Det viktiga första mötet…

Fortsättning på : https://gunvorpersson1.wordpress.com/2015/03/30/forsta-veckan-i-augusti-2014/

Förstår du vad det innebär att ha båda benen i gips i sex veckor… undrade sjukgymnasten på avd 37 i Karlskrona och såg mig rakt i ögon, och jag glodde tillbaka och svarade; Ja! För det fanns ju liksom inga andra alternativ…

När man spikat ihop en knäskål får man – som bekant – belasta – (läs gå) på benet i gips / knäortos… men då gäller det att det andra benet är helt, så där föll den möjligheten.

018

Enkelt uttryckt, så innebar det att jag skulle vara rullstolsburen i sex veckor – och det kunde jag leva med – , men vad värre var att för att hamna i den fick jag lyftas dit med lift… tvättning och påklädning skedde i sängen, likaså toabesöken = bäcken.

Detta var jag mycket medveten om när jag skrevs ut från ortopeden den 7 augusti 2014, och förhoppningsvis visste korttidsboendet jag skulle till samma sak. Jag var på bra humör när jag anlände dit med sjukresor… men humöret sjönk snabbt.

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

” – Välkommen hit… men hade de inget rum på sjukhuset där du kunde vara, för detta är ett boende för äldre människor.”

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

Eh, nej… det är ju därför jag är här. Nåja, de försäkrade att jag var välkommen dit i allafall.

Eftersom jag råkade komma lagom till middagen – och mina ben inte gick in under matbordet – fick jag middagen serverad på ett litet rullbart bord. Helt ok lösning OM det inte varit för att jag placerades en bra bit från bordet där de övriga boende satt… dessutom med ryggen mot dem, och uppmanades att titta på utsikten. En utsikt bestående av en parkeringsplats…

Hallelulia, jag har väl aldrig känt mig så ”välkommen” någonstans i hela mitt liv 😦 .

—————————————————————————-

Till ett korttidsboende ska man ha allt man kan tänkas behöva med sig, vilket för min del även innefattade en kasse med mediciner.
”Egna mediciner (originalförpackning) och recept. Aktuell läkemedelslista SKA medfölja” … check!

Dessa togs genast omhand och låste in i ett skåp. Pillren delades sedan av sjuksköterskan i en dosett, vars innehåll jag fick tre gånger om dagen… så långt var det väl OK, om hon följt medicinlistan jag hade med mig.

I stället för att dela pillren efter dosen jag fått på ortopeden, gick hon efter vad som stod på burkarna... och på kortison burken råkade stå ett nertrappnings schema. Ett nertrappningsförsök som hade misslyckats kapitalt, och slutat med att dosen fick tredubblas…

Detta berättade jag för dem – mer än en gång -, men fick till svar att de inte kunde ändra på doseringen… det var det som stod på burken som gällde.
Bland mina mediciner fanns även piller som jag skulle ta vid behov, och dessa lades inte i dosetten… och låg de inte i den, så fick jag dem inte.

I deras broschyr – som jag fick INNAN jag kom dit – står klart och tydligt ”Om du kan sköter du din egen medicin.”… men det gällde uppenbarligen inte mig.

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

Från att inte kunna legitimera* mig, var jag nu dessutom plötsligt omyndig när det gällde att bestämma över mina mediciner 😦 …

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

Lagom till helgen fick jag feber och spydde, vilket gjorde att jag varken åt eller drack med någon ordning, som – efter ett par dagar – resulterade i skrynkligt påsigt skinn på händerna, något jag fått lära mig är tecken på uttorkning… men enligt sjuksköterskan kollade man graden av uttorkning genom att trycka på underarmens översida.

Dessutom hade hon sett i min journal att jag brukade ha feber… så att skicka mig till sjukhuset ansåg hon inte vara humant mot mig, det vore bättre med en kurator.

Och så fick jag en karta Alvedon för att sänka febern… fastän jag sa att jag inte tål dem. Suck! Betvivlar att feber kan botas av en kurator…

Ringde till ortopeden i Karlskrona – i hopp om att de kunde reda ut vad som gällde om mina tabletter -, och fick prata med kordinatorn… som inte förstod vad jag pratade om, eftersom de uppgifterna ju fanns på medicinlistan jag fick från dem när jag skrevs ut.

Suck. Jo, uppgifterna fanns på medicinlistan, men vad hjälpte det… fortsättning följer https://gunvorpersson1.wordpress.com/2014/12/25/sommaren-2014-var-varm/!

* Mitt körkort var för gammalt.

Det här inlägget postades i Knä..., Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Det viktiga första mötet…

 1. Gunvor Persson skriver:

  Kan tillägga att jag svalde Alvedonen, bara för att slippa diskutera mer 😦 …

  Gilla

 2. Ping: Sommaren 2014 var varm… | Fantasin skenar…

 3. Suttecity skriver:

  …… jaaa du…. vissa saker här i världen är vääääldigt fyrkantiga och osmidiga… Ta hand om sig!

  Gillad av 1 person

 4. bibbipson skriver:

  Men huvva då, detta var inte kul! Krya på dig. 😦

  Gilla

 5. Gunvor Persson skriver:

  Håller med föregående talare, det är inget kul… men vad gör man (väntar på bättre tider).

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s