Förlängd sjukskrivning…

… inte kul, men vad är alternativet?

Litet lexikon 🙂 : Femur = lårben, tibia = underben, patella = knäskål, luxera = hoppa ur led, lateral= utsidan, medial = insidan, valgus = snedställning…

☘🌹☘🌹☘🌹☘🌹☘🌹☘🌹☘🌹☘

”… sedan fysisk examination, och man ser där ett mycket märkliga mekaniska mönstret som protesen och knät uppvisar.
För att få bättre förståelse för vad som egentligen händer går vi in på röntgen, och i genomlysning kan vi se hur femur roterar kraftigt vid flektion och patella luxerar. Man kan få det något bättre om man fixerar underbenet i neutralt läge under flektionsrörelse men in princip blir rörelsemönstret det samma.”

Vi får samlas och fundera på hur vi skall göra och vi är helt eniga med Karlshamn om att detta är en övervägande mjukdelsproblematik.

Protesen ser man möjligen insatt med lätt felrotation i tibia men det kan inte förklara det hela. Det är ju en kopplad protes som inte bör kunna valgiseras utan det hela beror på rotation.

Vi har diskuterat att byta protesen till en SROM med komplitterande mjukdelskirurgi men sannolikt kommer det inte att tillföra något och patienten är ju skör i skelettet och infektionsrisken är stort vid ett sådant ingrepp.

Det andra alternativet är extensiv mjukdelskirurgi med lösning av princip alla strukturer som drar lateralt och möjligen förstärkning med nät på medialsidan.

Det trejde alternativet är förstås steloperation men patienten är inte intresserad av det i nuläget…

Jag skall återkomma till patienten när vi har funderat färdigt och har en plan att komma med. Då får vi också diskutera med Karlshamn om de vill göra detta själva eller om de vill ha specialistvårdremiss hit.”

☘🌹☘🌹☘🌹☘🌹☘🌹☘🌹☘🌹☘

Ovanstående var vad ortopeden i Lund kom fram till efter att jag var där den 24 maj. Vad ortopeden i Karlshamn kom fram till efter besöket där den 18 maj vet jag inte (inte inskrivet i journalen än), mer än att de ansåg att problemet berodde på en för liten protes … och att det inte kan tränas bort.

Bildbevis…
Jag tittar på bilden ibland, om inte annat så för att intala mig själv om att jag faktiskt har kunnat sträcka på benet. Det är inget jag varken inbillat mig eller hittat på… även om det känns så overkligt i dag, att jag tvivlar på att jag verkligen har kunnat göra det :/ .

knä9Jag hade som synes inga problem att sträcka det rakt (problemet var att det var instabilt i alla riktningar, så protesbytet var nödvändigt), och reste mig från sittande utan att fundera närmre på det.

Efter operationen den 8 oktober 2015 har jag inte lyckats med varken det ena eller andra en endaste gång. Även om jag vet att det inte är riskfritt att opereras, så var detta en ganska chockerande upptäckt att göra…

 

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Knä..., Knäplastik, Sölvesborg..., Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Förlängd sjukskrivning…

  1. Gunvor Persson skriver:

    Ibland undrar jag vad jag gjort för ont.

    Sjukintyget skulle gälla från den 1 juli och tre månader framåt, och så står det oxå i min journal… MEN, när jag tittar på kopian av intyget som jag skulle ge till arbetsgivaren så står där att sjukskrivningen börjar den 1 augusti (vilket är uppgiften som skickats till försäkringskassan).

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s