Listersläkten…

… kallas en stor släkt på – från är nog ett bättre ord – Listerlandet (Mjällby socken) i Blekinge. En sägen gör gällande att de härstammar från en förjagad österlänsk hövding som slutade sin irrfärd i Norden… vilket väl lär bli svårt att bevisa.

En släkt vars förening fyller 60 år i år, men oxå en släkt som sedan 1900-talets början har en mörk skugga hängande över sig, en skugga som handlar om inavel, sjukdom och allsköns elände… tack vare rasbiologen Herman Lundborg. http://www.svd.se/hel-slakt-offer-for-missbrukad-vetenskap_7685882

————————

Men vi tar det från början… … eller sedan kyrkan började bokföra vilka som föddes, levde och dog i församlingen.

Alla härstammar de från Per Knutsson & Inga Olofsdotters barn i Hörby.

Han storbonde, och hon en flitigt anlitad gudmor vid socknens alla barndop… men var kom de ifrån?

Vigseln mellan de båda skedde på höstkanten 1719… men inte på Listerlandet utan i brudens födelsesocken – som brukligt är – vilken var Mörrum, Blekinge.

listers5Mörrum CI:1 (1696-1741) Bild 175 / sid 335 (AID: v96472.b175.s335, NAD: SE/LLA/13275)

Hon var ett av Olof Matssons alla tretton barn (född 1699 i Gustavtorp, Mörrum sn), och hade turen att tillhöra den exklusiva kvartett som överlevde barndomen.

listersl

——————

Hon och maken Per Knutsson bodde i Hörby och hade fem barn, varav två söner sannolikt inte når vuxen ålder… så det är Per, Nils och Annas ättlingar detta kommer att handla om.

listersl3   Av deras fem barn blev endast tre vuxna, nämligen Per, Nils och Anna

Per och Anna gifte sig med ett syskonpar från Ysane socken – Kerstin Persdotter 1722 och Bengt Persson 1720 -, och även Nils gick på friarståt i grannsocknen. Han gifte sig i november 1752 med den inte ens 17-år fyllda Bengta Nilsdotter 1735… ett brorsbarn till ovan nämda Kerstin och Bengt.

Sen kan man ju fundera på om dessa individer ingick äktenskap av kärlek… eller om de helt enkelt var bra kap för att gårdar inte skulle gå ur släkten?

Det var tänkt att Nils och hans unga hustru skulle överta hans föräldrahem i Hörby, men en hetsig feber satte stopp för det den 4 maj 1754… och Bengta – gravid – flyttade hem till Ysane igen. Tyvärr hittar jag inte var hennes dotter Nilla Nilsdotter föddes (december 1754)… men som kuriosa kan nämnas att Bengta blev farmor till Ingrid Nilsdotter, som emigrerade till USA redan 1854… https://gunvorpersson1.wordpress.com/2013/12/08/slaktforskningsprogram/

Och därmed återstod bara syskonen Pär och Anna att föra anorna vidare. Av någon anledning är det PÄRs ättlingar man tänker på när man pratar om Listersläkten…

listers4 Dotter Kersta 1745 blev stam mor i Kullarpasläkten…
Sonen Knut ”Mjällby kung” 1748 blev stam far i Sektaresläkten…
Sonen Bengt 1752 blev stamfader i Bensasläkten…
Dotter Elsa 1755 blev stammoder till Hovgårdasläkten…
Dotter Pernilla 1761? Ja, hon flyttade till Dönhult i Bräkne-Hoby..
Sonen Per 1764 ättlingar kallas Lille-Pers folk…

Har hitentill knappat in drygt 300 personer i trädet på ancesty – de flesta ättlingar till Kersta 1745 och Kullarpasläkten – och hittat totalt TRE kvinnor med fallande sot… och ja, de var släkt. En av dem var gift (hon reste till Danmark och gifte sig där 1889, eftersom svensk lag inte tillät personer med epilepsi att ingå äktenskap) och hade barn. De andra båda var hennes ogifta mostrar…

… men på samma 300 personer dräller det av nämdemän. Där finns flera länsmän, riksdagsmän och hovrättsskrivare… alla är de bönder, förutom en gästgivare, en skeppare och en torpare, men DET missade Lundborg!

