På en gravsten någonstans i USA…

… står det ingraverat
”Sven Anderson, född 20 november 1864”.

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

Bakgrundshistorik: Jag har en släkting i USA som kommer till Sverige i sommar. Vi är släkt på hennes fars sida, men på hennes mors sida finns en Sven Andersson, född 20 november 1864…

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

Går det att hitta denne Sven Andersson – som emigrerade till N. Amerika 1888! – på de knapphändiga uppgifterna? Ja, kanske… men det underlättar väldigt mycket om man vet VAR i Sverige han ska var född. Just denne man var sannolikt född i Mjällby sn i Blekinge… och på DDSS kan man se att det faktiskt finns en Sven född den datumet det året.

a10

Från Lörby var han, en liten by… som nästan 350 personer lämnade för att resa till N. Amerika under en 30-40 års period runt cirkelskiftet 1900.

På DDSS (http://www.ddss.nu/) – som är ett värdefullt ”vapen” när man släktforskar i södra sverige – är det dessutom fritt fram för alla att söka (glöm bara inte bort att det är en andrahandskälla).

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

MEN… för att följa gosse Sven framåt – och se om han verkligen lämnade Sverige (till att börja med… och det gjorde han!) – behövs förstahandskällor, dvs tillgång till avfotograferade kyrkböcker… och för det behövs ett abonnemang.

Det finns tre olika aktörer som tillhandahåller abonnemang… AD (= arkivdigital), ancestry och SVAR (här ordnade i alfabetsordning).
På ADs plussida brukar nämnas läsbarheten, pga att bilderna är i färg… men färg eller ej, AD har något som de andra saknar, nämligen församlingsböcker fram till ca 1940*.
Ancestrys stor plus är att där finns SCB utdrag fram till ca 1940*. SCB är andrahandsuppgifter, men de är ovärderliga när man – som jag! – letar efter levande släktingar till ovan nämnde Sven Andersson.

Sven Andersson hade fyra syskon som stannade på Listerlandet… och Ja, jag erkänner! Jag förstod inte vilket hästjobb jag gav min in på, när jag började ”dra fram” deras ättlingar mot 2000-talet. Många – väldigt många! – människor blir det!
Människor som måste ordnas på något sätt, så att även en novis förstår kopplingen mellan dem. Ganska snabbt blev jag varse att jag inte bara bör, utan måste lägga in dem i ett släktforskarprogram. Ett program som dessutom finns tillgängligt i USA…

Anders Svensson1

Valet föll på ancestry (eftersom jag redan har mitt träd där)… men träden man lägger upp där är tänkta / gjorda som antavlor (som i alla andra program som jag känner till)… men jag behövde ju en ättlingtavla. Återstår att se om jag lyckades med det 😉 … och om jag lyckas dra fram alla dessa människor till dagens datum.

* = Mjällby socken, Blekinge

Det här inlägget postades i Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till På en gravsten någonstans i USA…

 1. Gunvor Persson skriver:

  Som kuriosa kan nämnas att Sven syster Karna Andersdotter har 33 barnbarn, födda runt 1900… vågar inte gissa hur många de är två-tre generationer senare…

  Gilla

 2. sputnik56 skriver:

  Oj vad du har hunnit mycket , Jag körde fast med min sältforskning den sidan jag hade ville ha betalt .

  Gilla

 3. sputnik56 skriver:

  Vad har du för nån sidan Gunvor

  Gilla

 4. sputnik56 skriver:

  Tack för tipset , skall titta där .

  Gilla

 5. Ping: Obefintlig = död? | Fantasin skenar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s