Sverige, vi har ett resultat…

… som de säger i melodifestivalssammanhang (jisses vilket långt ord… och jag stavade tydligen rätt direkt, för det retfulla röda strecket uteblev) 🙂 .

Resultatet i schlagerfinalen bryr jag mig inte SÅ mycket om – heja Frans! -, men desto mer om ortopeden i Lunds funderingar på mitt jävla knä.

Visserligen kommer jag ihåg vad som sas, men som en påminnelse så var det inskrivet i min journal mindre än ett dygn efter jag var där 🙂

treo

”Första felet” som är slående… är att jag har en dålig vastus lateralis, dvs. en av de tre muskler – den på utsidan av benet – som man använder när man sträcker benet.
Detta kan man råda bot på genom att sätta ett ”bråck nät” runt om den, och sy fram och tillbaka genom nät och muskel. Då svarar muskeln med att bilda ärrvävnad… vilket gör muskeln stabilare. Låter bra… men det finns ett stort MEN. Det är svårt att få till detta på en reumatiker, med taskig bindväv.

”Andra felet” är att knäskålen vandrar medialt. Redan på de preoperativa bilder kan man se att den cerclagerade patella ligger dåligt, nästan vid sidan av. Den känns mycket tunn och som en rupturerad kapsel i hela lateralsidan…
Kan aktivt sträcka så att det är 45° cirka sträckdefekt, sen får man passivt hjälpa till och då rätar benet ut sig från ungefär 30° valgus till helt rakt och hon kan hålla det rakt. När hon sedan släpper och kommer tillbaka till 30°, tappar hon fullständigt kraften. I sträckt läge är hon helt stabil i sidled. I semiflekterat läge, som sagt, valgus ut mot 30° men stabil sagittalt.

”Tredje felet, eller iallafall misstänkt fel”. Protesen förefaller sitta fast och man kan inte se några tecken på zoner eller lossning. Dock uppför den sig märkligt, och i semiflekterat läge får man en känsla av att den inte är riktigt stabilt på medialsidan…

Ett spännande fall!
Inte helt säker på om jag håller med om det, men hen behövde mer ”hjärnkraft” först, och ville sedan se mig igen.
Jag kommer att bli kallad till ett sk. ”tisdagsmöte” i Lund… vilket innebär att 4-5 läkare gemensamt ska titta, klämma och känna på knäet. Hoppas de kommer fram till något bra 🙂 …


PS: Här är en del ord som är rena grekiskan för mig… men google vet 🙂 .

PS 2: Det är det ”Tredje felet, eller iallafall misstänkt fel” som jag känner av… och har försökt tala om för Karlshamn, men enligt dem är det inget fel på protesen.
Jag liknar underbenets beteende vid rörelsemönstret hos en kökslucka vars ena gångjärn är sönder.

IMG_9537

Muskeln var en nyhet, medans man inte behöver vara raketforskare för att se att knäskålen sitter på vänster sida om knäet..

 

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Blogg, Knä..., Knäplastik, Reumatism, Sölvesborg..., Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sverige, vi har ett resultat…

  1. Fru Månsson skriver:

    Jag hoppas verkligen det löser sig för dig. Känner din frustration ända ner till Skånes mitt! Kram

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s