358. Årtal (31 av 365)

???????????????????????????????

”Slottet” har genom århundradena legat både i Danmark och Sverige, allt eftersom vem som vann senaste kriget.

År 1795 brann bostadshuset på Sölvesborgs slotts egendom ner till grunden.

Det nuvarande corps de logiet uppfördes 1802 av löjtnant Gustaf Carl Adolf Fredrik Schult, och 1832 köptes fastigheten av grosshandlaren Jesper Södergren.
Då bestod Corps de logiet av en envånings byggnad med brant sadeltak. Huset har cirka 30 cm tjocka ytterväggar av tegel, som står på en kraftig grund av gråsten. Man kan gissa att en stor del av teglet kommer från den intilliggande slottsruinen…

1841-43 lät Jesper Södergren bygga om Corps de logiet. Byggnaden fick ytterligare en våning i ekkorsvirke och med tegelfyllnad. Övervåningen gjordes något högre än bottenvåningen. Huset putsades och fick en fasadutformning med pilastrar i nyklassisk stil.

1915 genomfördes en omfattande restaurering då bland annat den nuvarande portalen och fönstren i nybarockstil tillkom. Invändigt har byggnaden renoverats vid flera tillfällen. Planlösningen är till stora delar bevarad sedan huset byggdes, men snickerier och övrig fast inredning har genom åren förändrats.

1997 byggnadsminnesförklarades Corps de logiet…

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–¤ —–

Källa: http://www.lansstyrelsen.se/blekinge/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/skyddad-bebyggelse/Pages/corpsdelogisolvesborgs.aspx

Det här inlägget postades i 365 FOTON, Sölvesborg..., Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s