Länk till trädet. http://trees.ancestry.se/tree/80632815/person/40424581562/family?cfpid=40424581562

Källor: Boken ”En krönika om Listersläkten”, ancestrys tips, DDSS, AD online …

————————– uppdatering 19 juni ———————-

Trädet innehåller i dag 418 personer. Antalet nämdemän  och bönderna har minskat och ersatts av torpare, fiskare och emigranter.
Inga fler fall av fallandesot har hittats, men väl en kvinna som gick från torpar hustru till sinnessvag och sinnessjuk och vistelse på hospitalet i Växjö på sex år. Kanske inte så konstigt egentligen, med tanke på vad hon råkade ut för…

Hon och maken Magnus bodde på Krampamåla 22 (Härlunda sn, Småland) med fyra barn och ett på väg… när Magnus rymmer till Amerika.

Elsa flyttar då tillbaka till Dalanshult (Kyrkhult sn, Blekinge)… där yngsta barnet Bengta föddes 1873. 1879 flyttar hennes söner till Amerika (Salina i Kansas) och i april 1780 följer hennes döttrar efter…

Enligt Nelson Family tree är detta en bild på syskonskaran i USA (de har tagit Magnus efternamn Larsson).

listers6

 Elsa är barnbarn till Pernilla 1761 som flyttade till Dönhult

————————– uppdatering 24 juni ———————-

Trädet innehåller i dag 579 personer.

listers7Jämshög AI:1 (1816-1821) Bild 31 / sid 26 (AID: v95918.b31.s26, NAD: SE/LLA/13196)

Pernilla Knutsdotters barn?

Nu har jag gjort något jag ALDRIG gjort förut… jag har knappat in sannolika ättlingar i trädet! Så jag får gå på magkänsla och lita på en andrahands uppgift: Boken ”En krönika om Listersläkten”

Allt pga att en Pernilla gifte sig 1802 i Mjällbys kyrka och flyttade till Kullan i Jämshögs socken (Blekine), där prästgården och kyrkan eldhärgades året därpå… och som om det inte räckte med det, brann sockenstugan 1884 och delar av kyrkoarkivet förstördes.

http://commersen.lokaltidningen.se/eldsvada-i-jamshog-/20100701/artikler/707079808

Om och hur branden drabbade Pernilla och Ola i Kullan vet jag inte, men jag vet hur det drabbar den som försöker släktforska idag… för i praktiken innebär det att födelseboken saknas (1793-1817) under parets fertila period. Husförhören börjar 1817 och då är Pernilla redan död… och givitvis gick även dödboken för den perioden upp i rök,

Endast ”hennes” dotter Karna har jag hitentill lyckats spåra och av hennes tretton barn drog fem till Amerika 1852-1854, och fyra till olika socknar i Skåne, däribland blott åttaåriga Carolina som flyttade till W Ramlösa 1848… där hon har släkt. Den släkten skulle jag vilja titta närmre på, men jag blir inte klok på Helsingborgs husförhör…

Yrke och hälsa? Tja… fler bönder, kyrkoväktare, elingengör och chaufför (de två senaste på 1900-talet) och inhyse torpare. Han – inhyse torparen – drog till USA 1852 med fru och tre små barn… drygt två år senare var familjen (med fyra barn) tillbaka i Jämshög och han hade avancerat till åbo bonde.

En svagsint Elsa har hittats… hon kallas Elias i husförhöret, likaså en fjortonåring som ansågs gravt sjuklig. Vad det än var han led av i tonåren, så piggade han uppebarligen på sig… för 1853 emigrerade han och hustrun till Amerika.

Pernilla är dotter till Knut ”Mjällby kung” 1748 som blev stam far i Sektaresläkten.

PS: Det lär dröja innan jag är Fex och färdig med hennes ättlingar 😉 …

————————– uppdatering 28 juni ———————-

Trädet innehåller i dag 648 personer

fex1

Pernillas sondotters dotter – Carolina Andersdotter 1854 – gifte 1877 in sig i släkten Fex. Hon och maken sjökapten Anders Fex bodde i Lerhamn (Brunnsby, Skåne) och fick sex barn, varav fyra söner blev vuxna… en har jag dock tappat bort, men av de övriga tre var det bara en som gick i sin fars fotspår.
De andra två har den vanliga titeln dr, men det står INTE för dräng den här gången… utan för doktor (med.dr). Den ene i Göteborg och den andre bla i Stockholm… vilket resulterade i minst två läkare till i nästa generation.

