Blodförgiftning… del 2

Fortsättning på https://gunvorpersson1.wordpress.com/2015/09/24/blodforgiftning/

Jag hade 343 i CRP – normalvärdet är under 10 -, lågt blodtryck (där övertrycket låg en bra bit under 100) och ont överallt… men allra mest i vänster knä. Knäet röntgades och undersöktes, men inget fel hittades – möjligen hade jag vätska under knäskålen -, och lindades från foten upp till ljumsken.

Röntgen visade dock att jag hade lunginflammation, även om jag inte hade några som helst symptom på det… men det var oxå det enda felet som hittades på kärringen. Mängder med prover togs stup i kvarten för att försöka utröna vad det var som hade orsakat infektionen… men nej, inget gav utslag.

Får vi säga att du är här, om någon frågar…

Alla som kommer innanför dörrarna på ett sjukhus får svara på den frågan, och jag svarar alltid ja på den. Likadant är det på korttidsboende, men…

Jag kan tycka att det borde ingå i ett korttidsboendes rutinerna att kontakta de anhöriga när en av gästerna går från att ha klarar sig själv till att bli lika rörlig som en halv gris på 12 timmar? Trött, slapp… och så väldigt trögtänkt, att jag knapp svarade på tilltal. Oförmögen att sitta själv, än mindre hålla i ett glas… vilket ni borde förstått var symtom på något allvarligt, men vad gjorde ni?

Ni satte en blöja på mig… och lämnade sedan över ansvaret till mig. Till en person som var halv medvetslös och inte förstod vad som var på väg att hända*… och vars enda tanke var att komma till sjukhus.

När någon lämnar boendet med ambulans, borde det inte då – om inte förr – ingå att ni informerar de anhöriga om vad som hänt… men nej då.

——————————————————————————–

När den person som jag angett som anhörig ringde till boendet – efter att hen noterat att jag inte varit inloggad på facebook på flera dagar och inte heller svarade i mobilen – fick hen veta att jag åkt i väg med ambulans två dagar tidigare. Var jag sedan blivit av visste ingen…

… vilket gjorde att hen fick börja med att sas följa mina spår från akuten i Karlshamn för att hitta mig i Karlskrona.

——————————————————————————-

Jag hoppas verkligen att detta bara var ett misstag i arbetet… att ni faktiskt har klara rutiner, inklusive en handlingsplan där det står vad ni ska göra när någon plötsligt blir sjuk. Detta borde oxå stå i boendets broschyr… men det enda som handlar om personalen där är ”Personal finns till hands för vägledning och ger hjälp till självhjälp”. Resterande information handlar om vad de anhöriga ska göra för den boende..

Jag tackar högre makter – trots att jag inte är religiös – för att jag inte tuppade av förrän jag kom till akuten (vilket gett mig en minneslucka på 6-8 timmar)… annars är nog risken stor att jag tillhört statistiken. Statistiken över de 5000 som varje år hamnar i dödboken pga blodförgiftning… och det bara i Sverige!

http://sepsisfonden.se/

*Det som retar mig allra mest är att jag inte förstod vad jag drabbats av. Jag vet ju hur jävla trögtänkt man blir av blodförgiftning – det var nämligen inte första gången jag hade det – men lika förbannat fattade jag inte. Jag förstod att jag var sjuk, men det var oxå allt…

031kop

Fortsättning följer…

Det här inlägget postades i Blekinge, Blodtryck, Knä..., Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s