DUMMIES… för Släktforskning

Det finns dummies för PC, win 7, hästtjejer och gud vet vad… och faktiskt även för släktforskare 🙂 . Googlar du ”släktforskning för dummies”, så får du ett flertal länkar som behandlar ämnet…

Däribland http://slaktforskning.blogspot.se/2008/12/disgen-den-fula-ankungen-som-aldrig_15.html … från Jan Granaths eminenta sida om vad som kan vara bra – och nödvändig! – att känna till 🙂 .

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

Hur börjar man då släktforska?
Alla har vi sett ancestrys reklam som rullar flitigt på Tv kanalerna just nu om hur lätt det är att forska via deras databas. GÅ INTE PÅ DET… vad de uppmanar till är att klickforska bland de miljontals uppgifter som tidigare forskare knappat in i deras baser. Uppgifter – som kan vara riktiga guldkorn! -, men också väldigt fel… det är tex inte ovanligt att man hittar barn som är äldre än sina föräldrar.

”Din mormor finns på internet” påstår samma reklam, och det gör hon kanske OM någon annan forskat på henne och knappat in hennes uppgifter i något träd 🙂 .
Dessutom måste hon var född för minst 70 år sedan, annars faller hennes uppgifterna under sekretessen…   och då får du ingen träff på henne.

Ok ok… men hur gör man då???
Tja… det finns inget enhetligt svar på den frågan, men enkelt uttryckt grundar sig själva starten för forskandet på vad du vet INNAN du börjar. Saker som du helt måste känna till…

Sedan är det inte fel att uppsöka närmsta bibliotek, för det är mycket möjligt att de har abonnemang från SVAR (fel. SVAR dvs Riksarkivet finns numer tillgängligt för alla) eller ArkivDigital online (som tillhandahåller avfotograferade kyrkböcker) – kanske också från ancestry som oxå har avfotograferade kyrkböcker – i sina datorer + CD skivor, typ Sveriges Befolkning och Dödskivan som man kan prova och söka i.
Ett abonnemang behöva du ha (fel, det behövs inte efter februari 2018,… då SVAR blev fritt att använda, tack vare ett riksdagsbeslut) för att komma åt kyrkböckerna, medan däremot inte alla – om ens några – skivorna är nödvändiga att äga i början… de är bara ett tidsbesparande hjälpmedel, ett hjälpmedel vara riktighet sedan ändå måste kontrolleras i kyrkböckerna (eftersom skivorna är andrahandsuppgifter).

Det är heller inte fel att gå en kurs i släktforskning, så man lär sig hur man gör när man forska… och även lär sig hur abonnemangen fungerar. Det sistnämnda är nästan förutsättningen för att hitta det man söker…

”Flödesschema 😉 ”
1. Känner du till när dina mor- och farföräldrarna var/är födda… och framförallt i vilken socken de såg dagens ljus för första gången? Bra! Skedde det på 1900-talet eller 1800-talet?
Är ditt svar 1800-talet… gå vidare till punkt 2. Är svaret däremot 1900-talet… gå vidare till punkt 3!

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —— ¤ —–

2. Före år 1897 finns födelseböcker för väldigt många av Sveriges socknar avfotograferade/kopierade, och då är det ”bara” att gå till aktuell sockens kyrkböcker, och leta upp födelseboken som omfattar det årtal du är intresserad av… bläddra fram till rätt datum,och whoola, du hittar din gubbe med föräldrar där. Kanske står det – med lite tur – även föräldrarnas födelsedata där… likaså var de bor, och kanske även se sidanvisning (ganska ofta står det på latin, dvs pagina = sida) till vilken sida i husförhörslängden där du KAN hitta familjen.

Födelseböcker benämns med bokstaven C… följt av en siffra, och är viktiga när man släktforskar, eftersom de är förutsättningen för att ta sig tillbaka till föregående generationen!

Gå vidare till punkt 4…

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

3. Efter år 1897 är det si och så OM det finns avfotograferade födelseböcker i alla socknar… så då får man i stället hoppas på SCB utdrag. SCB är avskrivna kyrkböcker, och alltså en andrahandsuppgift… men oftast bättre än inget.

scrKälla: ancestry, Blekinge, Mjällby, Födde (Births), 1927 (SCB)

Inte världens tydligaste bild, men bättre än ingenting som sagt… eftersom födelseboken i Mjällby socken bara går fram till 1920 hos AD (hur det är hos SVAR vet jag inte).
Hänvisning till vilken sida familjen finns på i församlingsboken saknas oxå, men det finns en adress… så det är ”bara” att läsa sida upp och ner i församlingsboken (kan handla om 1000-tals sidor) tills man hittar den…

Avskrivna födelseböcker benämns med SCB … följt av ett årtal, och även dessa kan vara förutsättningen för att ta sig tillbaka till tidigare generation. 

