Håsaby… våren 1785

I byn bodde runt femtio bönder med familjer, och ett tjugotal båtsmän… dessutom ett stort antal tjänstedrängar och pigor. Förutom jobbet med att odla byns åkrar, kretsade nog en hel del kring uppförandet av en ny kyrka i Mjällby.

En av dessa familjer var Nils Nilssons på Hosaby . Han var född och uppväxt på gården, och son till Nils Persson & Marna Larsdotter. Hans mor dog av lungsot i juni 1754… och till hennes minne döptes en handfull barnbarn. Ett av dessa föddes den 9 september samma år, och var dotter till bonden Nils Nilsson och hans hustru Hanna…

Liksom sin far blev Nils Nilsson fjärdingsman, vilket skedde runt 1767…

Nils Nilsson

I familjen fanns 1785 – förutom föräldrarna och Marna – även tre vuxna ogifta syskon, nämligen pigan Kerstin 32 år (1751), samt drängarna Per 25 år (1757) och Nils 22 år (1763)… och deras lillasyster Karin 9 år (1769) gammal*.

Det var mitt i vårbruket 1785 som ryktet började gå i byn… ryktet som sa att fjärdingsmannens dotter skulle var med foster. Det tisslade och tasslades bakom hennes rygg… och byns ungdomar och drängar retade henne, men hon förnekade å det bestämdaste att så var fallet…
Ryktet mådde även kyrkoherden Carl Engeström i Mjällby… som kallade till sig Nils Nilsson och hans hustru Hanna, tillsammans med Marna efter nattvarden den andra söndagen efter Trinitatis (65 dagar efter påskdagen)för att höra om det var någon sanning i det ryktet som flera sockenbor berättat för honom på kyrkogården.
Ryktet som sa att Marna Nilsdotter var havande…  för i sådant fall borde de ej missbruka det heliga sakramentet (dit nattvarden räknas) under synden, men både Marna och hennes far nekade till att det var sant.

”Nils Nilsson försäkrande heligt att Marna var oskyldig, vilket de genom tidens gång och med bästa skiljemän skulle bevisa…”

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —-

*Ålder enligt domboken, födelseår enligt DDSS inom parentes…

… fortsättning https://gunvorpersson1.wordpress.com/2014/04/18/hasaby-20-juni-1785/

Detta inlägg publicerades i Blekinge, Marna..., Släktforskning, Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Håsaby… våren 1785

  1. Gunvor Persson skriver:

    Fritt efter en rannsakning 1785 i Lister Härad…
    Källa; Lister Härad, LK 602. 23 juni 1785, nummer 3…

    Gilla

  2. Pingback: Hosaby 23 juni 1785. ”- Så vad som hänt måtte för alltid vara dolt…” | Fantasin skenar…

  3. Pingback: Hosaby 23 juni 1785. Gud hjälpe oss… | Fantasin skenar…

  4. Pingback: Håsaby… 20 juni 1785 | Fantasin skenar…

Lämna en kommentar