En dottersons dotter vid namn Hilma från Västra Ramlösa (Helsingborgs landsförsamling, Skåne) gifte sig med en kemist från Finland vid namn Valdemar Alexesenitsch Svaetichin (!). Han var tvungen att konverter till svenska kyrkan innan giftemålet 1903 i Trelleborg (Skåne). De hade bara ett barn, E O Tovio Stenstam… överläkare i Borås.

Hilmas syster Elida gifte sig med källarmästar enklingen Nils Hansson… som på 1890-talet ägde Mörarps gästgivaregård.

fex2

Men var har bönderna blivit av???

————————– uppdatering 4 juli ———————-

Trädet innehåller i dag 707 personer

Efter drygt 700 inknappade individer har jag hittat ytterligare ett fall av fallandesot, en man den här gången… dessutom ett tredje trillingpar – eh, det lät konstigt… men hur säger man egentligen?  Tre trillingfödslar, kanske…- vilket spontant känns som väldigt mycket. Faktum är att jag aldrig tidigare – under nästan fyrtio års forskande! – hittat en enda trillingfödsel…

Googlade trillingar och fick veta att det sker en gång på 8000 graviditeter, men i Listersläkten har det bevisligen hänt betydligt oftare. Alla tre mammorna överlevde, men inget av barnen. Dock tror jag att flera av barnen överlevt om de varit födda på 2000-talet, åtminstonne den trio barn som levde 12 timmar, 10 dygn och 20 dygn…

TripletsGirlsBild från googel…

Allra märkligas är dock en ”tvillingfödsel” från 1788 då två flickor föds, nöddöps och avlider samma dag… och nästan två månader senare begravs det tredje barnet (utan varken namn eller kön). Hur kan det hända? Mamman borde dött av blodförgiftning flera gånger om kan jag tycka…

————————– uppdatering 17 juli ———————-

Trädet innehåller i dag 945 personer…

… och sannolikt är endast en handfull av dessa vid liv idag (i så fall är de över 80 år gamla). Inga fler fall av fallandesot, men däremot personer som avlidit av mer ”moderna” sjukdomar såsom magkräfta, hjärtförlamning och hjärnblödning… dessutom en man som dog 74-år gammal på Lunds lasarett (12-13 mil hemifrån) 1896 av varig njurinflamation och sepsis (=blodförgiftning).

Några har oxå dött av TBC…  en vanlig och svår folksjukdom utan bot i Sverige, dock fick ett fåtal vård på sk sanatorium.

HRH_Princess_Victorias_sanatory_Sweden ev copyskyddad bild från googel…

Barkåkra kustsanatorium – eller Kronprinsessan Victorias kustsanatorium som det egentligen hette -. låg i Vejbystrand (Barkåkra sn, Skåne), och grundades 1903 av doktor Ernst Lindahl. Sanatoriet beskyddare var ingen mindre än Sveriges kronprinsessa…

Mer om doktorLindahl…  http://www.kvsmuseum.se/02detvarengang.htm

Under 1800-talet var TBC vanlig i Sverige. Den kunde drabbade alla, även barn och ungdomar. Som underläkare hade Ernst Lindahl sett hur tuberkulospatienterna på lasaretten led. Han bestämde sig därför för att ägna sitt liv åt att försöka lindra deras lidande – och om möjligt – bota dem…

Den 2 juni 1903 stod den första byggnaden i Kronprinsessan Victorias kustsanatorium klar, och snart var alla rummen – utom två -, upptagna av sjuka barn.

https://www.youtube.com/watch?v=czfukNlFYIQ

Lindahl hade mycket bestämda åsikter om hur tuberkulospatienterna bäst kunde botas. Det var frisk luft, salta bad och sol, i kombination med vila och näringsrik mat som gällde. Runt 500 patienter vårdaste årlingen på sanatoriet.