Gå vidare till punkt 4…

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

4. I husförhörslängder (1800-tal)/församlingsböcker (1900-tal) hittar man hela familjen… inklusive pappa, mamma och eventuella syskonen. Dessa längder innefattar tio-femton år per volym… och man bör följa familjen genom flera längder för att se hur och om familjebilden förändras (vilket den garanterat gör, eftersom barn föds – och avlider! – , och hela familjer kanske plötsligt flytta till en ny adress).
Där hittar man också uppgifter om när föräldrarna gifte sig, likaså VAR DE ÄR FÖDDA… det sistnämnda är viktigt OM du vill hitta kunna deras föräldrar! Gå nu tillbaka till punkt 2 eller 3, och leta efter föräldrarna till pappan Nils Algot och mamman Ester 🙂 .

Husförhörslängderna benämns med bokstäverna AI: … följt av en siffra, och finns fram till ca 1890-talet.

Församlingsböcker benämns med AIIa: … åtföljt av en siffra, och årtal fram till ca 1930-talet. Dessa är en fortsättning på husförhörslängderna, kan man säga 🙂 .

1aKälla: Mjällby AIIa:9 (1912-1934) Bild 3040 / sid 744 (AID: v249413.b3040.s744, NAD: SE/LLA/13269)

Bilden ovan är en typisk bild från en församlingsbok hos AD online. Församlingsböcker finns också hos SVAR, men ej hos ancestry.
Där finns också en hänvisning till 743 g.b … vilket betyder att familjen kan hittas på sidan 743 i den gamla boken (i detta fall en församlingsbok).

Är personerna födda på 1800-talet kan man oxå få tips på VAR i Sverige de befann sig år 1900, genom att söka på skivan ”Sveriges Befolkning 1900″… så ni som äger den skivan får gärna prova att söka Nils Algot och Ester där (jag vet vilka deras föräldrar är), så upptäcker ni kanske något mindre kul :-/ .

Har man arkivdigital kan man söka på BIS Befolkningen i Sverige 1840-1947, så får man länkar till husförhör där personen befann sig vid olika tidpunkter…

—————————————————————–

PS: Det finns även vigsellängder, dödsböcker, flyttlängder bland kyrkböckerna… men lämna dem därhän till att börja med och koncentrerar dig på ”hoppa” mellan födelseboken och församlingsbok/husförhörslängderna tills du förstår gången i det.

PS 1. Sedan jag skrev detta har AD fotograferat födelseboken i Mjällby, och så här ser Gunnar Rangvalds födelsenotis ut från 1927…

fb1Mjällby CI:16 (1921-1931) Bild 1190 / sid 115 (AID: v249459.b1190.s115, NAD: SE/LLA/13269)

PS 2: GLÖM ALDRIG – ALDRIG NÅGONSIN – ATT ANTECKNA KÄLLAN, DVS VAR DU HITTADE UPPGIFTERNA!

LYCKA TILL 🙂 

Detta inlägg publicerades i Släktforskning, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till DUMMIES… för Släktforskning

  1. susannna skriver:

    Tack för titten hos mig. Den föranledde er visit här och jag fann spännande information om släktforskning. Intressant eftersom jag är fosterbarn och saknar många släktband.

    Gilla

    • Gunvor Persson skriver:

      Hejsan, kul om du hittade något intressant 🙂 .
      Fosterbarn – eller hur man forskar på det vet jag inte – , men jag har träffat på en del i början av 1900-talet. Plötsligt bara finns barnet hos ett äldre par (oftast)…

      Försöker man följa det bakåt upptäcker man inte sällan att släktskap finns… allt från att det är deras oäkta barnbarn, till att det är ett barn till en moster, farbror eller liknande som stuckit till USA…

      Gilla

      • Helene Tillquist skriver:

        Hej!
        Hoppas du piggar på dig snart! och tack för de fina råden om att börja släktforska. Jag kan inte ännu, men jag har fått forskningar av släkten, och jag är nog släkt med dig också…saknar några uppgifter…om Listerssläkten
        mormor är Bernhardina Johansson f 1875 ,föräl Maria Svensdotter f 1838, Johan Mattsson f 1839, föräl Nilla Jonsdotter ? Sven Johnsson Kungsgården Mörrum?.Bengta Knutsdotter f 1789 Mjällby o Jon Nilsson f 1787 Knutstorp , föräl Knut Persson f 1748 Knutstorpo Hanna Larsdotter f 1748 i Nogesund .
        Tack för dina fina inlägg jag läser dem med glädje.
        Helen

        Gillad av 1 person

      • Gunvor Persson skriver:

        Hej Helene… och kul att du gillar min blogg.

