Listersläkten… del 2

… kallas en stor släkt på – från är nog ett bättre ord – Listerlandet (Mjällby socken) i Blekinge. En sägen gör gällande att de härstammar från en förjagad österlänsk hövding som slutade sin irrfärd i Norden… vilket väl lär bli svårt att bevisa.

En släkt vars förening fyller 60 år i år… och detta är en fortsättning på: https://gunvorpersson1.wordpress.com/2015/06/16/listerslakten/

————————– uppdatering 12 augusti ———————-

Trädet innehåller i dag 1085 personer…

Måste säga att det finns ättlingar (trots inaveln 😉 !) till Listersläktens stamfäder Per Knutsson & Inga Olofsdotter från Ystad i söder till Gällivare i norr… plus en hel del i förskingen i USA, Australien och sannolikt även i Danmark.

På tal om avlägsna platser och främmande länder, ska jag nu berätta om Bengt Laurentius Olsson. Han föddes den 28 september 1860 i Istaby, Mjällby sn, och han var Ola och Pellas enda son…

australien2Mjällby CI:9 (1849-1861) Bild 137 / sid 263 (AID: v96442.b137.s263, NAD: SE/LLA/13269)

… och kanske förste arvtagare till föräldragården Istaby nr 118 (=13). Först skulle han dock utbilda sig vid folkhögskolan (och nej; jag vet inte var)… och där började han som sjuton åring.

australien3Mjällby AI:19 (1879-1887) Bild 1850 / sid 776 (AID: v96424a.b1850.s776, NAD: SE/LLA/13269)

Fem år senare gav han sig i väg på en resa till andra sidan jordklotet…

australien4Broken Hill (vid den blå pricken) … var där han gifte sig i september 1891 med Mary Rowse. Hon var född i Australien, men hennes föräldrar kom från Cornwall i England (och av någon anledning tänker jag på ”Mot alla vindar” nu)…

https://www.youtube.com/watch?v=b9W5lQNFb-M&list=RDb9W5lQNFb-M#t=64

https://www.youtube.com/watch?v=3II3BJIMqxU från Sweden Rock 2013

australien5Platsen – där staden är belägen ligger 315 meter över havet. Där råder ett varmt ökenklimat, och växtligheten består av torftig saltrisvegetation – och var helt öde fram till 1883. Vintrarna är relativt milda och torra, medan somrarna är mycket varierande… dock mestadels varma och torra. I genomsnitt ligger temperaturen under sommarmånaderna – november till mars – på ca 32 ° C. Pust…

Broken Hill grundades 1883 av gränsryttaren Charles Rasp från Mount Gipps station, sedan han hittat – vad han trodde var – tenn insättningar 1882, men prover visade att det innehöll silverklorid…  och han mutade in 16 hektar mark och gruvbrytningen började. Den manganhaltiga malmen innehåller rikligt med silver, bly och zink. Brytningen var som störst 1913 då den uppgick till 1,75 miljoner ton malm.

Staden låg mitt ute i ingenstans, men iomed att Adelaide smalspåriga järnvägsspår blev klar 1888 bröts isoleringen. På denna räls gick inte bara malmen, utan även tåg med vatten… eftersom Broken Hill aldrig har haft en vattenförsörjning som uppfyllt stadens behov. Då hade stadens befolkning vuxit till 5000 personer, och delstatsregeringen byggde en serie små cisterner där.

Under 1890-talet hade dock gruvdriften ökat så till den milda grad att det fanns en allvarlig vattenbrist, och både gruvorna och människorna kämpade för vattendropparna. Kostnaden för vattet som kom med tågen var högt, men inte värre än att folk var villiga att betala… och mitt i detta finns fanns en man från Listersläkten.

Hans äldsta barn är båda födda i Broken Hill 1890 och 1892… medan  Clementina föddes 1894 i Alma som ligger vid samma kust som Sydney. 1897 finns familjen åter i Broken Hill… men sedan fortsätter de sin resa i motsatt riktning och året därpå har de korsat nästan hela kontinenten och finns i Kalgoorlie. 1900-1905 finns de i Kamballie (?) och kanske är fotot på familjen tagit där 🙂 .

australien

Fotot på familjen är taget ca 1903, och lånat från ”Ohlson kalgoorlie Family tree” på ancestry. Från vänster Clarence, Bengt Laurentius Olsson med Laura i knäet, Myrtel, hans hustru Mary med Dot i knäet, Oloff och Clemintina med en korg i famnen.

