Håsaby… 20 juni 1785

Den 20 juni 1785 – vilket var en lördag – uppdagades att ett barn lagts på lönn i Håsaby.

Sannolikt upptäcktes barnet på grund av att Marna Nilsdotter och / eller hennes mor Hanna Larsdotter inte orkade med sanningen längre, utan uppsökte prästen Carl Engeström för att lätta sina samveten och berätta sanningen… eller inte.

Hur som helst, så gick de till prästen för att berätta att Marna för tre veckor sedan fött ett barn på höskullen, och att barnet var döfött. Ett barn som hon hela tiden egensinnigt förnekat att hon väntade, och som hon sedan med fullt uppsåt gömt undan i en äska* i sin kista… men som hennes mor hela tiden visste låg där.

Varvid Engeström anmodade sockens jordegumma att besöka och visitera Marna, och socknens män begav sig till Nils Nilssons gård i Hosaby, för att finna och öppna Marnas kista. Däri fann man också äskan…  med kroppen av en liten flicka, insvept i linne. Ett tillsynes fullgånget barn… som sannolikt inte varit dödfött.

Marna

Denna bekännelse och upptäckt satte i gång en rättsprocess om mord… och redan dagen efter – den 21 juni – fick högaktade landfiskalen Jonas Gillsttröm (i Asarum, 3 mil bort) den skrivelse som kyrkoherden Engeström avlåtit till honom om misstankar som uppkommit mot en piga vid namn Marna Nilsdotter i Håsaby av Mjällby socken, sedan hon i enslighet framfött och mördat sitt oäkta barn… som blivit lagt på lön och dött igenfunnit uti hennes kista.

Även stadsläkare Caspar Trendelenburg i Karlshamn (4 mil bort) fick meddelande om det skedda… varpå det döda barnet på hans begäran omsveptes med linne och lades i äska igen, för att föras till honom tillsammans med modern. Där verkställdes sedan den fodrade besiktningen av det döda barnets kropp med hjälp av fältskär Bovelin, varefter Marna Nilsdotter blev insatt i häktet och doktorn anhöll om att få bevisa misstankarna mot henne vid domstolen…

”Marna ligger och går och barnet ligger uti en äska i en kista och tycks redan börja lukta… ” 

* Äska = en träask…

—– ¤ —– ¤ —- FAKTA —- ¤ —- ¤ —-

Kyrkan var noga med att allt skulle gå rätt till och straffade syndarna, samtidigt som församlingen uppmanades att ange sina grannar vid minsta snedsteg… men det som hände i Håsaby i Mjällby socken – när försommaren var som vackrast 1785 – var ingen misstanke om någon ”struntsak”, utan ett mord… vilket var ett grovt brott som gav dödsstraff.

Barnamord. Barnamord var dessutom ännu värre än ”vanliga” mord. Kvinnor (och män) som befanns skyldiga till detta skulle inte bara avrättas genom halshuggningen, utan även brännes på bål (ett straff som även kunde dömas ut vid aborter, om de misstänktes vara förtäckta barnamord…).

Ett barnamord hade dock inte sällan föregåtts av ett annat brott, nämligen…

Lägersmål. Lägersmål kallades brottet ett par gjorde sig skyldiga till genom att ha sexuellt umgänge före giftermålet, vilket var straffbart ända fram till 1855.
Om paret sedan gifte sig – brottet okänt vid vigseln -, och brudkrona använts… kunde man få böta för kronebrott (vilka hanterades av sockenstämman) om / när sanningen kom fram. Var det däremot känt, fick man rabatt på tidigare utdömda böter…

Detta var givetvis svårupptäckta brott, och inget man skröt om… och det uppdagades inte sällan först när kvinna blivit gravid, vilket ju förr eller senare är en sanning som blir uppenbart för alla i närheten.

Lägersmålsbrotten delades in enligt följande:..

 1. Lönskaläge, där båda parterna var ogifta…
 2. Enkelt hor, där den ena parten redan var gift… med någon annan.
 3. Dubbelt hor, där båda parterna var gifta… men inte med varandra.

(obs: till lägermålsbrotten räknades inte olovligt umgänge, som tex blodskam, hor eller våldtäkt…)

Att sätta ett barn till världen utan att vara gifta var straffbart för både mannen och kvinnan… och de straffades hårt av både kyrkan och rätten. Men allra hårdast straffades de av omgivningen… för samhällets syn på en ogift mor var inte nådig.
Detta fick ibland den blivande modern – fast hon sannolikt mycket väl visst vad straffet skulle bli, om hon avslöjades – att försöka dölja graviditeten. Lyckades hon med detta, så kunde hon försöka sopa igen alla spår av sitt hor… genom att döda sitt nyfödda barn och gräva ner det någonstans…

Straffet för lägersmål (böter och kyrkoplikt) slopades i Sverige för kvinnor 1864, och för män 1918… men det hade dock varit si och så med tillämpningen även innan dessa årtal…

.—– ¤ —–

Man hittar mycket matnyttigt om man googlar lägersmål och lönskaläge… tex i länkarna:

http://www.domboksforskning.se/dombocker/vagledning_7.htm

http://anarkivet.se/html/kallor/brottochstraff.htm#.U0p_hVV_uJQ

Det här inlägget postades i Marna..., Släktforskning, Tecknat :-), Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Håsaby… 20 juni 1785

 1. Gunvor Persson skriver:

  FORTSÄTTNING FÖLJER…

  Fritt efter en rannsakning 1785 i Lister Härad…
  Källa; Lister Härad, LK 602. 23 juni 1785, nummer 3…

  Gilla

 2. Ping: Hosaby… 23 juni 1785 | Fantasin skenar…

 3. Ping: Hosaby 23 juni 1785. ”- Så vad som hänt måtte för alltid vara dolt…” | Fantasin skenar…

 4. Ping: Hosaby 23 juni 1785. Gud hjälpe oss… | Fantasin skenar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s