        Visst är vi släkt genom Knut Persson & Hanna Larsdotter 🙂 .

        Just deras dotter Bengta har jag fått två träffar på, på DNA-testet family finder… så nog har du släktforskande släktingar alltid.
        Dessa två träffar – mor och dotter – härstammar oxå från Bengtas dotter Nilla ( f. 29 december 1813 i Knutstorp, Mjällby sn, Blekinge d.18 mars 1895 på Mörrum 10, Mörrum sn, Blekinge)… men går sedan via deras dotter Petronella Svensdotter 1842-1919.

        Maria Svensson och Johan Mattson har jag i mitt träd på ancestry… så jag gissar att din mormor hade en bror som hette John Johansson f. 12.11.1870 i Mörrum 🙂 .

        Gilla

      • Helene Tillquist skriver:

        Hej Gunvor!
        och tack för dina uppgifter..
        Jo, vad jag förstått, har min mormor 6 syskon varav 3 dog tidigt, och Jon Johansson och syskonen föddes på ekegården.
        Men är inte Maria svendotter f 1838 f ekegården, dotter till Nilla Jonsdotter f 1813 och Sven Johnsson Kungsgården? jag inte hört om Petronella Svensdotter 1842–19

        Gillad av 1 person

  2. miatankar skriver:

    Släktforskning är fascinerande tycker jag. Kan man litet svensk historia hur folk levde under de århundraden man finner ”släktiband” så får man ett litet hum om hur folket kanske hade det. Att veta går ju inte, mer än det man får fram som hårdfakta. Jag tycker det är kul, visst är det tidskrävande, men de olika böckerna tycker jag det är relativt lätt att finna det man söker i vart fall hela 1800-talet och även en bit in på 1700-talet. Sedan blir det nog kärvare.
    Jag vet inte om jag tolkar dig rätt. Det låter litet som du är kritisk till säktforskning, tycker det är mycket jobb och mycket klickande. Javisst är det så, men vem har sagt att det ska var lätt att släktforska!? 😉

    Gilla

    • Gunvor Persson skriver:

      Hejsan… nä, kritisk till släktforskning är jag inte 🙂 . Inte till ancestry heller, även om det nog kan tolkas så…

      Anledningen till bloggen var att jag är medlem i flera släktforskningsgrupper på facebook. Sidor som är tänkta för att medlemmarna ska hjälpa varandra med uppkomna problem, läsa ”oläsliga” texter mm mm….
      Grupperna är stora, och varje dag blir de större… och med max tre dygn mellanrum dyker frågan upp: Hur börjar jag släktforska?
      Svaret på frågan finns fastnålat högst upp på sidan/sidorna OM vederbörande bara tog sig tid att läsa det (eller scrolla ner en dag eller två på sidan, så finns svaret där också).

      Lika ofta dyker frågan om vilket abonnemang som är bäst upp, vilket är nästan omöjligt att svar på eftersom man tycker bäst om det man är van vid (tror jag).

      Sååå…. man kan säga att jag var liiite irriterad över att ”folk” inte ens kan googla släktforskning INNAN de bestämmer sig för att börja 🙂 .

      PS: Troet om du vill, MEN om jag bara fick välja att ha tillgång till ett abonnemang, så väljer jag ancestry (trots att många tycker att det bara är avskrifter)

      Gilla

  3. Gunvor Persson skriver:

    Eftersom ingen kommenterat att de sökt på varken Nils Algot eller Ester på CD Sveriges Befolkning 1900… så kan jag berätta att man INTE får träff på någon av dem där!

    Nils Algot har på skivan blivit omdöpt till Nils Albert, och Ester har fått en systers födelsedata…

    Gilla

  4. Gunvor Persson skriver:

    Hej Helene. Jag var tvungen att dubbelkolla, men Marias födelsenotis finns här… Mörrum CI:6 (1821-1846) Bild 61 (AID: v96477.b61, NAD: SE/LLA/13275).

    Sven och Nilla hade åtta barn, och Petronella är Marias lillasyster… alla födda på Mörrum 29, vad jag kan se.

    Gilla

    • Helene Tillquist skriver:

      Hej Gunvor och tack!
      Jag förstår att jag måste börja lära mig forska själv också. Mycket jag undrar om …. kanske får jag återkomma
      Ha det bra.

      Gillad av 1 person

  5. Solsi skriver:

    Oj de här sidorna måste jag skriva ut, fattar inte hur du klarar av allt

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar