad det var de tvingades in i.
Kungen – Gustav IV Adolf – avsattes vid en kupp (men det var knappast för att han tog ett beslutade som innebar att väldigt många fick flytta)…

Idag tror jag att en regering kan riva upp föregångarnas beslut, men det gick inte med beslutet om Laga Enskifte i början av 1800-talet… så trots att kungen fått gå från tronen genomfördes hans beslut.

Vad tyckte 1800-tals människorna, läs Lörbyborna… om detta då?  Förmodligen likadant som jag/vi hade tyckt om vi blivet tvingade att flytta huset till andra sidan staketet (även om gräset varit grönare där…). Det står inte så mycket i Enskiftesprotokollet om vad de ”drabbade” tyckte, men lite kan man läsa mellan raderna…

Lörbyborna var INTE överens, för hade de varit det hade det inte blivet något enskifte för Lörbys del. Det räckte nämligen med att EN delägare i en by ville, för att det skulle genomföras…

I Lörby var det TVÅ – av de ca 35 bönderna – som ansökte om enskiftes utbrytning, och då skulle det genomföras. Punkt slut!     
Detta faktum tror jag inte dåtidens Lörbybor hade koll på, för då hade de knappast hållit så låg profil; Vi vill veta mer innan vi uttala oss! Men sanningen är att deras åsikter inte räknades längre…

Av de båda som ansökte om enskiftet hade den ene ”bara” jord i Lörby – han var från Hosaby – , så han såg säkert enskiftet som en chans att få jorden närme sin gård… vilket man väl kan förstå.
Den andre, som bott mitt i smeten i Lörby city… hade redan – av någon anledning – flyttat ut sin gård ”på landet”. Kan tänka mig att även han vill ha mer jord i anslutning till gården…

—- ¤ —- ¤ —- ¤ —- ¤ —- ¤ —-

Det första mötet den 14 juli 1813 kunde börjat bättre för Lörbyborna… och inte som nu med att deras godemannen – riksdagsman Per Persson – hoppade av på studs och stubin, när representanterna för Ljungbygods anklagade honom för jäv (vilket var helt rätt. Han var farbror till ”Sekter” Knutsson (=Listersläkten) på Lörby 4).

Mitt i sommaren var det – och grödorna var under uppväxt – , så man bestämde att återuppta förhandlingarna till hösten igen, vilket gjordes genom att vägens nya dragning och bred bestämdes i oktober 1813… likaså bestämdes var båtmanstorpen skulle ligga (i dubbla rader längs med Lörbyvägen, strax innan skolan) . Dessutom bestämdes att alla skulle ha del i mossen, sandtaget och saltsjön. Och Lörbyborna sa inte halv sju…

—- ¤ —- ¤ —- ¤ —- ¤ —- ¤ —-

Den 20 juni 1814 – året därpå – var det dags för ett nytt möte… där inspektor Bjerstedh föreslog och fick igenom var Ljungby gods båda frälsegårdar (fyra brukare); läs arrendegårdar (no 7 & no 16) skulle ligga. De placerades i anslutning till varandra… och där rök troligen en stor del av Lörbys uppodlade jord.
Därefter frågades de övriga bönderna om vilka som var villiga att flytta till Västra skog och Skogstäppet… vilket hemmansägaren på No 14 kunde, likaså Fjerdingsmannen Petter Pehrsson på No 3 och hemmasägaren på No 9 (OM han nu måste flytta). Och Lörbyborna sa… ingenting!

Dagen därpå fortsatte förhandlingen om och vart gårdarna som måste flyttas skulle ligga. Det konstaterades att no 1 och no 2 kunde få sin jord i samband med gården och kunde därför bo kvar. Värre var det för no 18, 19 och 20… där det var en omöjlighet att få jord intill gårdarna.
Och nu reagerar Lörbyborna på dessa nummer, genom att fortsätta (fortsätta? det tyder på att det inte var första gången de protesterade, även om det inte blivet protokollfört tidigare) att enträget hävda att de ska bo kvar.
Bonden på no 18 gick tillomed så långt att han tyckte att nummer 17 kunde flytta ut i stället, så att de kunde stanna kvar. Åboen på No 17 å sin sida påstod att han skulle sitta i orubbat bo… vilket godemannen höll med om!

