Farmors bror Sigfrid…

In english… https://gunvorpersson1.wordpress.com/2016/03/19/grandmas-brother-sigfrid/

——————————–

1884 drog den 19-årige bondsonen Berndt Olsson från Hosaby till Amerika. Han bosatte sig i Sycamore, Illinois… och det var till honom hans svenskfödda syskonbarn sedermera reste.

Först (?) ut var min farmor Esters storebror Sigfrid Eliasson, f 14 januari 1891, från Hosaby 7… och han anlände den 23 mars 1909 med SS Ivernia, efter att ha varit på resande fot i tolv dygn.

1910 bodde Berndt Olsson, eller Bernhard H Oleson som han kallade sig i USA… på St Exchange, Sycamore Ward 2, DeKalb, Illinois tillsammans med sin amerikanska hustrun Hulda Marie Andersson och deras 10-åriga adoptivdotter Ruth. Han jobbade som köpman inom livsmedels branschen… och kallade sig kort o gott BEN.

1911 anlände farmor Esters storasyster Olga Eliasson… och till Olga i Sycamore reste farmor året därpå.

❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️

Att resa / emigrera till någon släkting – eller god vän – var ett mycket vanligt förfaringssätt när man lämnade Sverige… inte sällan på en biljett som man fått sig hemsänt därifrån (Tips: hittar man EN emigrant i släkten, kan man kallt räkna med att där finns fler).

Anhöriginvandring kallas detta i dag 🙂 …

❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️

Systrarna återvände dock – till skillnad mot brodern Sigfrid – till Sverige.

Farmor berättade inte mycket om honom, bara att han blivit påkörd av en bil… så illa att han dog  (-Akta er för bilar, barn!).
Olyckan skulle ha inträffat i Köpenhamn… när han var på väg ”hem” för att hälsa på släkten ”-Så han kom inte levande hem”.
Sorgligt, sorgligt… tyckte jag detta var som barn, och stackars Sigfrid, som inte kom hem levande :/ .

I princip var det allt hon sa… vilket oxå har varit allt jag vetat om Sigfrid, hans vidare öde har varit döljt i dunkel… ända till min mor och syster en vacker dag fick ett ryck och städade på vinden i farmors hus.

brev (3)Där – hejsan hoppsan – fanns en gammal unikabox, tror jag det heter… men brev adresserade till farmor mellan åren 1952 och 1959. Avsändarna var systern Olga i Göteborg och en Christine Lindquist i Ames, Iowa.

Att jag vet att farmors bästa vän i USA hette Christina gjorde ju inte saken mindre intressant. Var det hennes vän som skrivit breven månne? Eller var avsändaren en annan Christine???

Jag trodde att Christine skulle var lätt att ”ta”, född den 8 mars 1887 – enligt hennes dödsnotis från 1970 -, … men icke. Att hennes modersmål är svenska råder ingen som helst tvivel om, även om hon blandar in enstaka engelska ord som hart attac (vilket hon drabbades av 1957), beddrom och visiting.

Hon har god kännedom om inte bara farmor och Olgas familjer, utan även om deras syskons… vilket gjorde att jag misstänkte att även hon kom från Mjällby socken, vilket dock visade sig vara fel.

Sant är dock att hon kom till USA 1905, och att hon sannolikt gifte sig till namnet Lindquist. Hennes maken hette Henning Lindquist och emigrerade från Holland, Sweden 1906… eh, Halland måste det väl vara 🙂 . Paret har en dotter och två söner… och minst två barnbarn. Dessutom har de television 1953…

Svenskt kaffebröd…
… hade varit kul att ha receptet på, men det bakade Christine ofta till alla möte och föreningar hon var på.

Sannolikt lärde farmor känna Christine någon gång mellan 1912-1916 i Sycamore…

Varför var Christines brev så intressanta då?
Jo, för enligt breven bodde den borttappade brodern Sigfrid en mil utanför Ames under namnet Sigfred E Olson. Där han hade en gård och odlade både korn och bönor… och inte nog med det; Han var gift och hade två söner… vilka är kusiner till min pappa (nopp… ingen har någonsin sagt att pappa hade kusiner i USA heller, vilket i förlängningen innebar att jag har nästkusiner där… minst sju stycken, skulle det visa sig).

Det där med att skriva brev hem till släkten i Sverige var dock INTE Sigfreds starka sida, men han hälsade till dem genom Christines brev. Enligt henne behövde släkten i Sverige inte oroa sig över honom. Han var en mycket duktig farmare med många vänner…

VAR Sigfrid fanns före 1919 vet jag inte… än, men den 8 oktober gifte han sig i Des Moines, Huxley, Slater, Iowa med den 20-åriga Geneva O Nelson (ni skulle bara veta på hur många sätt man kan stava hennes namn på; Genevieve, Jenevieve…).

Inte heller vet jag när han skrotade efternamn Eliasson, och tog faderns efternamn Olson i stället… eller ens när flyttlasset gick från Sycamore till Ames i Iowa, en lite nätt resväg på drygt 8 timmar med bil (enligt Christine, som susade till Chicago emellanåt…).

Sigfred och Geneva hade två söner….
Donald Lavern Olson föddes den 3 mars 1922, och sladdisen Bernard Dean Olsson den 28 maj 1934… båda i Ames, Iowa. Kanske fick yngste sonen Bernard sitt namn efter sin fars farbror Bernhard H Oleson som dött en knapp månad tidigare…

ben

1942 draftar sig Sigfred för WW2…

farmor2

1952 berättar Christine att Sigfrids äldste son Donald har tre barn, och den yngste har ett år kvar på högskolan…

1953 hälsar Christine till farmors tre söner, och undrar vem av dem som kommer att gifta sig först… ”-För det skulle vara trevligt att komma på bröllop i Sverige” 🙂

1954 har Sigfred en 18-årig brorsdotter (vem det är får jag grunna på) som vill resa till honom

1955 reser Christina till Sverige, där hon planerar att stanna i fem månader. Det är oxå året hon byter bil till en Shyffele 1953, två sits delux model (hur nu en sådan bil ser ut 🙂 … och Sigfred blir inkallad till armen.

1956 blir Bernard Dean Olsson far för första gången… till ett par tvillingflickor.

1957 förtäljer Christine att Donald L Olson numer bor i CalifonIen… adressen har jag problem att tyda, men Donald Olson, 5200 Merry Iellovas Ave, La Mesa, Califonien. Familjen har dessutom utökats utökats med ytterligare två barn…

1958 skriver hon att hon fått brev från farmors kusins (vem nu det är) fru i Califonien, likaså från Bernard Olson.

Sigfred E Olson dog den 21 januari 1959… och det var sannolikt inte väntat på något sätt.

Hans frånfälle gjorde att farmor fick motta ett mindre trevligt brev från sin syster Olga. Dels for hon ut (milt uttryckt!) mot Christine, för att hon inte skrivit och berättat att Sigfrid var sjuk, dels var hon arg på farmor… för att hon inte rest och hälsat på Sigfrid: ”-För han ville ju att du skulle komma”.

Han och hustrun Geneva är begravda på Ames Municipal Cemetery, Iowa…

farmor2

————————————————————————–

ester

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Genealogi, Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Farmors bror Sigfrid…

  1. Ping: DNA ancestry… och Lister-släkten | Fantasin skenar…

  2. Ping: SBG Släktforskar Förening och Killebom… en tradition? | Fantasin skenar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s