Ett tråkigt mejl att behöva skicka…

Författat ett mejl i dag… som jag egentligen hade hoppats slippa. Jag önskar inte bli ovän med någon, och definitivt inte med en person vars välvilja jag är helt beroende av… men Ni ger mig inget val. Tyvärr…

oxe

Ferdinand… en stjärnteckenoxe i ett nötskal 🙂 .
—————————————————————————————————————————————————-

Hej …..

Var ju ett tag sedan vi hade kontakt sist, närmare bestämt tre månader sedan. Det vi pratade om då är inte klart, dock är alla papper inlämnade och bekräftat framkomna. Vad resultatet av det blir vet jag den 30 mars, kanske 🙂 …

I december 2015 lovade du att jag fick höra av mig – även om jag väl är utskriven från specialistrehab -, om jag ville / behövde av någon anledning… därav detta mejl.

Vad jag undrar över – och behöver hjälp med – är att anmäla ortopeden i Karlshamn!
På något mystiskt sätt känner jag mig som en svikare, men jag ser ingen annan utväg ur detta när de uppenbarligen inte lyssnar. Jag anser att det är A. ett måndagsexemplar till protes som sattes in i mitt knä den 8 oktober 2015, alt. B. protesen är felmonterad… C. journalen är under all kritik.

Jag vet vad och hur en journal ska vara skriven – Anteckningar om en patient får inte vara kränkande. Varje anteckning ska i stort sett alltid vara signerad, det vill säga underskriven av den som gjort anteckningen.

Om du som patient har en avvikande mening eller anser att en uppgift är fel ska det antecknas i journalen att du tycker det. Däremot har du inte rätt att själv skriva i din journal eller bestämma vad som ska stå i den”… men av någon anledning som jag inte vill spekulera i här, gäller det inte mig. 

VAD som står, eller rättare sagt INTE står i min journal tror jag du kan se (om inte, så kan jag kopiera det åt dig). Detta är dock bra mycket närmre sanningen än det som faktiskt står där…

—————————————

————– 7 december 2015, osignerad ————

TELEFONKONTAKT: Uppger att såret läkt bekymmersfritt. Klarar att förflytta sig med gåbord – när hon väl kommer upp i stående och kan låsa knäet i översträck läge – och har trappat ner på sina värktabletter. Däremot upplever hon att benet vill gå ut i valgus då hon böjer sig… FEL! Jag kan inte böja mig överhuvudtaget, eftersom jag måste låsa knäet i översträckt läge för att ha någon som helt kontroll över det vid belastning. Kan inte riktigt beskriva detta telefonledes (korrekt… det är inte lätt att beskriva hur ett knä beter sig, när det inte beter sig efter skolboken), men berättar att hon i morgon kommer till specialistrehab. Kommer därför att träffa patienten i morgon eftermiddag.
DIAGNOS: z090 Kontrollundersökning efter revisionsplastik i vänster knä (H).
OPERATION-/ÅTGÄRDSKOD: XS012 Information och rådgivning med patient per telefon (i).

————–8 december 2015, osignerad—————-

ANAMNES Aktuellt: Ser patienten i dag på specialistrehab tillsammans med sjukgymnast ……………… . Patienten har inga större problem med att förflytta sig med hjälp av gåbord, NÄR hon väl lyckas få benet rakt vid uppresning och kan låsa det i översträckt läge. Är INTE benet låst i detta läge är det helt instabilt i sagittalplanet och går inte att belasta. Tycker att det fungerar bra smärtmässigt. Från 10 grader extension har hon inga problem att sträcka leden. När hon böjer mer än 10 grader hamnar underbenet i fritt fall och knäleden går ut i kraftig valgus. Från detta läge kan hon inte själv räta ut leden, utan NÅGON behöver ta tag i underbenet och hjälpa till att sträcka. I sträckt läge har hon fin sidostabilitet och även stabilitet sagitellt, men endast I ÖVERSTRÄCKT LÄGE.
BEDÖMMNING: Beställer röntgenbilder i sträckt och flekterat läge. Kommer att diskutera med kollegan ………….
Troligen kommer vi att se henne tillsammans på torsdag när hon kommer åter alternativt nästa vecka. Detta möter genomfördes aldrig…
DIAGNOS: Z094G Kontroll efter fraktur på knä / underben (H). T840G Mekanisk komplikation av inre protes i knäled (B). Y831 Kirurgiskt ingrepp med implantat av konstgjort inre instrument eller material (B).

