Jakten på Lister härads dombok 1785…

Marna, fjärdingsmannens dotter…

Hon föddes den 9 september 1754… och var dotter till bonden Nils Nilsson och Hanna Larsdotter i Hosaby 56.

Nils Nilsson och hans Hanna fick totalt nio barn – födda mellan 1751 och 1769 – på gården i Hosaby, men alla blev förstås inte vuxna. I september 1753 föddes tvillingflickor som inte var fullgångna… den ena dog efter två timmar och den andra efter 13 dagar. Dottern Karna dog fyra år gammal av bröstsjuka / svullen i halsen 1764… och lille Jon blev bara tre år innan kikhostan tog hans liv 1769. Nils var åtta när mässlingen tog död på honom 1809…

”Tänk om de vore födda 200 år senare, då hade de sannolikt överlevt allihop…”

Återstod då Kjerstin född den 8 april 1751, Marna född den 9 september 1754 (hon är dopvittne 1779 hos Gumme Olsson & Kersta Nilsdotter (ej systern) på Hosaby 55), Per född 27 april 1757 och Carna född den 3 augusti 1769… och då har Nils avancerat till fjärdingsman.

1770 består familjen av Nils Nilsson, hustru, dotter Kerstin, underåriga söner Per och Nils, och döttrar Marna och Carna (enligt mantalslängden)

1780 består familjen av Nils Nilsson, hustru, söner Per och Nils, döttrar Kerstin och Marna (enligt mantalslängden). Fem år senare gör sig Marna skyldig till något som det skrevs spaltmeter om i Lister härads dombok. Hon födde ett barn – en flicka – i juni månad… efter att både hon och hennes far förnekat att hon skulle vara gravid inför prästen. Ett barn som hon lade på lön (enligt DDSS)…

Domboken jag är på jakt efter finns inte digitaliserad hos AD, och sannolikt inte hos SVAR heller… men fanns på rulle för ca 20 år sedan hos dem. Då klarade jag bara att läsa vissa delar, däribland obduktionen av barnet… men förhoppningsvis har jag lärt mig något sedan dess.

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

Sååå… det blir till att hoppas på att man fortfarande kan beställa ”hem” dessa rullarna till bibblan, och inte nog med det… hoppas att det finns en fungerande läsapparat någonstans i deras magasin 🙂 .

”… halv kungariket för EN endaste BILD på en läsapparat!”

En läsapparat som jag inte ens lyckas googla fram en bild på, men tänk er en korsning mellan den här ”saken”…

???????????????????????????????

… och den betydligt modernare microkort läsare nedan, så är ni ganska nära sanningen 🙂

Kopia (2) av 032

Det här inlägget postades i Sölvesborgs bibliotek, Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jakten på Lister härads dombok 1785…

 1. suttecity skriver:

  Känner nästan doften som var på Emigrantregistret i Karlstad där jag började leta när jag praktiserade där i mitten på 80-talet. Nu använder vi AD, lättare att tyda. Vi köpte en bra bok där man kan leta efter dåtidens sjukdomar ”Svenska sjukdomsnamn i gångna tider” av Gunnar Lagerkranz. Den har varit användbar. Mamma är ju gammal sköterska så hon kan en hel del konstiga benämningar i dödböckern men vissa konstiga saker kan man hitta där. Uj nu blev jag sugen att börja igen – vi har haft ett uppehåll efter en MYCKET givande sökning för något år sedan då vi hittade 5 st levande tremänningar till mamma samt hade sanslös tur att hitta en kvinna i Kanada som hittade massor av info på en gren från mammas morfar som emigrerat och hela familjens historia fanns i böcker som hon hittade. Släkten blev vådligt stor på studs 🙂 Fått kontakt med några via FB så det här är ju hur roligt som helst!

  Gilla

 2. Gunvor Persson skriver:

  Bilderna är från ett arrangemang i somras, som kuriosa för hur det gick till INNAN datorerna var uppfunna.:-) … när man fick beställa hem rullar från SVAR att titta i.

  Vänta minste en vecka på den, boka en tid vid bibblans läsapparat, monterat filmen i den… bara för att upptäcka att det var rullen efter man skulle ha beställt! Lämna tillbaka den, och glatt beställa – och vänta på! – nästa rulle…

  Idag – när allt är digitaliserat – bara ”hoppar” man till nästa rulle=längd… vilket tar ett par sekunder, och tillbaka igen. Allt går så mycket fortare idag… och världen krymper 🙂 . Att hitta och få kontakt med släktingar – som man inte haft en aning om – är liksom grädden på moset när man släktforskar.

  Blev du ännu mer sugen att börja igen nu 😉 ?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s