Listersläkten del 10… holländaren i Lörby

——————-•*¨`*•💕💕.•*¨`*•💕💕•*¨`*•——————–

Och Inga fick sin Nisse, och så levde de lyckliga i alla sina dar…
… som det heter i sagornas värld :) .


Fortsättning på https://gunvorpersson1.wordpress.com/2016/03/13/listerslakten-del-7/

————————– uppdatering 17 juli 2016 ———————-

Trädet innehåller i dag 2599 personer…

Åtminstone till en början. Knappt hade skilsmässan gått igenom innan Inga Persdotter lämnat Hörby och flyttade till Lörby, där hennes älskade Nils – som oxå hade lämnat Hörby – blivit torpare. De gifte sig den 24 september 1837…

Lite sorti i glädjebägaren måste det nog ändå blivit när hennes förste make Nils – och far till dottern Karna – dog en vådlig död vid stensprängning drygt två månader senare 😦 …

Vid bouppteckningen efter honom uppges han vara änkling, och det var bröderna Pär och Sven som var hans närmsta släktingar… dottern Karna är inte nämnd överhuvudtaget.

Nils och Inga blev inte så långvariga i Lörby, utan familjen flyttade till Sölve 3 (Sölvesborgs sn)… och därifrån till Mjällby (Mjällby sn), under tiden som familjen växer.
Sex barn såg dagens ljus de kommande tretton åren, men endast tre av dem blev vuxna… nämligen töserna Berta, Nilla och Anna.

Nils Jönsson drabbades av en tärande sjukdom, och den 18 maj 1863 lämnade han jordelivet blott 53 år gammal, och efterlämnade – förutom änkan Inga – sonen Sven myndig (ser man på, han tog på sig faderskapet för Ingas oäkta son), Berta gift med husman Johan (Gustav Bernadot) Pettersson i Mjällby, Nilla – behäftad med slag – 22 år och Anna 14,5 år gammal.

Inga kom att överleva sin make med 34 år, innan hon dog annandag jul 1897, 87 år gammal… likaså överlevde hon dottern Nilla.

————–

Ingas ättlingar…
Äldsta dottern Karna.
Vid Ingas bortgång hade dottern Karna varit gift i nästan fyrtio år (v. 1858) med möllaren Per Pålsson från Billinge sn (ligger i Eslövs kommun, Skåne i dag).

Med honom kom en ny yrkeskategori till Mjällby sn… åtminstone har jag inte träffat på någon ”möllebyggare” tidigare. Han var son till ryttaren Pål Nilsson i Gunnaröd… och redan som 17-åring praktiserar han detta yrke, sannolikt tillsammans med sin fjorton år äldre bror, som också var möllebyggare. Då – som 17-åring – var han fortfarande skriven hos föräldrarna, men vistandes på okänd ort… för att bygga möllor.

kvarnLantmäteristyrelsens arkiv, Enskifteskarta 1813…

1858 flyttade han till Mjällby sn, och bosatte sig på Lörby 20… där det funnits en väderkvarn sedan minst femtio år tillbaka. Om det var den gamla kvarnen han nyttjade, eller om han byggde en helt ny är okänt… men han var sannolikt kapabel till att göra det.

Fjorton år senare händer det som ingen vill vara med om… varken nu eller då.

kvarn2

”I mars månad 1872 drabbades mjölnaren Per Pålsson i Lörby av en svår förlust då hans holländska väderkvarn nedbrann till grunden. Inget av kvarnen kunde bärgas. På frågan hur elden uppkommit, upplyste ägaren, att han under den starka stormen som vid tillfället var rådande haft kvarnen i gång, då det icke gick att stanna densamma, utan det sannolikt gått varmt i lagren och slutligen fattat eld. Trots att den var brandförsäkrad gör ägaren dock en del förluster”.

Av Karnas och Pers sju barn – Ingas barnbarn – hade fem emigrerat till N Amerika, (varav tre levde och hade familj där, enligt Pers bouppteckning 1909).

Den oäkta sonen Sven – vars far nog egentligen inte var så okänd – blev far till sex barn, varav tre inte fick uppleva sin sjuårsdag. Av de överlevande tre, hade en emigrerat till Sycamore, Illinois 1883…

Dottern Berta fick sju barn med Johan (Gustav Bernadot) Pettersson… barnhusbarn från Stockholm. Två dog i späd ålder och en dotter i samband med barnafödande… och så var de bara fyra. Två reste till USA, däribland gifte sonen Johan Johansson. Där kallade han sig John Bernadotte och gifte om sig – både en och två gånger – fastän han hade både fru och barn i Mjällby.

Dottern Anna? Ja, hon fick fyra barn med lika många pappor… nä, kanske inte riktigt men nästan. De var födda under en tioårs period med början 1879. Två av dem korsade Atlanten, men då var mormor Inga inte längre i livet…

❄️❄️❄️❄️❄️❄️ —– ❄️❄️❄️❄️❄️❄️ —– ❄️❄️❄️❄️❄️❄️

Dagens ”väderkvarnar” dvs vindkraftverken har en hel del gemensamt med ”Holländarna” som kom till Sverige under 1700-talet.

blt3Vindturbiner i Lörby…

Precis som dagens vindsnurror var holländarnas kupol roterbar för att kunna få ut maximalt av vinden.

I slutet av 1800-talet försågs de med en sk vindrosett som vände kappan… ursäkta, kupolen efter vinden utan någon mänsklig inblandning, men innan dess fick den vridas manuellt med hjälp av stänger på kvarnens utsida.

Holländarna ersatte de gamla stubbkvarnarna… som hade haft vingarna fästa på kvarn byggnaden, vilket gjorde att man fick rotera hela huskroppen för att kunna utnyttja vinden. Tungt, tungt… men när tekniken med vridbara överdelen kom hos holländarna var det inte lika fysiskt krävande att få vingarna i rätt läge, eftersom man bara roterade själva takkupolen.
Detta innebar att man kunde bygga större kvarnar med ett tyngre maskineri, bestående av flera par kvarnstenar… vilket ökade produktion.

De första holländarna var byggda i sten eller tegel, men ganska snart förenklades konstruktionen och man byggde endast den nedersta våningen / våningarna i sten medan resten byggdes av trä.

Jag hittar ingen uppgift om när holländarna kom till Blekinge, men den äldst kända holländarmöllan i Skåne byggdes 1705 av byggmästare Jacob Fiegell från Göteborg. Kattamöllan kallades den, och låg strax öster om nuvarande Gustav Adolfs torg i Malmö. Den brann ner 1744… vilket det var ett öde den delade med väldigt många kvarnar

Klicka för att komma åt Maskinhallen_Vindkraft.pdf

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Genealogi, Sölvesborg..., Släktforskning, Tecknat :-), Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s