Vattenläget inför sommaren 2016…

Vattennivån är lägre än normalt i bla. Blekinge redan innan sommaren. Det regnade för lite i höstas och vintern var i princip snöfri. Läget är värst på Gotland, Öland och östra Blekinge.

I genomsnitt använder varje ”Svensson” 160 liter vatten varje dag… lägger man till vattenförbrukningen som går åt för att få mat på bordet får man lägga till 6000 liter.

Dessa 6000 lirarna kan man knappast pruta på, om man vill kunna äta potatis och grönsaker, spannmålsprodukter och kött/mjölk/ägg även till hösten.

De återstående 160 literna då? Tja, ungefär hälften förbrukar toaletten… resten går åt vid dusch, hårtvätt, tandborstning, matlagning och till att få rena kläder. Saker som väl alla tar för givna…

BLT – Blekinge Läns Tidning – den 23 maj…

vatten

Sölvesborg använder en grundvattentäkt och där finns ingen brist. Problemet finns i produktionsnätet, enligt artikeln.

Att säga att ingen av Blekinges kommuner tror att det kommer att bli aktuellt med bevattningsförbud är en sanning som lukta unket. I Sölvesborg infördes förbud att vattna med kommunalt vatten (dvs potten där de 160 literna finns) den 14 maj.
Förbudet är nu släppt, enligt ett SMS… men kommer att införas igen – om inte förr – så under Sweden Rock veckan, enligt samma meddelande.

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Blommor, Sölvesborg..., Trädgård, Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vattenläget inför sommaren 2016…

  1. Gunvor Persson skriver:

    25 maj blev det återigen bevattningsförbud i Sölvesborgs kommun…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s