Popkornfrö…

… heter väl majs, men om de kommer från ett popkornträd… vad heter de då ;-) ?

Skämt åsido… trumpetträd heter det på svenska, men jag kallar det popkornträd… eller Katalpa kort och gott. ”Popkornträd”, för att jag tycker att blomställningarnas små hårda knoppar påminner om exploderande majs, och ut av dem veckas ett popkor… förlåt, en blomma.

???????????????????????????????I sydöstra Nordamerika – där det växer vilt – , kallas det ibland för Indian been tree, på grund av fröställningarna…

Katalpan är egentligen dåligt härdig i Sverige – om man ska tro experterna! -, och bör bara planteras i Skåne och på Gotland… men det finns några exemplar betydligt längre norr ut än så. I Bergianska trädgården (Stockholm) finns ett stort Katalpaträd bredvid det gamla orangeriet… likaså finns det ett på Karlaplan (om man får tro google).

Mitt träd är runt 20 år gammalt, och har vuxit femton av de åren på min vilda baksida. Det var trestammigt när jag släpade hem det från Ö. Sunnarslöv… vilket jag egentligen inte ville ha, men plantskolan lät mig förstå att det var det eller inget. Nåväl, för ca fem år sedan blev det tvåstammigt… och i våras rök en stam till.

???????????????????????????????Jabba, jag HADE äntligen ett enstammigt träd 😀 !

HADE, som sagt… popkornträdet hämnades snabbt som ögat genom att sätta ett halvt dussin skott ISTÄLLET för den stam som sågades bort.

???????????????????????????????Skott som blivit mellan 150-200 cm höga i sommar 😦 … så jag hamnade ur askan i elden, skulle man kunna säga!

Har letat både avigt och rätt, efter huruvida det är lönt att försöka rota dessa skott… utan att hitta något. Katalpor förökas med frö… punkt slut!

Problemet är att det inte ens blivit tillstymmelse till bönskidor på trädet… bara ”sticklingar”. Visserligen behöver jag inte fler träd i ”fortet”, men det vore ju kul om det verkligen gick att få dem att ”ta”. Jag kunde ju alltid plantera dem i skogen utanför tomten… eller gett bort dem (inte billiga träd att köpa i handelsträdgården).

002Sååå… plötsligt händer det! Det finns EN bönskida i popkornträdet 😀 .

Hur gör man med den då? Har hittat en engelsk sida om hur man behandlar fröna, men tyvärr står det inte när man skall plocka dem… vilket väl har sin förklaring, eftersom de SÄLJER frö!

Fröna sitter i en avlång lilabrun skida, och lär har tofsar med hår på varje sida… ok, det sista kan jag varken säga bu eller bä om 😉 , men fröna – med eller utan hår! – skall förbehandla genom att ligga i vatten i 24 timmar…

Därefter sätts fröna grunt i ”Coir” (=detta ordet översatte google till kokosfibrer) blandat med sand eller perlit. Krukan placeras i kylskåpet i 2-5 ° C… i 3-6 veckor (hur kul låter det då!), samtidigt som innehållet i den ska hållas fuktigt. Därefter placeras den ljust (glöm inte att vattna) tills fröna gror…

Man kan så fröna när som helst på året, men våren är bäst.

Firman säljer även frö av sju tusen olika sorters tomater, paprikor och fan och hans moster, så denna sida får jag absolut INTE visa kompisen på andra sidan gatan, för hon har redan tillräckligt många sorters tomater (och frö till ännu fler). Å eftersom hon tjingsat fröskidan ovan, så… tja, det är inte jag som ska ha en kruka som trängs mellan mjölkpaket och ost i kylen 😀 !

Det här inlägget postades i Trädgård, Uncategorized, Växter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s