Något för Sveriges alla kommuner…

… att ta tag i – fråga mig inte riktigt hur, idag – men idén kastade Ingemar Lönnbom ut i elfte timmen på Sölvesborgs Släktforskarförenings årsmöte 2014.

I korthet – eller åtminstone som jag förstod det! – gick det ut på att alla kommuner borde ha en person / samordnare, som välkomnar och hjälper ättlingarna till alla de svenska medborgare som lämnade ett hårt och fattigt liv i Sverige för ca 100-150 år sedan … och nu vill se VAD det var farfars far lämnade.

15wds7n

”Kan deras anors liv i Sverige verkligen vara en affärs -idé för turistnäringen i en kommun?”

Om du svarar NEJ på frågan… lägg då till följande fakta, och fundera ett varv till; Det var 1,3 miljoner svenskar (var tredje invånare!) som gav sig av till det stora landet i väster… N. Amerika. De har idag väldigt, väldigt många ättlingar 🙂 …

”En siffra som brukar nämnas i sammanhanget är        8 miljoner människor…”

Drygt hälften av dem – 4, 5 miljoner – lär veta om att de har svenska rötter, och är intresserade av sin släkt. Några av dem reser till Sverige och hittar absolut ingenting!
Att göra så – resa på egen hand! – är tyvärr dömt att misslyckas (om ni frågar mig)… och det är här personen i kommunen kommer in;

En person… med rejäl framförhållning (för det går INTE på en kafferast – om man får ett namn och födelsedata på en person som föddes i Sverige… och emigrerade . En emigrant vars barnbarns barn nu planerar en Sverigeresa)!!!

En person med lokalkännedom… som dessutom kan hjälpa till att plocka fram släkt – tillochmed levande! – till dem, och göra deras Sverigeresa till något alldeles extra (så kanske de kommer tillbaka, för det gör de INTE om de inte hittar något)…

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

PS: En tredjedel av Sveriges befolkning lämnade landet. Det är många, men de två tredjedelar som stannade är fler… och deras ättlingar är släkt med dagen turister från USA!

Annonser
Det här inlägget postades i Sölvesborgs Släktforskarförening, Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Något för Sveriges alla kommuner…

  1. Gunvor Persson skriver:

    För visst är det så… gillar man sin resa till spanska solkusten, Thailand, Grekland eller Sweden Rock, så återvänder man dit 🙂 .

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s