De kom med tåg från när och fjärran, och den sista biten med hästskjuts… dragen av de båda hästarna Sanna och Tori. Den sjukes  hemsocken betalade för vården, men inte för hemtransporter av de som dog där, . så hade inte de anhöriga råd att bekosta transporten hem, begravdes den avlidne på kyrkogården i Barkåkra… ett öde som drabbade ca 200 individer.

sosMjällby FI:5 (1910-1931) Bild 1590 / sid 151 (AID: v249467.b1590.s151, NAD: SE/LLA/13269)

Denne man från Listersläkten dog 1926, och jag vet inte om de anhöriga hämtade hem honom eller om han ligger på kyrkogården i Barkåkra…

TBC var (är!) en infektionssjukdom som oftast orsakades av en luftburen bakterie. Efter att man andats in smittan tog det 2-5 år innan sjukdomen bröt ut… om imunförsvaret inte satte p för den innan dess vill säga. ”Friska” personer blev därför oftast inte sjuka…

Även om det var en väldigt vanlig åkomma för de som bodde trångt i dåligt ventilerade bostäder så var bara ungefär 10 % av de smittade som hade oturen utvecklade TBC. Oftast tänker man på TBC som en lungsjukdom, men det kunde drabba i stort sett alla kroppens organ…

Det skulle dock dröja till runt 1950 innan man upptäckte att TBC i de flesta fall gick att bota med antibiotika.

PS: Diagnosen på svenska:Tuberkulos i skelettet, fistel i urinblåsan, kronisk njurinflammation…

Fortsättning följer… https://gunvorpersson1.wordpress.com/2015/08/12/listerslakten-del-2/

Det här inlägget postades i Blekinge, Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Listersläkten…

 1. Maj-Britt Sundin skriver:

  Lundborg tog säkert bara en släkt i högen och satte igång med att ge dem en en inavelsstämpel. Det var inte speciellt mycket inavel men det struntade han i. Ville han ta reda på riktig inavel skulle han ha tagit nån släkt från Norrland (OBS.Ej samer).

  Gilla

 2. Gunvor Persson skriver:

  Han har skrivit en TJOCK bok om släkten – med fina antavlor -, på tyska (vilket jag inte kan). Visst fanns inavel i form av kusingifte, men det har jag träffat på i andra ”Listersläkts fria” släkter oxå.

  Gilla

 3. Maj-Britt Sundin skriver:

  Lundborgs bok finns på Bibblan i Sölvesborg och jag har tillbringat c:a 5 timmar med att gå igen den boken och efter det skulle jag säga att hans slutsatser kan dra en barmhärtighetens glömska över sig; Det är bara strunt!

  Gillad av 1 person

 4. Gunvor Persson skriver:

  Jepp, det var den boken jag tittade i och kunde konstatera att jag inte förstod ett smack pga hans språkval. Lika lite som de listerbor som till äventyrs fick tag i den för hundra år sedan fattade…för jag tror inte många av bönderna var speciellt slängda i tyska (därmot kunde hemvändare från USA engelska).

  Tyska kunde sannolikt däremot sjöfolket..

  Gilla

 5. Gunvor Persson skriver:

  Har i och för sig aldrig gjort en ättlingtavla tidigare, men påstår ändå att ättlingarna inte var rädda för att lämna Mjällby socken redan på 1750-talet.

  I princip finns de i hela landet – från Ystad till Gällivare -… dessutom i USA, Australien och sannolikt även i Danmark i dag.

  Gilla

 6. Ping: Listersläkten… del 2 | Fantasin skenar…

 7. Helene Tillquist skriver:

  Hej Gunvor!
  Jag undrar om du vet hur Pernilla Knutsdotter dog Vad jag hört var hon bara drygt 40 år. Kan hon ha gått genom isen med häst och vagn från Hanö? Knut Persson Mjällby kung, lär ha haft Bancogården i W Ramlösa, och haft flera välkomna barn hos sin familj där.Kan det vara hennes? Ingen ville ta över Bankogården och han lär ha byggt ett litet hus på sluttningen mot Danmark där han dog. Han jobbade som ryktare hos en bonde och på en auktion tog han upp pengar ur stövelskaftet och ropade in Bankogården. Han lär ha skänkt Hanö till sina tre döttrar

  Gillad av 1 person

  • Gunvor Persson skriver:

   Hej Helene… här kommer ett försök att svara på frågorna 🙂 .

   Hur Pernilla dog kan jag inte svara på, däremot gick systern Elsa med häst och vagn genom isen i Valjeviken… på väg från Kristianstads hållet när de tog en genväg över isen.

