Vem kommer att behöva dö?

Jag gissar att landstinget är ett ”projekt” som sannolikt aldrig någonsin kommer att gå med vinst… men jag betvivlar att ”besparingsförslaget” som riskerar att klubbas igenom på torsdag kommer att ändra på det.

Karlshamn – vars akutmotagning endast är öppen på dagen – ska nu stängas ner, vilket innebär att alla mer eller mindre akuta sjukdomsfall kommer att gå till Karlskrona direkt. Så långt köper jag förslaget… även om det för min del innebär en resa – enkel resa – på nio mil.

akutNär akuten slår igen dörrarna skall det gå till så här när man blir akut sjuk…

1. Enligt förslaget skall patienten initialt vända sig till primär vården först… som bedömer       vilka insatser den sjuke behöver.

2. Dagakuten ersätts av en akutavdelning dit patienter kan hänvisas.

3. Mobila team, avancerad sjukvård i hemmet ska ta sjukhusvården hem till patienten.

4. En av grundtankarna är att bedömningen av vilken vård som behövs flyttas ut från den       dagakut som finns i dagsläget.

 

Ok, detta innebär – om jag förstår rätt – att vårdcentralen i Sölvesborg kommer att ta över ansvaret för vilka patienter som ska skickas till den nya akutavdelningen i Karlshamn… som beräknas få 12-14 platser.

Dessa platser kan DOCK inte Svensson komma till själv, utan man måste ha en remiss… SOM NÅGON – vårdcentral eller mobilt team – fixat EFTER ATT HA GJORT BEDÖMNINGEN ATT VÅRDEN INTE KAN SKE PÅ VÅRDCENTRALEN ELLER I HEMMET.

Detta innebär att vårdcentralen behöver vara öppen dygnet runt. Är det klart med dygnsöppen vårdcentral i Sölvesborg till hösten, eller?
I dagsläget kan det ta lång tid att ens få en telefon tid till en läkare där, och än längre tid att få träffa någon…

Finns de mobila teamen som omedelbart kan köra ut och bedöma den sjuke ”på riktigt”, eller bara på papperet? Var ska ni hitta personal till dessa team… när det redan i dag är brist på utbildad sjukvårdspersonal.

Karlshamn beräknas spara 22 miljoner om året OM detta blir verklighet… bra, men det skulle vara  intressant att veta vad vårdcentralen förlorar om året :/

————————————————————–

Till tjuvens och sist kommer väl pengarna ur samma börs…

http://www.e-pages.dk/sydostran/844/

 

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Sölvesborg..., Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vem kommer att behöva dö?

  1. Gunvor Persson skriver:

    Det blev verklighet… alla partier var eniga, även om M ville undersökt vilka konsekvenser detta kommer att få för primärvården mer noggrant.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s