Rätten till patientjournalen…

Fortsättning från… https://gunvorpersson1.wordpress.com/2016/02/20/upp-som-en-sol/

Vad säger lagen om patientjournaler? De är offentliga handlingar som patienten har rätt att ta del av. Exakt vad som gäller står här…

http://www.1177.se/Regler-och-rattigheter/Patientjournalen/

——————————————

Den 23 februari 2016 ringde jag till ortopeden och hamnade hos Ulla-Bella, dvs en knappvals växel. Jag tror inte det finns så många individer i detta land som ropar; Jippi… när de hamnar i en sådan. Tryck 1… tryck 78… och INGET alternativ känns rätt.

Nå, alternativ 3 = journalkopior, valde jag – även om det inte var därför jag ringde dit från början –  … och ett dygn senare damp ett kuvert med tio A4 ner i snigelposten 🙂 .

———— klippt ur länken ovan ———–

”Hur journalanteckningarna ska se ut

Anteckningarna i patientjournalen ska vara skrivna på svenska. De ska vara tydliga och så långt som möjligt begripliga även för dig som inte är medicinskt kunnig. Ibland kan det ändå vara svårt att förstå de begrepp och fackuttryck som används. Om du inte förstår det som står i journalen kan du be din läkare eller annan vårdpersonal att förklara vad det betyder. Det kan vara bra att gå igenom journalen tillsammans med sin läkare.

Anteckningar om en patient får inte vara kränkande. Varje anteckning ska i stort sett alltid vara signerad, det vill säga underskriven av den som gjort anteckningen.

Om du som patient har en avvikande mening eller anser att en uppgift är fel ska det antecknas i journalen att du tycker det. Däremot har du inte rätt att själv skriva i din journal eller bestämma vad som ska stå i den”.

———————————————

Ok, i journalen står att jag ”genomled 😉 ” en knäplastik den 8 oktober 2015… och efter två månader – den 7 december 2015 – skedde den obligatoriska uppföljning via telefon.

————– 7 december 2015, osignerad ————

TELEFONKONTAKT: Uppger att såret läkt bekymmersfritt. Klarar att gå och har trappat ner på sina värktabletter. Däremot upplever hon att benet vill gå ut i valgus då hon böjer sig. Kan inte riktigt beskriva detta telefonledes, men berättar att hon i morgon kommer till specialistrehab. Kommer därför att träffa patienten i morgon eftermiddag.
DIAGNOS: z090 Kontrollundersökning efter revisionsplastik i vänster knä (H).
OPERATION-/ÅTGÄRDSKOD: XS012 Information och rådgivning med patient per telefon (i).

————–8 december 2015, osignerad—————-

ANAMNES Aktuellt: Ser patienten i dag på specialistrehab tillsammans med sjukgymnast ……………… . Patienten har inga större problem med att gå. Tycker att det fungerar bra smärtmässigt. Från 30 grader extension har hon inga problem att sträcka leden. När hon böjer mer än 45 grader så går knäleden ut i kraftig valgus och från detta läge så kan hon inte själv räta ut leden utan behöver ta tag i underbenet och hjälpa till att sträcka. I sträckt läge har hon fin sidostabilitet och även stabilitet sagitellt.
BEDÖMMNING: Beställer röntgenbilder i sträckt och flekterat läge. Kommer att diskutera med kollegan ………….
Troligen kommer vi att se henne tillsammans på torsdag när hon kommer åter alternativt nästa vecka.
DIAGNOS: Z094G Kontroll efter fraktur på knä / underben (H). T840G Mekanisk komplikation av inre protes i knäled (B). Y831 Kirurgiskt ingrepp med implantat av konstgjort inre instrument eller material (B).

——— 11 januari 2016, signerad———–

TELEFONRÅDGIVNING, AKTUELLT: Ringer och undrar över uppföljning av hennes knä som inte är som det ska. Hon känner sig uppgiven.
ÅTGÄRD: Pratar med dr. ……… som meddelar att hen och dr. ……….. kan se patienten den 26/1 kl. 9.30. Jag ringer och meddelar patienten detta.

Och med dessa ord slutar min journal :/

——————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Hur var det nu det stod om hur
journalanteckningarna ska se ut? Jo…

———————————————————-

” Om du som patient har en avvikande mening eller anser att en uppgift är fel ska det antecknas i journalen att du tycker det. Däremot har du inte rätt att själv skriva i din journal eller bestämma vad som ska stå i den”.

Nopp, men i min blogg är det jag som dikterar reglerna, och så här borde det stått enligt min erfarenhet av knäet 24 timmar om dygnet (läkarbesiktningarna tog max 30 minuter tillsammans).
Vissa ord förstod jag inte, men som tur är gör Wikipedia det, nämligen:

Extension är en anatomisk, kinesiologisk term som avser sträckning av en led i sagittalplanet (framåt-bakåt), så att leden rätas ut. Exempel på extension är knänas uträtning då man reser sig upp, eller pekfingerledernas när man pekar med fingret. Motsatsen är flexion, böjning av leden.