   Mjällby Kung köpte helt riktigt Bancogården i W Ramlösa, och hade emellanåt något barnbarn boende hos sig… däribland en pojke som dog ung. Vilka som var föräldrar till dem kan jag inte svara nu…

   Hanö har helt riktigt varit i Lister släktens ägor för länge sedan, men om det var just han som ägde den kan jag inte heller svara…

   Jag måste nog läsa på, känns det som 🙂 .

   Gilla

 8. Gunvor Persson skriver:

  Pernilla Knutsdotter och maken Olof Persson bodde i Kullan i Kyrkhult… och där har kyrkböckerna dessvärre brunnit. Paret fick iallafall sex barn, det yngsta fött i januari 1812.

  Deras dotter Elsa flyttar till Ramlösa som tolvåring 1817, och hennes syster Anna flyttar dit som sjuttonåring 1826.

  Gilla

 9. Gunvor Persson skriver:

  Pernilla Knutsdotter dog den 7 juni 1813 på Kullan 131 enligt boupptecningen. Ingen dödsorsak nämnd…

  Gilla

 10. Helene Tillquist skriver:

  Tack allra raraste Gunvor för dina uppgifter, ha det så gott.
  hälsningar Helene

  Gillad av 1 person

 11. Åsa Fex Svenningsen skriver:

  Hej Gunvor,
  Din släktforskning är fantastisk. Du kan tro att jag har haft användning för den! Ville bara svara på frågan om en av sönerna Fex som du inte kunde hitta. Han blev troligen på grund av en svår förlossning hjärnskadad och när han började bli vuxen togs han in på Santa Maria i Helsingborg och sendan när min farfarsfar flyttade till Göteborg flyttades han till ett hem där uppe. Du kan se på min ancestry sida.
  Så har jag tvår frågor till dig:
  1. Petronella Olsson 1833–1925 (min farfars fars (Johan Fex) farmor)
  BIRTH 8 JAN 1833 • Härlunda, Småland
  DEATH 23 MAR 1925 • Brunnby, Malmöhus, Sverige

  Hennes pappa: Per Olofsson 1803–1893, Flyttade runt väldigt mycket i sitt liv. Har du hittat något om varför? Det var ju inte så vanligt att flytta runt så?

  Min farfars mor Freja Wikander (fru nr 1 till Johan Fex), Hennes familj kom också från Blekinge och jag tror att de också på något sätt är släkt med Listersläkten. Hennes pappa hette
  Carl Gustav Wikander
  BIRTH 23 MAR 1852 • Stampen, Asarum, Blekinge
  DEATH 29 NOV 1911 • Göteborgs Annedal, Göteborg och Bohus, Sverige
  Har du någon koll på hur de är släkt med listersläkten?

  Bästa hälsningar,

  Åsa Fex Svenningsen

  Gillad av 1 person

 12. Gunvor Persson skriver:

  Tack… och trevligt slut på 2017 🙂 .

  Nopp, jag har inte en aning om hur Wikander kommer in i Listersläkten. Det är ett nytt namn för mig, men kan konstatera att det är taget av Carl Gustav.

  Hans föräldrar heter Pehr Olsson och Kersta Persdotter (39 år), och han föddes helt riktigt på Stampen i Asarum… som är ett ställe jag aldrig hört talas om. Ska se om jag hittar någon koppling, men det verkar inte finnas någon… goggla Johanna Persdotter Wikander (1840 – 1919) – hans syster – så hittar du hans anor i ett träd upplagt av Ia Johansson.

  Dottern Freja är född 30/10 1885 i Göteborgs Haga Gift kvinna (21/6 1914).

  Hälsningar Gunvor

  Gilla

 13. Åsa skriver:

  Du skriver så fint. Pojken du tappade bort i släkten Fex, Karolinas son, blev skadad vid födseln. Det är möjligt att han fick för lite syre? Ingen vet. När han blev tonåring sattes han på hem. Det finns inte mycket bevarat om det. En bild med alla barnen finns dock om du tittar på min ancestry sida.
  Men Karolina Anderssons mamma, Petronella hade en massa syskon som emigrerade till Amerika. De flesta tog sig namnet Howard. Jag hittade det i föräldrarnas bouppteckning.
  Bästa hälsningar,
  Åsa Fex Svenningsen

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s