PS: Fåruppfödning är numer en av de viktigaste näringarna i området runt Broken Hill, och där finns betydligt fler får än människor – nästan 2 miljoner merinofår (och gissa vilken serie jag tänker på nu ).

australien7

En antavla över Bengt Laurentius Olssons förfäder… 

————————————————–

Och från Olsons i Australien hoppar vi raskt över till Benson i Amerika…

————————– uppdatering 9 december 2015 ———————-

MADAGASKAR1

Trädet innehåller i dag 1237 personer…

Hanna Knutsdotter  – som är ett av Per Persson och Inga Eskilsdotter alla barnbarn – gifte sig med med bondsonen och hemmansägaren Bengt Andersson den 18 april 1868 i Mjällby. Det unga paret – 21 och 24 år – övertog Bengts föräldrahem i Hosaby, och det dröjde inte länge innan det blev smått i gården. Faktum är att första barnet Knut föddes ett halvt år innan vigseln 🙂 .

Lagom till jul 1868 skulle han få sitt första syskon, och två dagar före julafton föddes en lillebror… som var död. I stället för barndop och glädje över en ny familjemedlem… blev det begravning. Julen blev en sorglig helg för den lilla familjen, och värre skulle det bli för en och en halv månad senare slog Liemannen till igen. Mässlingen tog lille Knuts liv – och Hanna och Bengt var åter ensamma i gården -, dock var Hanna åter igen gravid.

I september föddes Karna… som nöddöptes och dog samma dag. Nästan på dagen ett år senare föddes nästa flicka. Hon nöddöptes till Anna och dog dagen därpå.

Hur mycket elände orkar en familj med? Fyra barn döda mellan den 18 september 1867 – 25 september 1870… men Hanna skull födda ytterligare tio barn, varav åtta blev vuxna.

Några av dem lämnade inte bara sin födelse by, utan även Sverige…

———————————————————

1872 föddes en flicka som oxå fick namnet Anna. Hon gifte sig och maken hette Sven Persson, och de bodde på Lörby 1. Anna födde åtta barn, varav Per Hjalmar Bernard, Oskar Robert, Annie Ingeborg, Sigfrid Adolf, Sture Albert, Nils Fritiof och Knut Valter blev vuxna… även om ett par av dem dog unga.

1873 föddes sonen Bengt August. Han flyttade till Danmark 1895… dessvärre drunknade han året därpå – blott 22 år gammal – när han badade i Brönshöj (Själland, Damnark). Han är begravd i Brönshöj… 

1876 föddes dottern Matilda gifte sig med … Persson, men 1916 skilde de sig. Bodde i Asarum, och hade två söner… David och Sture Arnold.

1878 föddes dottern Pella. Hon gifte sig 1901 med sjökapten Sven Bengtsson från Hällevik. Paret fick fem barn; Bengt Edvin, Emmy Signhild, Fritiof Severin, Astrid Natalia och Herta Margareta. Sönerna gick i sin fars fotspår… och gick till sjöss.

Bengt Edvin var kapten på ångaren Bellos, när hon förliste den 20 oktober 1935 vid Ösel, Estland.

”Bello (Bella)s hemmahamn var Göteborg. Hon var byggd 1883 i Aberdeen (nordöstra Skottland) och dess tonnage 700 ton. Hon var lastad med kol, och hade avseglade från Gdynia och skulle till Helsingfors i Finland… men vädret ville annat och seglatsen tog slut vid Ösel i Estland. Tretton personer fanns ombord när hon kom in i en hemsk storm och seglade på stenar vid Põtkelma rev nära västkust på Ösel vid 04.00 den 20 oktober 1935.
Kaptenen hette Berg (ok!), och hela besättningen övergav det sjunkande skeppet i två räddningsbåtar… varav den ena omgående kapsejsade och folk hamnade i vattnet.

Den 21 oktober påträffades fyra kroppar, men något räddningsarbete kunde inte genomföras på grund av det hårda vädret med storm och ihållande ösregn… men den ena livbåten tog sig trots allt i land vid 07.00-tiden nära byn Austla. I båten fanns bara två personer… endast iklädda underkläder och helt stelfrusna, men vid liv. Den ene var en sjöman från Norge (Ingvald Heugland?) och den andre en skeppsgosse från Danmark (Hans Marcker?).
I den andra livbåten fanns sju män tillsammans med kaptenen, men vågorna slog över den och alla i den livbåten omkom…
Den 23 oktober hade fem kroppar hittats, och de begravdes samma dag Kihelkonna kyrkogård i Ösel (=Saaremaa island”.

Vid Bellos undergång hade brodern Fritiof Severin varit död i nio år. Han drunknade – tillsammans med två andra sjömän – vid en olycka i Gent, Belgien… där de oxå blev begravda.

