Håsaby… Obduktion anno 1785…

Tycker det är intressant med operationsbilder – och gjorde mitt bästa för att se när mitt ena knä byttes mot ett nytt dito av metall och plast -, genom att titta på spegelbilden som blev i den stora lampan som hängde över operationsbordet. Tyvärr blev jag avslöjad, varvid jag fick lämna ifrån mig glasögonen!

Det finns TV program som jag gärna följer, BONES tex… även om jag vet att det inte är på riktigt, men det handlar onekligen om obduktioner 🙂 .

Detta handlar oxå om en obduktion… närmare bestämt från sommaren 1785 (och är ungefär TVÅ sidor i en handling från Listers häradsrätt – LK 602 – på minst 100 sidor). Alla orden kan jag inte, och jag har tagit mig friheten att redigera både stavning och radbyte i bloggen 😀 …

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

???????????????????????????????

Den 29de juni 1785
… och ifrån ord som följer: År 1785 d 22 juni besiktigades och öppnades qvinsperson Marna Nilsdotters i Håsaby å lön lagda flicke barn, som genom Herr Kyrkoherden Engeströms föranskulltande blivit upptäckt den 19de i samma månad, samt efter egen berättelse skall kommit dödt till världen d 30de sistledna Maj

Vid utvärdes besiktning befants;

???????????????????????????????

1/ barnet vara fullgånget av medelmåttig storlek …
2/ de utvärtes tecknen felade, som giver tillkänna att det dött i moderlivet el. kommit dött till världen
3/ huden över hela pannan, ögonen och övre delen av ansiktet ganska blå, samt även blåfläckig här och där på övriga kroppen.
4/ på halsen framtill tvenne tydliga … eller utådningar i huden, den ena mitt på luftröret, den andra strax vid sidan och något neråt vänstra ….

Kopia av 150

5/ Navelsträngen av ungefär et …tens längd, … med navelsnöre, vilket dock ej … skall skett för än barnet blivit upptäckt enligt Marna och Barnmorskans berättelse, men efter modern genast, då Marna kom till henne med döda barnet
6/ något blod utkommande ur ena näsborren
7/ något … … härpå öppnades fostret och befanns
8/ lungorna var av naturlig färg, men något blodsprängda
9/ Hjärtat fylt av blod

???????????????????????????????

10/ lungorna, sammanhängande, ….. simmande uti vatten, utan att vara angripna av röta och utan anledning av inblåsas luft.
11/ex …. Blod på kronan av huvudet  ..
12/ ådrorna samt s… på hjärnhinnorna och i hjärnan spända av blod, dock ingen extra .. – av denna obduktion; synnerhet … No .. och 10, kan med fullkomlig vishet slutas, at barnen efter födseln levat och respirerat, med vad själva dödsfallet angås, så kan det med sådan vishet utsattas, dock synes ….

???????????????????????????????

… , dock synas troligast av omständigheterna No 3, 4, 8, 9 och … att barnet, genom någon utvärtes våldsamhet på halsen blivit kvävt.
Försummad underbindelse av navelsträngen anses även som orsak till barnets död, men som inga tecken till blodbrist, och utom dess navelsträngen lämnade längd hindra förblödning, så kan denna orsak ej gälla.
Blodutådring på kronan av huvudet be.. ej något ovanligt, emedan det är den delen som först …sentreras sig vid naturlig förlossning och kommer i klämma, samt blir därav på ett levande barn ..tunderöd, då på det ställe …

???????????????????????????????

ska en … av … och stockning.
Riktigheten härav efter yttersta övertygelse … härmed under ederlig förpliktelse: .. samt mig … hjälp till Liv och själ intyga.

Carlshamn d 29 juni 1785 Grendelebura.. Med, D.., och stads..

Det här inlägget postades i Marna..., Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Håsaby… Obduktion anno 1785…

 1. Gunvor Persson skriver:

  Trendelenburh hette läkaren – som jag inte kunde läsa – från Karlshamn som utförde obduktionen av Marnas barn.

  Caspar Trendelenburg, född 25 maj 1755 i Malmö, död där 18 september 1820, var en svensk läkare.

  Trendelenburg, som var son till kyrkoherde Philip Anders Trendelenburg vid Tyska församlingen i Malmö, blev student i Lund 1766 och medicine doktor 1778. Han befordrades samma år till adjunkt i barnförlossningskonst i Stockholm, utnämndes 1781 till stadsläkare i Karlshamn, fick 1786 professors titel samt blev 1787 lärare vid barnförlossningsanstalten i Malmö, med åliggande att undervisa och examinera barnmorskor för hela Skåne.

  Bland hans skrifter kan nämnas Underrättelser och praktiska råd för allmänheten att rätt och förnuftigt vårda hafvande, barnaföderskor etc. (1803; andra upplagan 1841) och Undervisningsbok för barnmorskor (1813; andra upplagan 1843).
  (kopierat från Wikipedia)

  Gilla

 2. Gunvor Persson skriver:

  Carl Engeström tillträdde prästtjänsten i Mjällby socken 1773, rekommenderad av sin farbror Johan Engeström, biskop i Lund.

  Han var född i Karlskrona år 1735, blev docent år 1757 och prästvigt 1771. Han var son till lanträntemästaren Nils Engeström och hans maka Catarina Juliana Ducke. Familjen hörde till ståndspersonerna i Karlskrona.

  Carl Engeström var gift med Maria Sofia Albin, dotter till den framstående läkaren Johan Albin (Karlskrona)..

  Gilla

 3. Agneta Åhrberg skriver:

  Kan du hjälpa mig att få tillgång till hela Caspar Trendelburgs utlåtande i pdf?? Jag behöver det för ett projekt om barnmorskor/obstetrik inom släktforskningen.

  Gilla

  • Gunvor Persson skriver:

   Blir värre det, eftersom jag skrev ner den i ett block och sedan i bloggen. Texten är dock i stort sett den samma, jag har bara ändrat stavningen till dagens stavning…

   Det är en förnekad graviditet som jag är långt ifrån klar med. Enligt Marna föddes barnet på ett jordgolv, sedan hon ramlat ner från höskullen… MEN fallet var inte anledningen till födseln, för den hade startat redan på morgonen och detta hände på kvällen.

   Gilla

 4. Ping: Hosaby… 23 juni 1785 | Fantasin skenar…

 5. Ping: Hosaby 23 juni 1785. ”- Så vad som hänt måtte för alltid vara dolt…” | Fantasin skenar…

 6. Ping: Hosaby 23 juni 1785. Gud hjälpe oss… | Fantasin skenar…

 7. Ping: Hosaby 29 juni 1785… återupptogs målet om det misstänkta barnmordet | Fantasin skenar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s