————– 7 december 2015, osignerad ————

TELEFONKONTAKT: Uppger att såret läkt bekymmersfritt. Klarar att förflytta sig med gåbord – när hon väl kommer upp i stående och kan låsa knäet i översträck läge – och har trappat ner på sina värktabletter. Däremot upplever hon att benet vill gå ut i valgus då hon böjer sig… FEL! Jag kan inte böja mig överhuvudtaget, eftersom jag måste låsa knäet i översträckt läge för att ha någon som helt kontroll över det vid belastning. Kan inte riktigt beskriva detta telefonledes (korrekt… det är inte lätt att beskriva hur ett knä beter sig, när det inte beter sig normalt), men berättar att hon i morgon kommer till specialistrehab. Kommer därför att träffa patienten i morgon eftermiddag.
DIAGNOS: z090 Kontrollundersökning efter revisionsplastik i vänster knä (H).
OPERATION-/ÅTGÄRDSKOD: XS012 Information och rådgivning med patient per telefon (i).

————–8 december 2015, osignerad—————-

ANAMNES Aktuellt: Ser patienten i dag på specialistrehab tillsammans med sjukgymnast ……………… . Patienten har inga större problem med att förflytta sig med hjälp av gåbord, NÄR hon väl lyckas få benet rakt vid uppresning och kan låsa det i översträckt läge. Är INTE benet låst i detta läge är det helt instabilt i sagittalplanet och går inte att belasta. Tycker att det fungerar bra smärtmässigt. Från 10 grader extension har hon inga problem att sträcka leden. När hon böjer mer än 10 grader hamnar underbenet i fritt fall och knäleden går ut i kraftig valgus. Från detta läge kan hon inte själv räta ut leden, utan NÅGON behöver ta tag i underbenet och hjälpa till att sträcka. I sträckt läge har hon fin sidostabilitet och även stabilitet sagitellt, men endast I ÖVERSTRÄCKT LÄGE.
BEDÖMMNING: Beställer röntgenbilder i sträckt och flekterat läge. Kommer att diskutera med kollegan ………….
Troligen kommer vi att se henne tillsammans på torsdag när hon kommer åter alternativt nästa vecka. Detta möter genomfördes aldrig…
DIAGNOS: Z094G Kontroll efter fraktur på knä / underben (H). T840G Mekanisk komplikation av inre protes i knäled (B). Y831 Kirurgiskt ingrepp med implantat av konstgjort inre instrument eller material (B).

——— 11 januari 2016, signerad———–

TELEFONRÅDGIVNING, AKTUELLT: Ringer och undrar över uppföljning av hennes knä som inte är som det ska. Hon känner sig uppgiven.
ÅTGÄRD: Pratar med dr. ……… som meddelar att hen och dr. ……….. kan se patienten den 26/1 kl. 9.30. Jag ringer och meddelar patienten detta.

Och med dessa ord slutar min journal :/ … men i verkligheten borde det finnas en fortsättning som början den 26 januari!

—————–26 januari 2016 ————-

Var jag på ortopeden i Karlshamn och träffade ……… och …………. , som verkade rörande överens om att det inte var så här det var tänkt att slutresultatet av knäplastiken för tre och en halv månad sedan skulle bli. Läget är dock precis likadant i dag, som den 9de oktober.
Som möjliga orsaker till detta angavs min fula knäskål, en lös benbit eller min underliggande sjukdom… vilket jag ställde mig tveksam till, eftersom knäskålen och benbiten var kompertibel med den tidigare protesen jag hade. Att det skulle bero på att jag är reumatiker är bara dumt, och snarare en kränkning av mig.

Operera igen? Njä, risken är att det blir värre då…

Hur knäet betedde sig skulle sedan filmas, men ingen av dem visste hur man filmade med kameran… vilket resulterade i att de filmade med en mobil. Filmen skulle sen visas för en annan namnlös läkare.

De föreslog oxå att jag skulle börja använda genu syncro bandage igen, låst vid 30 grader… vilket jag protesterade mot.

Jag ser nämligen bara problem med att låsa benet vid 30 grader. Det lär bli mycket svårare för mig att resa mig upp UTAN att kunna böja benet, och jag måste då fundera ut en annan strategi för att få benet rakt… eftersom jag inte har det minsta kontroll på det i området 30-10 grader. Det lär oxå bli ett helvete att tvingas sitta med benet rakt… vilket göra att ryggen kommer att protestera tämligen omgående.

Jag berättade oxå att det inte är smärtfritt att gå på ett översträckt ben, förutom obehaget på baksidan av benet… känns det numer som om jag har ett öppet sår vågrätt under knäskålen.

Detta besök resulterade i att jag skulle få en telefontid om fyra veckor… så det lär bli fler bloggar om mitt knä, tyvärr :/ .

————————————————————————-

Tänk dig en bil – valfritt märke – med punktering… du kan inte ”träna” däcket helt igen. Självklart för de allra flesta – varesig man har bil eller ej – är att man inte ens bör flytta den från A till B… för då förstör man fälgen.

punka

Lika omöjligt är det för mig att träna protesen hel…
risken är att jag förstör den ännu mer :/ .

—————————————————————

PS: När jag satt och väntade på hemresan hörde jag hur de diskuterade HUR de skulle göra för att få ut filmen ur mobilen…

Fortsättning följer… https://gunvorpersson1.wordpress.com/2016/02/29/magkanslan-var-nog-inte-helt-fel/

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Knä..., Knäplastik, Sölvesborg..., Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rätten till patientjournalen…

  1. Ping: Upp som en sol… | Fantasin skenar…

  2. Ping: Magkänslan var nog inte helt fel… | Fantasin skenar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s