Ancestry…

… en släktforskningssida med oförtjänt dåligt rykte, tycker jag… som jag envist brukar försvara.

——————————-

Mycket av det dåliga rycktet beror på TV reklamen – anser jag – som påstår att det är så lätt att släktforska idag, det är bara att skriva in ett namn. De nämner dock inte att individen måste bara född för minst 70 år sedan, annars finns hen inte med pga sekretess (detta gäller även hos AD och SVAR )…

——————————-

Visserligen talar jag för döva öron, eftersom ”Svensson” bestämt sig för att sidan är långsam, svårbegriplig och enbart består av avskrifter… dessutom svårläst pga taskig bildkvalitet.

Precis som hos AD eller SVAR, så MÅSTE man även registrera sig hos ancestry för att kunna använda sidan…

Då kan man lägga upp de uppgifter man redan forskar fram i ett träd (den möjligheten finns varken hos AD eller SVAR), om man känner för det… men för att få tillgång till DERAS material (kyrkböcker, andras träd, mm) behövs dessutom ett abonnemang (precis som hos AD och SVAR).
Antingen ett Sverige abonnemang som ger tillgång till de svenska kyrkböckerna, likaså adresser till de gröna löven… eller ett World delux abonnemang som är bra att ha när emigranterna dyker upp.

Att ancestry skulle vara svårare att leta/söka i håller jag inte med om, utan det handlar snarare om handhavare fel… man vet helt enkelt inte hur gör (eftersom sidan INTE fungerar likadant som AD eller SVAR).

 —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

Svårare att hitta rätt kyrkbok? Ja, på sätt och vis… eftersom dina geografi kunskaper sätt på prov. Vet du inte var platsen / socknen ligger… googla!

mjällby1Jag fyller aldrig i fälten till vänster, utan går rakt på kyrkböckerna till höger…

Svårare att läsa deras bilder? De är oftast inte oläsliga… men det är kanske för att jag jag är van vid bilderna, sedan de tillhörde Genline. Just denna bild kommer från en födelsebok 1745 i Mjällby sn… mjällby2

Vad döljer sig bakom de gröna löven? Tja, för att få veta det behövs ett abonnemang ;-).
Löven dyker upp så fort du knappat in en person i ditt träd… och ju fler uppgifter du knappar in om personen, ju större är chansen att det faktiskt finns släktskap bakom löven.

Skriver du bara ett namn – utan varken årtal, socken eller föräldrar… är chansen minimal OM det inte gäller ett väldigt ovanligt namn. Löv i trädet är alltså mycket vanligt, som synes 🙂 . träd

Detta är vad som döljer sig bakom Elsa Olsdotters löv… ett av tre tips gäller rätt person. mjällby5

Trycker man på ”Granska” dyker denna bild upp… mjällby 6

Just detta gröna löv gav väl inte så mycket… ingenting om jag ska vara ärlig, eftersom jag redan visste hennes föräldrar. Suck!

Tittar man på lövet för hennes mor Pernilla Olsdotter, så gav det ännu mindre… medan lövet för hennes far Ola Persson var intressantare, och hänvisade till  Behm Family Tree.
Trädägaren och jag är rörande överens om Ola Perssons anor och hans barn tillsammans med ovan nämnda Pernilla Olsdotter.
Jag ”sitter” på deras dotter Elsa Olsdotter, medan hen har följt deras son Per Olsson, född den 11 Maj 1852 i Mjällby sn.

Per gifter sig så småningom med Ingrid Andersdotter (jupp, jag har kontrollerat uppgifterna i kyrkboken). Hon är identisk med Ingrid Andersdotter, som föddes på Lörby 1 1858… och är halvsyster till min mm mm Elsa Svensdotter… så nu blev det plötsligt lite trassligt, jag är alltså släkt med Per Olsson & Ingrid Andersdotters barn från två håll. 

Per & Ingrid fick ett tiotal barn födda i Mjällby socken, och de barnen är min farmors Esters kusiner (dessutom är de kusiner till min mormors mor Hilda Olsdotter).
Ett av barnen hette Siri Ragnhild, född 1897… och hon emigrerade till USA 1926, tillsammans med maken Nils Arvid Bengtsson + barnen.
Familjen fanns i Freedom, Forest county, Wisconsin både 1930 och 1940, och just Siri R Benson och hennes ättlingar finns i flera träd 🙂 …

Kanske dags att knåpa ihop ett mail på engelska till trädägarna…

Det här inlägget postades i Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ancestry…

  1. 3pa2 skriver:

    Tack, var verkligen informativt.

    Gillad av 1 person

  2. Gunvor Persson skriver:

    Kontakt i dag… det visade sig vara trädägarens gammelfarfars bror som varit gift med henne 🙂 .

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s