Gräset var nog inte alltid grönare på andra sidan…

Kusin Anna (Rossell) och brodern Charlie A Nelson levde och dog på andra sidan Atlanten… långt från den lilla by på Listerlandet (Lörby, Mjällby sn, Blekinge) där de en gång föddes, men Annas utförliga brev gjorde att jag fick kontakt med ättlingar till deras unkel Sven.

Jag gogglade (glöm INTE google när ni släktforskar!) på en massa namn, och fick träff på unkel Sven…  – eller Swan Swanson som han kallade sig i USA -, i ett träd på ancestry. Vilket kunde betyda att det finns levande släkt ower there…

Men hur få tag i den som lagt ut honom i sitt träd?                                            Ancestry krävde abonnemang för att man ska kunna kontakta uppgiftslämnarna… och det hade jag inte då! Men ALLA kan ladda upp sin antavla (= träd) där helt gratis… så jag lade upp ett miniträd som började med mig själv och slutade med Karna Persdotter (Swan Swansons mor och min mormors mormors mor), och för säkerhets skulle använde jag samma stavning på namnen som trädägaren i USA gjort.

Jag hoppades att det skulle ge ett skakande grönt löv i vederbörandes träd, och att hen hade ett abonnemang och kunde kontakta mig i stället… och tro det eller ej, men det tog inte mer än en dryg vecka innan jag hade mail: ” Please contact me. Swan Swanson is my Grandfather…” ….

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

Båda kusin Anna och brodern Charlie hade familj, och jag vet att i allafall Charlie har ättlingar som lever i dag… men vad hände med deras syskon?
Jo, Nils Adolph (=Nels A Nelson) och Oskar Edvard levde och dog oxå i USA (medan ett par andra syskon återvände till Sverige).

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

Men så… plötsligt hände det! Ett riktigt ”Gevalia moment” dök upp på anbytarforum den 10 augusti 2012… ett gediget arbete, upplagt av Fredrik Salomonsson. 

Det handlar om en man som döptes till Nils Adolph Nilsson, dvs brodern till ”kusin Anna” och Charlie…

Nils Adolphs liv resulterade i att det plingade till i mailen ett antal gånger de följande veckorna… mailen kom från tre olika personer – Fredrik Salomonsson, Una Swanson Bowman och Mats Ahlgren – och varit skrivna på både svenska och engelska, och resulterade i att jag försökte sammanfatta hans liv i en blogg…https://www.zoopet.com/forum/entry.php?b=9217 … och här följer nu försök nummer två med hjälp av ett World Delux abonnemang… 

Nils Adolph Nilssons liv i Sverige och USA…

                                                                                                 (bild ”lånad” från anbytarforum)

1889… 2 augusti 1889 föddes Nils Adolph…
Mjällby CI:13 (1885-1894) Bild 73 / sid 71 (AID: v96446.b73.s71, NAD: SE/LLA/13269)
nels adolph nelson7

… som nummer sju av totalt tio barn (alla överlevde dock inte) i Lörby 16. En efter en lämnade syskonen föräldrahemmet och reste till USA…
(p.109 = pagina 109… eller sidan 109, är där man kan hitta familjen i husförhörslängden)

1905… 7 maj 1905 reste Nils Adolph som 16-åring från Malmö.

nels adolph nelson5

Källkod: 1905:1313:50346… hm, vad betyder det då???
För att klura ut det… så söker man på poliskammaren i Malmö  (= dvs. utresehamn)

1905 är året som det gäller, 1313 är ”Nummer i poliskammarens register”, 50346 är ”Kontraktets N:r” . Konstigare än så var det inte 🙂 … fast det sa ju inte så mycket, mer än att Chicago var målet för hans resa till Norra Amerika!

nels adolph nelson6Källa: Poliskammaren i Malmö D3:59 (1905-1905) Bild 2060 (AID: v449961.b2060, NAD: SE/MSA/00780… Bilden kommer från AD, men dessa register finns även hos ancestry)

Fyra dagar senare – 11 maj – lämnar han Liverpool i England ombord på S/S Canada, och kommer så småningom (20:de maj) till Quebec i Kanada.
ss canadaHan reste själv, och ska till ”unkel” Andrew Nelson, 146 East Chicago Ave, Chicago, Illinois…

1910. Var fanns han i folkräkningen 1910?… Ingen aning, men jag vet säkert var han inte fanns i allafall. Han fanns INTE hos svågern Louis och Nannie E (där hans bror Charlie bor) i Chicago Ward 21, Cook i Illinois. Ej heller hos svågern Axel Rossell och systern Anna i Chicago Heights…
Hos unklarna Oliwer och Swan Swanson i Ontario, Knox, Illinois bor han inte heller… och vem unkel Andrew Nelson är vet jag inte :-/ .

