Listersläkten del 9… Samma kille, eller… the same guy, or?

————————– uppdatering 27 juni 2016 ———————-

Trädet innehåller i dag 2564 personer…

Huvudpersonen denna gången är ett av Mjällby Kungs barnbarns barnbarn (via Mjällby Kung -> Inga Knutsdotter -> Anna Månsdotter -> Carna Carlsdotter)… nämligen Berndt Svensson från Djupekås.

berndt3

Listersläkten höll inte bara till i Hörby och var bönder – och riksdagsmän – … faktum är att de finns från Ystad till Gällivare, Danmark, Australien och USA. En del ättlingar blev dock kvar på Listerlandet och hamna så småningom i både Lörby och Djupekås. Där var de inte bönder, utan deras levebröd var havet. Två yrken fanns att välja på… fiskare eller sjömän.

Ovan nämnde Berndt och fler av hans bröder blev sjömän (brodern Emanuel under namnet Emanuel Hedberg). Minst två av dem avancerade till kaptener…

Föräldrarna hette Nils Svensson och Carna Carlsdotter och bodde på Djupekås 2 i Mjällby socken. Åtta barn – Ingrid, Berndt, Carl Johan, Nils, Emanuel, Alfred, Adolf och Ida Josefina – föddes i huset mellan 1860 och 1881. Alla blev Djupekås eller Lörby trogna hela sina liv… utom sonen Berndt, som bosatte sig ja var då?

berndt6Mjällby AI:24 (1887-1896) Bild 3340 / sid 1302 (AID: v96429a.b3340.s1302, NAD: SE/LLA/13269)

1889 hamnar han på absentlistan… dvs en lista över folk som är avförda från socknen från flyttningslängden. Och det är det sista jag hittat om honom i Sverige…

Ett bra sätt att se – kanske – var någon blir av är att kolla i bouppteckningen efter vederbörandes föräldrar. Där är arvingarna uppräknade… i bästa fall med en hint om var de bor. Ibland får man dock bara reda på att arvingen vistas utrikes på känd… eller okänd ort.
Dessvärre hittar jag ingen av föräldrarnas bouppteckningar…

Helt säkert – efter att ha kollat SDB6 (skivan Sveriges DödBok 6) – så dog han INTE i Sverige, så frågan är var han slutade sina dagar. Ska man tro på ancestrys tips så är dock svaret England.

Hur pålitliga ancestrys tips är vet ju alla…
… men i brist på bättre skadar det ju inte att försöka koppla samman ”min” borttappade Berndt med denne man… om inte annat så för att slå hål på ancestrys indiciekedja 😉 .

berndt2

Han uppges oftast vara född abt 1864, men även 1863 och 1865 förekommer… och har okända föräldrar. Födelseorten är Sölvesborg (stad, ca 1 mil från Djupekås), och han figurerar i en handfull träd, inklusive engelskfödd hustru och sju barn…

Berndt (Bernard) Svenson finns också i flera engelska originalhandlingar. Han gifte sig i mars 1890 med den 18-åriga Mary Dyson från Hull, i Hull, Yorkshire… och paret bor i Holy Trinity, Yorkshire enligt cencus från 1901.

16 mars 1901 blir han engelsk medborgare… och han blir det som Bernard Svenson och utan att ange sin födelsedata.

berndt5

Han säger sig vara född i Sölvitzborg, och att hans föräldrar heter Nelson och Corin Svenson.”Min” gubbes föräldrar hette ju Nils Svensson och Karna Carlsdotter…

Nja… Nels och Corin Svenson hade låtit bättre, men det kan kanske skyllas på språket.

I cencus 1911 bor de kvar på 7 Wycliffe Grove Argyle St Hull, och har sju barn – George, Edith Elisabeth, Berthe, Alfred, Florence M, Charles och Edna – födda mellan 1891 och 1908.

Han dog i december 1922 i Hull…

PS: Hull torde varit en knutpunkt för sjötrafiken runt 1900. Det var dit de flesta fartygen lade till med alla svenskar på väg till Amerika…

————–

Summa summarium så lyckas jag INTE med säkerhet slå ihop Berndt Svensson från Djupekås med Berndt (Bernard) Svenson i Hull till EN och samma person, men å andra sidan hittar jag inget som bevisar motsatsen heller…

Så frågan är; -Ska jag skriva in Bernard Svensons fru, sju barn, tio barnbarn, osv i Listersläktens träd?

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Genealogi, Sölvesborg..., Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s