Jäkla emigranter… del 2

Fortsättning från https://gunvorpersson1.wordpress.com/2015/07/23/jakla-emigranter/

Tillbaka till ruta ett igen, dvs husförhörslängden … utan att passere gå. Frågan är om det är Bengta, Thilda eller Emma som har en make som heter Martin Andersson…

Frågan kan ju tyckas vara oväsentligt i sammanhanget, men det är ett bra sätt att säkerställa att det verkligen är rätt Ernst jag hittat. Ingen svåger som heter Martin… och jag får börja om.

Visserligen kan det – med lagen om alltings jävlighet – finnas fler Ernst med en svåger som heter Martin Andersson, men det torde vara ett ganska högt odds på att hans hustru dessutom heter Bengta, Thilda eller Emma 🙂 .

Jag gjorde en slagning på de äldre syskonen i SDB 6… och shit, shit, shit varken Bengta, Thilda eller Olof fanns med.

I stället för en emigrant har jag nu plötsligt FYRA… 

DET behöver iochförsig inte vara av ondo, för det innebär att jag numer även kan angipa – läs hitta – Ernst via hans syskon 🙂 .

Tips: Det är mer regel än undantag att fler än ett syskon i en kull emigrerar…

Brodern Olof reste 1902 och ska oxå till Wisconsin…

olof

olof2

olof1… att jag hittade honom så lätt beror enbart på att det var ytterligare två Gammalstorpsbor som utvandrade samtidigt. Den ene av dem skulle även han till Alta, och hette Elias Nilsson… och det visade sig att det var ett ovanligt namn. En liten nätt skara på tre stycken att välja på… det tycker jag är alldeles lagom 🙂 .

PS: Glöm inte Elias när alla andra vägar är provade… kanske är han halmstrået.

—————————–

För att kunna klura ut vem som var Martin Anderssons hustru måste jag följa Bengta och Thilda genom husförhörslängderna från det att de lämnar föräldrahemmet för att jobba som pigor.

Bengta flyttar till Jockarp 1895… och tillbaka hem igen 1896, där hon föder en dotter i januari 1897. Flickan växte upp som fosterdotter hos sina morföräldrar, och får en lillasyster i juli 1900. Den yngsta dottern följde med sin mor genom Skåne… men skickades till Mjällby sn (?) efter ett par år, medan Bengta flyttade till Malmö Caroli, kv Nils 1904 (till skillnad mot Bengta, så finns dessa båda flickor i SDB 6).

Där gifter hon sig med en Andersson, dock inte Martin utan Johan… och två flickor ser dagens ljus, den yngsta i Husie sn 1909. Dessa tjejer får jag otroligt nog (inget annat har ju gått min väg tidigare) träff på i träd på ancestry… de fanns i Edmonton, Edmonton West, Alberta, Canada 1916.

ernst13

—————————–

Thilda flyttade till Sörby den 27 oktober 1896… hm, Hörby, Mörby och Lörby vet jag var är, men Sörby? Det visade sig vara en socken i Skåne. Där gifter hon sig 31/12 1901 med en Andersson… som – BINGO – heter Martin 🙂  …

ernst12Gammalstorp EI:4 (1895-1916) Bild 260 / sid 18 (AID: v398423.b260.s18, NAD: SE/LLA/13105)

… och någon gång mellan den 1 januari 1902 och september 1903 ger sig paret iväg till Amerika, ganska säkert utan flyttbetyg eftersom de hamnar i längden över obefintliga 1911. Sant är dock att familjen med Martin, Tilda och sonen Kenneth finns i River Falls i Wisconsin 1905, men i längden från 1910 är Martin borta…

ernst14

—————————–

Fick ett tips på facebook att kollar ev bouppteckningen efter Bengta, Tilda, Olof och Ernst föräldrar. Pappan Ola Håkansson dog 1917… och det dokumentet förklara svart på vitt varför jag varken hittar naturaliseringen eller WWF draft kort på männen (vilket brukar vara lättast att börja med) i Amerika…

ernst7Listers häradsrätt FII:52 (1916-1918) Bild 5410 / sid 2 (AID: v414881.b5410.s2, NAD: SE/LLA/10038)

Jag är för fan i fel höstack och letar!

Fortsättning lär följa… https://gunvorpersson1.wordpress.com/2015/07/27/jakla-emigranter-del-3/

Annonser
Det här inlägget postades i Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jäkla emigranter… del 2

  1. Ping: Jäkla emigranter… del 3 | Fantasin skenar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s