Rena grekiskan…

Åtminstone kan det kännas så vid en första anblick i kyrkböckerna, och det är inte helt fel 😉 . Paleografi (av grekiskans παλαιός, ”gammal”, och γράφω, ”skriva”) är vetenskapen om skriftens utveckling och användning i äldre tid.

”… alla har INTE högsta betyg i välskrivning, varken nu eller då…”

Handstilen kan ställa till med rejält huvudbry när man släktforska, och man måste både kunna läsa och tolka äldre handskrifter för att komma vidare. Men som tur är ger övning färdighet i konsten att tyda ”kråkfötter”… och de kan dessutom skifta väldigt från den ena socknen till den andra.

Skärmklipp1875(SVAR. Blekinge, Mjällby sn, födelsebok 1875)

Att börja lästräningen i födelseböckerna (kallas C) är inte så dumt, eftersom de är upplagda på snarlikt sätt. Där finns födelsedag, dopdag, barnets namn, föräldrarna och vittnenas likaså… plus adressen familjen bodde på, och vilken sida i husförhörslängden man kan hitta dem på.

Nya ord och / eller begrepp; ”P 303” = pagina, vilket betyder sidan 303…

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

Nästa bild är femtio år äldre, men fortfarande ganska lättläst 🙂 eftersom upplägget är i stort sett det samma. Där finns födelsedag, dopdag, barnets namn, föräldrarna och vittnenas likaså… plus byn familjen bodde i, så det blir till att läsa husförhöret ”sida upp o sida ner” för att hitta dem.

Skärmklipp1825(SVAR. Blekinge, Mjällby sn, födelsebok 1825)

Nya ord och / eller begrepp; ejusd=ejusdem. Tidsangivelse, tex: Den 3 januari föddes och den 6 samma månad döptes Elsa i bilden ovan. Susc=Susceptrix (latin), är den som håller barnet vid dopet. test=testes (latin) står före fadder och dopvittne … och ibm= ibidem, betyder på samma plats som föregående, tex kom enkan Hanna Trulsdotter i Elsa dopnotis oxå från Hellevik.

Förkortningar H=hust=hustru, fisk=yrket fiskare, Bm=Båtsman=soldat i havsnära område.

Lägg oxå märke till att bokstäverna börja se annorlunda ut… vilket är extra tydligt på bokstaven s. Se orden Svensson, Kersta och Suse…

.. och det är nu hög tid att lära sig att läsa och förstå den tyska stilen, annars lär man få stora problem med att läsa skrift som är äldre än cirka 150 år… det är den bittra sanningen!

Fil:Deutsche Kurrentschrift.jpg

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

Nästa bild är ytterligare femtio år äldre, och här fick jag ett rent hälsike… hur kan en sådan vacker handstil var oläslig? Men det var precis vad den var för mig… och det tog lång tid innan jag lärde mig den 🙂 .

Skärmklipp1775(SVAR. Blekinge, Mjällby sn, födelsebok 1775)

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

Sista bilden är från 1725… och väldigt lätt att läsa. Tro det eller ej, men nu är det fäderna som föder barn 😉 ! Modern är inte nämnd överhuvudtaget… och för att få redan på hennes namn – kan man 1: Lusläsa vigselboken. 2. leta upp flera barn till Olof Jönsson (nedan) och hoppas att modern är antecknad där i stället. 3. Studera dopvittnen och gudmodern – och hoppas att de är i fertil ålder! -, för att se om Olof Jönsson och hans namnlösa hustru dyker upp som vittne till deras barn… för gudmoren och faddrarna var viktiga, och brukar alltid vara namngivna 🙂

Skärmklipp1725(SVAR. Blekinge, Mjällby sn, födelsebok 1725)

Det var lite om teckensnitt, men handstilarna varierade också och kan ställa till det mycket… här en jämngammal bild från grannsocknen Ysane.

Skärmklipp1725y(SVAR. Blekinge, Ysane sn, födelsebok 1725)

”… alla har INTE högsta betyg i välskrivning… som sagt”

Annonser
Det här inlägget postades i Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Rena grekiskan…

 1. suttecity skriver:

  🙂 Ja man har lärt sig en hel del konstiga krumelurer genom åren man har släktforskat. Värst är helt klart 1700 och ner på 1600-talet… men man vänjer sig efter ett tag. Sedan verkar inte alla präster varit riktigt ”med i matchen” när de satt och skrev 🙂 Men det är en otroligt skatt som finns och ett gediget arbete som har lagts ner genom åren.

  Gilla

  • Gunvor Persson skriver:

   Mina anor har ju varit så snälla att de hållit sig i ett par tre socknar, så de kan jag.
   Jag har nästan svårare för att läsa sånt om är skrivet med väldigt mycket krussiduller och snirklar än kråkfötter 🙂

   Gilla

   • suttecity skriver:

    Ja ibland är det verkligen en utmaning! 🙂 men det är ju så mycket lättare nu att sitta hemma vid datorn och leta istället för att veva film som man gjorde förr.

    Gilla

   • Gunvor Persson skriver:

    Precis… det var mycket det som gjorde att jag fick läsproblem runt 1770-talet. Då satt man molalena på bibblan och vevade dessa rullar… och var tvungen att lösa läsproblemen själv.

    Undrade mer än en gång hur många meter det var på rullarna egentligen… när man satt och vevade och vevade tillbaka dem, med hjälp av en blyertspenna som man stack in i ett håll i rullen 😀

    Gilla

 2. lenahts skriver:

  Det var en fantastiskt välskriven kyrkbok! Ofta tycker jag att det är rena klottret, jättesvårt att tyda!

  Gilla

  • Gunvor Persson skriver:

   Håller med 🙂 …

   Har ”extra allt!” böcker i en annan socken som jag oxå har anor i. Med extra allt menar jag att född, död och vigslar finns på en och samma sida. Tanken var väl bra, men eftersom det är många fler födelsenotiser än vigda och döda – och man val rädd om pappret och skrev sidorna fulla – kan det finnas födda från ett årtal, döda från ett annat och vigslar från ett tredje på samma sida. Då får man lusläsa…

   Gilla

 3. Solsi skriver:

  O vad långt du har kommit, jag har nyss börjat men roligt är det.

  Gilla

  • Gunvor Persson skriver:

   Visst är det 🙂 …
   Jag har kommit till generationen före födelseboken (börjar mellan 1689-1723 i ”mina” socknar)… men eftersom det är bönder, torpare och båtsmän är sannolikheten att jag kommer längre väldigt liten.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s