Släktgårdsinventering…

JUF gör en ny inventering av släktgårdar, vi räknar med att den håller på fram till ca 2016.

”JUF gör en ny inventering av släktgårdar. Vi räknar med att denna inventering håller på fram till ca 2016.

På 1930-talet gjorde JUF en inventering av släktgårdar i Sverige. JUF fann då 1.000 gårdar som varit i samma släkts ägo i över 200 år. Alla dessa fick ett släktgårdsdiplom och presenterades i boken ”Anor och Minnen” av Sigurd Örjangård.

På 1940-talet gjordes en ny släktgårds-inventering och man fann några hundra nya släktgårdar…

Med släktgård menas en jordbruksfastighet som varit i samma släkts ägo-eller arrendebruk-i minst 200 år. Med släkt räknar vi till o med syssling. Äktenskap och adoption jämställs med släktled.

En gård ska vara taxerad som jordbruksfastighet för att räknas som ”gård”. Även om gården flyttats vid skifte räknas det som samma gård. Delägarskap räknas som ägande.

2018 firar JUF 100 år, i samband med det kommer alla gårdar som fortfarande är i släktens ägo, tilldelas ett diplom, i A3 format, (pris är inte bestämt ännu).

Har du en gård som varit i släkten i minst 200 år?
Vill du ha ett godkännande på att det är så? Skicka då in en ansökan till oss. Använd gärna JUF:s mall. Ansökan behöver vara styrkt av tex en präst från socken, hembygdsförening eller släktforskarförbund.

Vet du inte hur du ska dokumentera din gårds historia, kan du be om hjälp från din hembygdsförening eller släktforskarförbund.
I de flesta hembygdsföreningar finns mycket god kunskap om hur man går tillväga. Det är i stort sett samma teknik som används som vid släktforskning

Har du redan fått ett diplom tidigare?
Ta då en kopia på den och skriv sedan in alla namn och datum på JUF mallen, den behöver inte vara styrkt av någon person…

JUF:s förbundsstyrelse har 2007-12-02 uppdragit åt Ingmar Carlson (013- 52010), Barbro Ålström-Bragée (0494-41017) och Bertil Ljungars ( bertil_ljungars@hotmail.com) att leda släktgårdsinventering i Sigurd Örjangårds anda.

JUF har nu en anställd som sköter allt det administrativa kring Släktgårdar och har kontinuerlig kontakt med släktgårdskommitteen.

Från den 1 augusti 2013 kostar Släktgårdsbeviset ENDAST 200 kr. Priset är ett självkostnadspris och ska täcka porto, administrativa avgifter, färg, bättre/tjockare papper m.m.

Vid frågor maila juf@juf.se eller ring JUF 0150-50390 Skicka ansökan till JUF, Box 2022, 641 02 KATRINEHOLM.”

——————————

Ok, så står det på deras sida…
Jag anmälde mitt föräldrahem till en liknande inventering för säkert tio år sedan, men fick inte ens en bekräftelse på att de mottaget mitt mejl tillbaka 😦 … vad är det som säger att de svarar nu ?

tavla1 (2)Jag – eller min syster rättare sagt – tillhör de som redan har ett diplom inramat på sin vägg. Ett diplom som vår farfar och farmor Nils Algot Persson och Ester Eliasson på Lörby 20, Mjällby sn, Blekinge, mottog i Karlskrona den 5 juli 1930… då gården hade varit i släktens ägor i 110 år.
Den inventeringen var dock gjord av Blekinge Läns Kungl. Hushållningssällskap…

Så här ser formuläret ut som man ska fylla i… tyvärr verkar det inte gå att fylla i det på datorn, utan man får dra ut en kopia och skriva för hand…

tavla

Länk till sidan; http://juf.se/?page_id=14

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Genealogi, Sölvesborg..., Släktforskning, Traditioner, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Släktgårdsinventering…

  1. Fru Månsson skriver:

    Bara att testa, den kanske kom bort för 10 år sedan. Hur som helst en häftig grej!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s