LK 602, 23 juni 1785, Nr 3…

… är källhänvisningen till Marna Nilsdotter i Listers Häradsrätt. Kommer att ta ett tag… att få kläm på den damen kan jag säga utan att ljuga det minsta. Efter drygt två timmar bakom läsapparaten på Sölvesborgs bibliotek har jag klarat av 1,5 sidor av… ja, det har jag inte en susning om, men jag är rädd att det är ganska många.

???????????????????????????????”Läsapparat för rullfilm, tex domböcker. Man vevar framåt i längden på den högra veven, tittar på den vänstra resp, högra sidan i uppslaget genom att dra hela släden mot sig… eller tvärtom 😉 ”

Klarat av är för mycket att säga, gissat ett och annat ord är tyvärr närmre sanningen… men här kommer de (så förstår alla och en vara, att detta projekt kommer att ta tid) …

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

…… så väl gl. kyrkogården …….. och …….Magister Joh. Engström ….. till honom …… tillfälle …………………………………………………………………………………………………………… vid namn Marna Nilsdotter ifrån Hosaby uti Mjällby socken ……… framfött och mördat ….. ett oäkta barn som blivit lagt på lönn och dött igenfunnet uti Marnas kista (?) …. Engström barna… så lydandes, det enda som en …., uti åbo och hemmandet kallat no 7 (tror jag, eller 4) uti Hosaby Nils Nilsson ………., och hustrun och dottern Marna till den heliga nattvardens begång andra söndagen efter Trinitatis (56 dagar efter påsk), och som mig och flera då blev spurt, att Marna Nilsdotter var havande, kallade jag kvinnan Boman från Byn, …. ..dran Nils Nilsson och dess dotter Marna för ……. gången till mig, för att bliva under ……, om på sant var, som ryktades berättade, att Marna skulle vara med foster, då jag i ett sådant fall varande uti borde missbrukat det heliga sakramentet (en helig, av Gud instiftad rit, ceremoni eller kulthandling, tex dopet och nattvarden) under …… föranhåll undra ….. och Marna utan …… men båda Marna och dess fader.

???????????????????????????????”Tacka vet jag svart text på ljus bakgrund… detta är tröttsamt att titta på, jag lovar!”

Fadern nekade …………. …. ……och heligt försäkrade att Marna voro oskyldig, vilket så med tiden undring hjälpa med bästa skiljeman vill bevisa. …………………………………………………………………………………………………………………………….. Rågladan (?) lördag morgon ……. att Marna fött barn …….därsom kallad …….. anmodan av socknen Jordegumman att besikta och visitera Marna Nilsdotter, var efter Jordegumman med Marna …..  och modern, komma och sade det Marna för tre veckor sedan sitt barn på gödselstacken, och att det barnet var dödfött. Som nu vet detta var givet (?) av sohn (?) och vid …… uppställer. ………………………………………………………………… ………………………………………………………………. till vederbanlig (?) ………… Marna ligger och går och barnet ligger uti en oäkta (?) i en kista och tycks sedan börja lukta……..

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

???????????????????????????????Sådär ja, filmen tillbaka-spolad och försedd med en lite fusklapp… så jag kommer tillbaka där jag slutade, utan att behöva leta mig dit 😉 

PS: Även husförhör, födelse- och dödslängder låg på likadana rullar när jag började släktforska på 1970-talet 🙂

Det här inlägget postades i Sölvesborgs bibliotek, Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s