——— 11 januari 2016, signerad———–

TELEFONRÅDGIVNING, AKTUELLT: Ringer och undrar över uppföljning av hennes knä som inte är som det ska. Hon känner sig uppgiven.
ÅTGÄRD: Pratar med dr. ……… som meddelar att hen och dr. ……….. kan se patienten den 26/1 kl. 9.30. Jag ringer och meddelar patienten detta.

Om detta besök står inte ett ord i journalen (den 4 mars 2016), men så här borde det stått 😦 …

—————–26 januari 2016 ————-

Var jag på ortopeden i Karlshamn och träffade C och R, som verkade rörande överens om att det inte var så här det var tänkt att slutresultatet av knäplastiken för tre och en halv månad sedan skulle bli. Läget är dock precis likadant i dag, som den 9de oktober… jag saknar 45 grader sträckning.
Som möjliga orsaker till detta angavs min fula knäskål, en lös benbit eller min underliggande sjukdom… vilket jag ställde mig tveksam till, eftersom knäskålen och benbiten var kompertibel med den tidigare protesen jag hade. Att det skulle bero på att jag är reumatiker är bara dumt, och snarare en kränkning av mig.

Operera igen? Njä, risken är att det blir värre då…

Hur knäet betedde sig skulle sedan filmas, men ingen av dem visste hur man filmade med kameran… vilket resulterade i att de filmade med en mobil. Filmen skulle sen visas för en annan namnlös person.

De föreslog oxå att jag skulle börja använda genu syncro bandage igen, låst vid 30 grader… vilket jag protesterade mot.

Jag ser nämligen bara problem med att låsa benet vid 30 grader. Det lär bli mycket svårare för mig att resa mig upp UTAN att kunna böja benet, och jag måste då fundera ut en annan strategi för att få benet rakt… eftersom jag inte har det minsta kontroll på det i området 30-10 grader. Det lär oxå bli ett helvete att tvingas sitta med benet rakt… vilket göra att ryggen kommer att protestera tämligen omgående.

Jag berättade oxå att det inte är smärtfritt att gå på ett översträckt ben, förutom obehaget på baksidan av benet… känns det numer som om jag har ett öppet sår vågrätt under knäskålen.

Detta besök resulterade i att jag skulle få en telefontid om fyra veckor…

————————————

Det stå i journalen att jag ringde till ortopeden den 25 februari och undrade över den utlovade telefontiden… anledningen är att jag vill ha en second opinion hos dr. ………* på ortopeden, Lund. Det fanns ingen telefontid inbokad…

————————————

Likaså ringde jag och ställde samma fråga den 4 mars 2016… och fick veta att C inte hade svarat på förra veckans sökning.

Så snälla, tala om för mig hur jag tar mig ur detta ekorrhjul.

Häls. Gunvor

PS: Den 5 februari skickade jag denna blogg https://gunvorpersson1.wordpress.com/2016/02/05/mekanokna-i-praktiken/ till ortopeden i Blekinge och sus i Skåne.

Jag fick svar från båda; Blekinge svarade att de vidarebefordrat mejlet till C…
Skåne* svarade med att skicka en egen remiss, men för att de ska kunna titta på knäet krävs en remiss från C, röntgenbilder och mina journalanteckningar… journalanteckningar – som i mitt tycke – lämnar mycket att önska.

—————————————————————————————————————————————————-

Ganska bra beskrivning av mig, faktiskt. Dock står där inte att jag – precis som Ferdinand – kan bli arg, och då är jag väldigt långsint  😉 …

oxe

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Knä..., Knäplastik, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s