1881 föddes dottern Betty Karolina. Hon och maken Fritz Johansson bodde i Siretorp. Astrid Frideborg, Fritiof Hemming, Tyra Margit, Fritz Levin, FLICKA, Sture Berner och David Sixten… hette deras barn.

1883 föddes sonen Knut Emil, kanhända familjens svarta får.
Som 18-åring dömdes han i Lister Häradsrätt till två månaders straffarbete, efter att han misshandlat någon med ett livsfarligt vapen. Fem år senare (1907) emigrerade han till St John, Nebraska. Den 19 juli 1913 anlände han till Southampton, England med båt från New York… för att gå ombord på Balmoral Castle. Målet var inte Sverige, utan Cape Town i Sydafrika. Där stannade han till 1930, då Balmoral Castle tog honom tillbaka till England, där han sannolikt gick ombord på en Amerika båt… åtminstone kom han tillbaka till England igen, med en båt från New York 1931. Var han sedan blev av har jag inte hittat, men han var Madagaskisk medborgare. Där dog han oxå 1956…

1886 föddes sonen Nils Arvid… Han reste – som så många andra – till Amerika 1905. Efter tio år i det stora landet i väster återvände han till Sverige, och skaffade familj. Kvinnan han gifte sig med hette Siri Ragnhild Olsson, och hon tillhör INTE Listersläkten.

Rättelse 2019.01… det gör hon visst det.
ö

———————————————————————————————————————————
Hon är kusin till bla min MM M Hilda Olsdotter i Ysane, Anna Rosell i Chicago Heigts + Annas syskon på olika adresser i Illinois… dessutom finns det ett gäng kusiner i Woodhull, Illinois. Alla är de barnbarn till Karna Persdotter 1823-1900 på Lörby 1…
———————————————————————————————————————————-


seri bFotot på Nels och Seri är lånat från lynda_behm träd på ancestry…

Mellan vigseln 1915 och fram till december 1922 flyttar Nils Arvid och Siri inte mindre än tre gånger, och under tiden föddes Simon Rosenius, Ruth Ingeborg och Milton Thure, innan Nils Arvid återvände till USA och lämnade Siri att ta hand om de tre barnen i Sverige. Ganska snart visade det sig att Siri blivit gravid i sista minuten innan make Nils Arvid reste, och nio månader senare föddes lilla Nilsina Siri. Det skulle dröja fyra år innan familjen återförenades på amerikans mark 1926… i Wisconsin, där de hade en gård, som äldste sonen övertog. Paret fick fyra barn till i USA.

De dog i Atwater, Kandiyohi, Minnesota

semon bensonSonen Semon (Simon Rosenius) Benson övertog föräldrahemmet…
Fotot på gården är lånat från lynda_behm träd på ancestry…

semon (3)SEMON BENSON ..ENTSVILLE, KY… står det på firmabilen, kanske står det för Paintsville, Kentucky
Fotot på Semons bil är lånat från lynda_behm träd på ancestry…

1890 föddes sonen Fritz Anton. Tony i USA. Han och hustrun hade en farm – 7½ mile norr om Springfield, Sundown, Redwood (Minnesota) -, vars inventarier de såld på auktion 1949 när de drog sig tillbaka.
Bilden bör vara från tidigt 1930-tal…

antonFotot är lånat från jfisk1234 träd på ancestry…

Fortsättning följer…https://gunvorpersson1.wordpress.com/2015/12/20/listerslakten-del-3-eller-nar-jag-fick-en-bernadotte-i-slakten/

*Se kommentaren länge ner…

Länk till trädet. http://trees.ancestry.se/tree/80632815/person/40424581562/family?cfpid=40424581562

Källor: Boken ”En krönika om Listersläkten”. Forskning via ancestrys tips, DDSS, AD online, wikipedia …

Det här inlägget postades i Blekinge, Genealogi, Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Listersläkten… del 2

  1. Gunvor Persson skriver:

    Om facebook kan man tycka mycket, men det är en fantastisk tillgång när man släktforskar 🙂 .

    Uppgiften om Bellos förlisning har Hans Öiås och hans kollega i Estland bistått med, och de är hämtade från ”Uus Eesti, nr. 36, 23 oktoober 1935” och ”Järva Teataja (1926-1944), nr. 124, 21 oktoober 1935”. … vilket jag aldrig skulle hittat själv. Stort TACK till dig / er!

    PS: Förutom summering – och översättningen – av dom Estniska tidningsartiklarna från Hans kollega, så är händelsen väl känd och Marinarkeologen Vello Mäss ska ha skrivit om den i en av sina böcker.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s