Språkförståelse…

”Till språkförståelse hör förståelse av ord och olika bildspråk. Idiom, metaforer, liknelser och ordspråk är alla bildspråksuttryck.

Den här typen av språk förstår barn ofta först i skolåldern.

Språkförståelse är viktigt för att kunna hänga med och hålla tråden i samtal. Om ett barn – eller jag! – endast förstår några ord kanske det – eller jag! – inte förstår sammanhanget… påstår Folkhälsan.

Ovanstående rader är klippta ur sitt sammanhang, men kommer från http://www.folkhalsan.fi/startsida/Var-verksamhet/Barn–familj/Sprak/Barns-sparkutveckling-/Sprakstimulans/Sprakforstaelse/ om någon vill veta mer 🙂 .

Kan knappast räkna mig som barn – i så fall måste jag vara ung för min ålder 😉 -, men jag måste ha missat en lektion eller två när det gäller bildspråk… och konsten att läsa mellan raderna.

944764_752299938132428_37067713_n bitter         Det måste vara MIN brist på språkförståelse som gör att jag fattar nada 😦 .       Som gjorde att jag flängde ut till morbrors fru med en present från mig och grannen (de har känt varandra längre än jag har känt grannen) när hon fyllde år… och möttes av kommentaren:  -Kommer du? Men NN har ringt och sagt att ni kommer en annan dag.       -Eh! Har hon? DET hade jag ingen aning om! Nåja, smörgåstårtan var god 😀 .

Morbrors fru bad mig hälsa och tack NN för presenten. Det gjorde jag, samtidigt som jag undrade varför i hela friden HON ringt och sagt att vi skulle komma en annan dag. Ioförsig inget fel i det, OM jag bara fått veta det innan…

Förklaringen var att eftersom JAG inte hört av mig mellan klockan ett och två, så trodde hon att jag inte hade tid… men hallå, då var jag i fullfärd med att hitta en present ju.        Väl hemma på min gata i stan, var hennes bil inte hemma… men hur fasen skulle jag kunna veta att det var NNs sambon som hade bilen och inte NN som var på jobbet? Shame on me… som åkte på födelsekalas utan NN!

Det måste vara MIN brist på språkförståelse som gör att jag fattar nada :-( .        Som konstaterade i förbifarten att Jerry Williams var i Karlskrona till helgen (tyst min mun, så får du socker), och i ett svagt ögonblick tyckte att det skulle vara kul att se och höra honom ”på riktigt”.                                                                                                                Jag menade vad jag sa… men att resa ända till Stockholm för att se ”Jerry – The Farewell Show” lockar inte speciellt… men NN var eld och lågor, för JW tillhörde hennes ungdom. Okey då… men INTE i vinter, det får bli i mars 2014 då.

Första budet var paketpris på två biljetter och övernattning… andra budet var paketpris på två biljetter och övernattning + en entré biljett… senaste budet var paketpris på två biljetter och övernattning + en entré biljett + extra säng…

Nä, tror inte undertecknad vill på ”Jerry – The Farewell Show” längre… hon vill hellre på Magnus Den Store. Han tillhör nämligen min ungdom 😀 …

Dr+jag+r+ere+alltid+bst+Magnus+Uggla++Dr+Jag+r+Ere+Alluggla

http://www.youtube.com/watch?v=-6i_gTNAvug

Det måste vara MIN brist på språkförståelse som gör att det blir/blev så här… eller hur :-( ?

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

PS: Hela detta inlägget är ett exempel på ett idiomatiskt uttryck, nämligen: Storm i ett vattenglas (att överdriva / tona ner något för att det ska verka viktigare än det egentligen är, gärna lite lagom ironiskt).

Metaforer används ofta för att framkalla en bild av något med ett enda ord; ex, fotbollsfeber, IT-bubbla, film-time… och används gärna på kvällspressens löpsedlar 🙂

Annonser
Det här inlägget postades i Sölvesborg..., Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s