(Jodå, Andew är sannolikt en äldre bror till Nels A. Nelsons far Carl Nilsson, född 1852.04.22 i antingen Köpinge, Sölvesborg el. Degeberga 🙂 . Och här: https://gunvorpersson1.wordpress.com/2014/10/10/mot-amerika-2/  är han den 1876.05.09 … )

1917… 5 juni 1917. Draft card inför WW1... På mönstringskortet från första världskriget 1917-1918 bodde Nels A Nelson i South Dakota (SD), Marshall County, Lansford, och försörjde sig som dräng… dock utan fast arbetsgivare. Han är en lång lagom tjock man med ljusbrunt hår och bruna ögon… och singel.

nels adolph nelson 2nels adolph nelsson 12

”Leende guldbruna ögon
har jag förälskat mig i
just dina guldbruna ögon
så blå kan de aldrig mer bli”

1919. Naturalisering skedde först den 24 Juni 1919, och undertecknades av Oscar E Oppman (från 1410 N Wells street, Chicago) och Louis Johnson som bodde på samma adress som Nels – dvs. 1505 N. Wells str. i Chicago…
Då hade han sannolikt bott i USA i fjorton år redan… men eftersom det krävdes att man bott tre år på samma adress för att få ansöka om amerikanskt medborgarskap, så innebar det förmodligen att han flyttat runt en del under dessa år…

Louis Johnson är hans svåger, och gift med hans syster Nannie E (Nanny Elvira)…
nels adolph nelson2

1920. 12 April ansökte han om pass för att besöka föräldrarna i Sverige.
Han var då en 30 år gammal ”shipping clark”, som uppgav att han hade bott i S. Dakota / Illinois i 15 år…
nels adolph nelson 1
Det tog ett bra tag för mig att fatta – jag erkänner! – att det INTE var Nels Adolph som var 5 feet och 11 inches lång (=ca 180 cm), och hade brunt hår… ett ovalt ansikte med hög panna, blå ögon (What?), normal näsa, normal mun, … haka, … hy, och han saknade specifika kännetecken UTAN mannen på vänster sidan av uppslaget 😉 !

Men vände man sida, så fanns min man där 🙂 …

nels adolph nelson4


Nels Adoph var 3 år yngre, dvs 30 år gammal  6 feet lång (=ca 180 cm). Han hade ovalt ansikte, brunt hår och ögon, runda kinder, rak näsa (och lite till som jag inte förstår 😦  ), Hans plan var att besöka sina föräldrar i Lörby… och behövde därför pass till Sverige, Norge och England. Han lämnade staterna från New York den 5 maj med fartyget Stockholm och skulle återvända till USA inom två år…

”- men inte fasen vet jag var killen blev av sedan, för jag hittar inget bevis för att han varit i Lörby över huvud taget 😦 …”
… och inte hittar jag honom i USAs  folkräkning 1920 heller (SUCK!).

1925. Nåja! Den 6 april 1925 utvandrade textilarbeterskan Greta Alfhild Maria Svensson (ogift) från Haga i Göteborg till Brooklyn, New York, USA…
Undrar var Greta mötte Nils Adolph?

1926. Den 9 september föddes Anita Maj Nelson i Chicago, Illinois, USA. Mamman heter Anna Karlsson, och är född i Sverige…
Anita Maj adopteras senare av ”kusin Anna”. Hon bor där 1940, som dottern Anita Mae Nelson Rossell…

1928 Giftemål??? Den 18 maj ska Nils Adolph och Greta Svensson ha gift sig, frågan är i Sverige eller USA?

1929. Frågan är om Nils Adolph stannade i Sverige i hela nio år? Eller om han återvände till USA, och gjorde en andra resa till Sverige… men hur som helst, så reser han från Göteborg med fartyg Gripsholm 6 April 1929, och anländer i New York den 16 April 1929.

Förklarade att han bodde på 270 W. 15: e plats, Chicago, Illinois (dvs där ”kusin Anna” också bodde) och att han blivit naturaliserade den 24 juni 1919. Han reste ensam, men står som gift man…

kusin Anna (2)


1929
. Den 7 juli föddes Nels Adolphs dottern Eivor Margareta i Lundby…

nels adolph nelson8Lundby C:17 (1925-1933) Bild 177 / sid 173 (AID: v82907.b177.s173, NAD: SE/GLA/13341).
Mamma till flickan är ingen mindre än Greta Alfhilda Maria Svensson, (vigsel mellan föräldrarna ska ha ägt rum den 18 maj 1928, enligt födelsenotisen)…
Nels Adolph är då i USA och jobbar då som chafför i Chicago…

1929. Den 29 juli skrevs Greta in i inflyttningslängden för Lundby, Göteborg. Hon har dock kommit före den datumen… – hon födde ju dottern den 7 juli -, och hon kom inte ensam från USA, utan hade sin styvdotter Anita Mae Nelson – född 1926 – med sig.
Vad fick Greta att – höggravid – korsa Atlanten tillsammans med en treåring?

1930. Den 23 april skrivs Greta och barnen ut från Lundby församling för att återvända till USA… och de är framme i New York den 6 maj. Sannolikt träffar hon aldrig sin make och barnens far mer…

1930. Nils Adolph Nilsson dog den 6 May 1930 som Nels Adolf Nelson. Han var då gift och bodde på 4453 Crystal Street in Chicago, Illinois.

nels adolph nelson3

———————————————

Se där, då var Nils Adolphs levnadshistoria klar… eller inte!

I Anita Majs födelsenotis är pappans namn INTE Nels Adolph Nelson, utan Edvard Nelson. Är det en felskrivning (för allt annat stämmer ju)… eller?

En felskrivning pga språket, skulle inte vara jättekonstig… och den skulle jag kunna köpa rakt av, om det inte vore för att Nils Adolph råkar ha en bror som heter OSKAR EDVARD. En kille som bor i USA några år… flyttar ”hem” till Lörby, gifter sig, får två barn, skiljer sig… och återvänder till USA!

——————————————–

Greta och dottern Eivor Margareta återvände senare till Lundby församling, där de bodde resten av livet… medan halvsystern Anita Mae växte upp hos sin faster Anna Rossell i Chicago Height i USA.

—————————————————————

Detta var andra försöket att kartlägga Nels A. Nelsons liv… sannolikt blir det fler.

Det här inlägget postades i Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s