274. Snören (29 av 365)

???????????????????????????????

Snören av … ja, ska jag vara ärlig, så vet jag inte vad ”snören” i en åskledare består av. Någon sorts metall, antar jag… kopplade till ett automatlarm på räddningskåren.
Just dessa snören monterades på Slottslängorna tak (Sölvesborg)… i samband med att de fick ny takbeläggning av vass, efter att ett åsknedslaget den 10 maj 2004 bränt av de gamla.

”Ett datum… som jag tror att varendaste en Sölvesborgare vet precis vad de gjorde.”

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

Jag hade varit på lasarettet i Karlshamn, denna olycksaliga eftermiddagen… och gjorde som jag brukade efter läkarbesök, körde inom Ljungsleds plantskola på vägen hem.
Där knallade jag runt i godan ro och tittade på växter – som skulle kunna få följa med hem till min trädgård i stan. Att åskan mullrade emellanåt rörde mig inte i ryggen… inte heller att jag var molalena i deras trädgård… och jag gav mig inte därifrån förrän det började regna (där gick gränsen 🙂  ).

Annat var det dock när jag jobbade på larmcentralen! Då räckte det med att Pohlman rita en blixt långt upp i Småland… för att jag skulle bli skärrad inombords. Det var INTE kul att sitta på larmcentralen när det var åska i luften! Visserligen orsakade den inte så många bränder, men den gjorde att diverse automatlarm fick totalt spel 🙂 .

Men mitt jobb på larmcentralen var dock historia sedan drygt tio år tillbaka, så jag hade bara mig själv att ta ansvar för (mot en hel kommun tidigare)… och då kunde (kan) jag tycka att åskväder var (är) ett ganska fascinerande skådespel.

Ett lätt regn föll när jag kom upp på E22 mot Sölvesborg… så lätt att jag nästan ångrade att jag inte blivit kvar en stund till bland alla växterna. Då, utan förvarning… kom ett öronbedövande brak, och hela världen blev vit. Så bländande vit, att jag bromsade i panik… och för en kort stund såg jag inte vägen framför mig och visste inte var jag var.

Jösses, slog det i bilen??? Jag kände hjärtat slå i hundranittio, och alla sinnena var plötsligt på helspänn… när jag rullade E22 fram. Några minuter senare small det igen, men denna gången såg jag verkligen blixten… en kraftfull horisontell låg blixt som lyste upp himlen mot Olofstrtöm. Sedan verkade ovädret vara över, visserligen blixtrade det… men mullret hördes inte ens in i bilen.

Tio-femton minuter senare går E22 bredvid Vesan, och där ser man ganska långt… säkert närmare milen på vissa ställen, och jag såg en rökpelaren som jag tog förgivet kom från Nymöllas skorstenar. Men… det var fasen vad de ryker?!? Ganska snart blir jag varse att det INTE är Nymölla…

”Brinner det? Det måste det göra!”

Då får jag plötsligt för mig att jag ser lågor ÖVER trädtopparna… nä, omöjligt, det är ju fullvuxna bokar det handlar om. Men… ju närmre Sölvesborg jag kommer, ju säkrare blir jag på att något brinner, och det brinner mycket!

”Ett svarta kompakta moln tornar upp sig…”

Och det är ungefär då jag blir varse pärlbandet av blåljus bakom mig… och vet direkt att det måste vara Karlshamns räddningstjänst som är på väg till Sölvesborg. Jag blinkar, drar mig ut mot vägrenen för att inte vara i vägen mer än nödvändigt… och ser att de blåljusförsedda fordonen oxå blinkar höger. Huga, bara tanken på att få hela utryckningsflottan efter mig in på avfarten… gör att jag trycker gasen i botten och fortsätter rakt fram.

Den kilometern – när jag inte ser branden längre – känns väldigt lång, och inte blev den kortare när det regnar ner svartbrända pinnar över bilen vid Blekingeporten. Är det skogen som brinner? Finns mitt hus kvar… katterna?

”Varför i helvete körde jag till Ljungsleds plantskola….” 

Detta inlägg publicerades i 365 FOTON, Sölvesborg..., Uncategorized, Väder / oväder och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s