Plötsligt händer det…

… för att citera reklamen.

Jag har läst om dessa Gevaliamoment – när någon hittar en låda med gamla boupteckningar, lagfarter, foto och diverse gamla dokument –  på FB ibland och ”lite” avundsjukt konstaterat ”lyckostar”, för det där lär tyvärr inte händer mig… och så händer det 😀 .

” -Kommer i morgon med en STOOOR låda 😊💼📦📦📦 …”

Ja så skrev Kära Syster på facebook… och jag trodde i min enfalld att hon skulle komma med öl & ramlösa i storpack, men ack vad jag bedrog mig. Jag hade dock aldrig – aldrig någonsin – kunnat gissa lådans innehåll.

286Jag minns dessa stora kartonger som man stolt bar hem den nyköpta jackan i – annat än dagens plastkassar – som barn. Just denna kommer från Ernst Magnusson AB i Sölvesborg… Den innehöll dock inte kläder, utan muslortar… och gamla papper.

274Kan konstatera att merparten av dokumenten är från första halvan av 1800-talet och handlar om Hosaby 46 i Mjällby sn, där farmor Ester föddes 1894. Där är även hennes far Elias född 1854… så även hans föräldrar Ola Nilsson och Elsa Hindriksdotter bodde där.

Långt ifrån alla var skrivkunniga vid den tiden, därav bomärken… men Knut ”Mjällby kung” Pehrsson och hans svärson Måns Olsson, intygade att underskrifterna är okej.

277Lär ta ett tag att läsa och förstå köpehandlingarna och boupteckningarna 🙂 …

Här finns oxå kvitto för tex läkarbesök, köp av majs mm… som är nästan hundra år gamla. Därtill kvitto från affärer i Sölvesborg som jag inte visste existerat.

275

Det här inlägget postades i Shopping bagen..., Släktforskning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s