DUMMIES… för Släktforskning 2

Fortsättningen på https://gunvorpersson1.wordpress.com/2015/01/19/slaktforskning-for-dummies/

I husförhörslängder/församlingsböcker hittar man också uppgifter om när föräldrarna gifte sig, likaså VAR DE ÄR FÖDDA… det sistnämnda är viktigt OM du vill kunna hitta deras föräldrar!

Gå nu tillbaka till punkt 2 eller 3, och leta efter föräldrarna till pappan Nils Algot… lämna mamman Ester åt sitt öde just nu 🙂  .

ff1Mjällby CI:14 (1895-1909) Bild 1040 / sid 96 (AID: v249457.b1040.s96, NAD: SE/LLA/13269)

Detta är vänstersidan i en födelse- och dopbok… man får här även föräldrarnas födelsedata (vilket man INTE kan räkna med i fortsättningen), adressen de bodde på och även en hänvisning till vilken sida (743) i husförhörslängden man kan hitta dem på.

När man fått föräldrarna – Per & Elsas – födelsedata är det väldigt frestande att gå till födelseboken och försöka hitta dem drekt… vilket kan gå jättebra, OM de inte råka vara födda i en annan socken 🙂 .

Sidan 743 avslöja dock att båda föräldrarna är födda i Mjällby socken (Blekinge)…

ff3Mjällby AIIa:2 (1897-1911) Bild 286 / sid 743 (AID: v184825.b286.s743, NAD: SE/LLA/13269)

… som synes är mamma Elsa och två av döttrarna strukna. Anledningen till det kan skifta… alltfrån att personen flyttat till att den avlidet. Förklaringen finns till höger på samma uppslag…

PS: Det finns även längder där varenda en är struken… vilket en del präster gjort när de påbörjat en ny längd, sannolikt för att inte missa att föra över någon 🙂 .

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

 ”OM du har följt din ana genom alla husförhörslängderna har du nog hittat både vigseldag och dödsdag där, likaså om de flyttat… utan att behöva lusläsa vigsellängder och dödsböcker.”

—– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —– ¤ —–

I vigselböcker/lysningsböcker hittar man oftast – förutom datumet – var bruden och brudgummen är födda (vilket ju är viktigt för att kunna hitta deras anor)… men i somliga socknar kan man tillomed hitta namnen på deras föräldrar…

Lysnings- och vigselböcker benämns med bokstaven El:… följt av en siffra (+ vilka årtal det gäller)…

PS: Vigsel skedde oftast i brudens födelsesocken 🙂 .

I död- och begravningsböcker KAN du hitta fler uppgifter om dödsfallet än bara datumet för frånfället. Vanligtvis orsaken och begravningsdagen, men i en del socknar har prästen dessutom skrivit hela levnadsberättelser… allt från vad vederbörande jobbat med, hur många gånger hen varit gift, makan och barnens namn… ja, tillochmed var hen är född och vilka föräldrarna var.

Dödsböcker benämns med bokstaven FI: … följt av en siffra  (+ vilka årtal det gäller)…

————————————————————————–

Första bilden i bloggen var en vänstersidan i en födelsebok, som sagt… men glöm nu inte andra halvan av uppslaget. Där finns oxå viktig information!

Information som kan hjälpa dig vidare när inga husförhörslängder finns längre…

ff2Mjällby CI:14 (1895-1909) Bild 1040 / sid 96 (AID: v249457.b1040.s96, NAD: SE/LLA/13269)

Dvs, namnen på faddrarna. De kan kännas oviktiga i början, men det är de oftast inte… även om man kan tycka att det bara är okända namn.

DE ÄR OFTA SLÄKT MED FÖRÄLDRARNA PÅ NÅGOT SÄTT… och ju längre bak i din antavla du kommer, desto viktigare är de (eftersom husförhörslängderna inte börjar förän runt 1800 i många socknar, men födelslängder oftas finns från tidigt 1700-tal. Då är faddrarna en chance att placera individerna i rätt familjer).

ff4Mjällby AI:11 (1862-1866) Bild 430 / sid 37 (AID: v96416a.b430.s37, NAD: SE/LLA/13269)

Jämnför gärna Nils Algots faddrar, med bilden ovan (från en husförhörslängd) över hans mor Elsa med föräldrar och syskon…

———————————————————-

Wikipedia fakta om faddrar: Ursprungligen ingick det i fadderskapet ett uppdrag att gå in som adoptivföräldrar till det döpta barnet… om föräldrarna dog eller på annat sätt blev oförmögna att ta hand om det.

I Sverige har dock faddrarna enbart haft till uppgift att ansvara för barnet religiösa uppfostran, men i praktiken tog kyrkan och samhället över ansvaret för barnets kristliga fostranbörjade redan på 1600-talet och fadder övergick till att bli det samma som dopvittne.

 

PS: GLÖM ALDRIG – ALDRIG NÅGONSIN – ATT ANTECKNA KÄLLAN, DVS VAR DU HITTADE UPPGIFTERNA!

LYCKA TILL 🙂 

Det här inlägget postades i Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s