Hemmans Ägarna på No 13, 12, 10 och 6 och halva No 4, kunna få sina skiften i sammanhang med gårdarna och bo kvar… medan detta var en omöjlighet för No 5, 8 och 11 som också måste flytta.

—- ¤ —- ¤ —- ¤ —- ¤ —- ¤ —-

Å  i de protesterande åboarna på Nr 20 och 18 kör, stämde nu Sven Mattsson på No 5 in, och tillsammans fortsattade de att hävda att de skulle bo kvar… vilket även åboarna på No 11 höll med om, men med reservationen att om det absolut inte gick begärde de att få sina skifte på den sydvästra delen av Västra åkervången…

Hindrik Mattsson på No 6 behövde å andra sidan inte flytta sin gård… men erbjörd sig mycket gentilt att göra det iallafall – och på så sätt ge utrymme till grannarna – … men vilkoret var att han skulle flytta till Kladden och ha all sin jord där. Punkt!

Å de stackars ägarne på No 5, 8, 11, 18, halv 19 och 20, fortsatte att tjata om att de bara gått med på Enskiftet OM de fick bo kvar… inte annas. Tyvärr tjafsade de för döva öron… för reglerna var stentuffa i enskiftet.

—- ¤ —- ¤ —- ¤ —- ¤ —- ¤ —-

Följande personer med familjer ingick i Lörby 1813…

No 1 3/4 kronoskatte Nils Jepsson äger 3/8 och Ola Olsson 3/8

No 2 2/3 kronoskatte Anders Larsson ./6 Masse Jönsson ./6 och Sven Jönsson ./6

No 3 2/3 kronoskatte Pehr Pehrsson 1/3 och Nämdeman Nils Johnsson 1/3

No 4 ½ Skatte deraf Secter Knutsson 1/4 och Lars Pehrsson 1/4

No 5 ½ krono skatte Sven Matsson 3/8 och Nils Pehrsson 1/8

No 6 ½ krono Skatte Jöns Mattsson 1/4 Hindrik Mattsson 1/4

No 7 3/8 och 16 1 Frälse tillhörigt. Hogvälborna Enke fru Grefvinnan Wachtmejstir på Ljungby å hvar vägnar en tillståden varv …spatron Bjerstedt

No 8 3/8 kronoskatte Nils Pehrsson 3/16 och Hindrik Johansson ? 3/16

No 9 1/4 Do Pehr Bengtsson

No 10 ½ Do Pehr Gummesson 1/4 och Nils Svensson 1/4

No 11 1/4 Lars Nilsson 1/8 Pehr Nilsson 1/8

No 12 1/2 Skatte Ola Månsson 1/4 Andars Johansson 1/4

No 13 2/3 Do John Nilsson 1/6 Sone Andersson 1/6 Pehr Rasmusson 1/6 och Ola Månsson 1/6

No 14 ½ Skatte Enkan Inga 1/4 och for hennes omyndiga barn Bengt Olsson från Siretorp, samt Ola Nilsson äger 1/4

No 15 ½ Måns Olsson 1/8 Sven Jönsson 3/8

No 17 ½ Nämdemannen Nils Johnsson 1/4 och Anders Larsson 1/4

No 18 ½ Skatte Jöns Pehrsson 1/4 Anders Eskilsson 1/8 och Sven Eskilsson 1/8

No 19 5/8 Skatte Nämdemannen Nils Johnsson 3/8 och Bengt Svensson 1/4

No 20 ½ Skatte Pehr Jönsson 1/4 och Pehr Larsson 1/4

… av dem fick gårdarna på nummer 1, 2 , halva 4, 6, 10, 12, 13, 17 och halva 19 bo kvar, medan nummer 3, halva 4, 5, 7, 8, 9, 11, 14, 15, 16, 18, halva 19 och 20  måste flytta.

Alla kom dock inte levande igenom detta… Lars Persson på nummer 4 dog, liksom Sven Mattsson på Lörby 5 och Nils Svensson på nummer 10. Dessutom finns misstankar om att iallafall Sekter Knutsson sålde sin gård på studs och stubin…

—————————————————-

PS: Skall sluta tjata om enskiftet nu (för att fortsätta måste jag gå igenom domböckerna från 1813… till 1817 minst, och det har jag varken tid eller tillgång till just nu)  😉  …

Annonser
Det här inlägget postades i Släktforskning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s