Är jag en bortbyting, eller…

… fortsättning från  https://gunvorpersson1.wordpress.com/2016/07/24/dna-pappersforskning-sant/

Den som väntar på något gott… väntar alltid för länge (eller hur ordspråket nu lät)… men hur som helst så innebär ett DNA test en väldigt massa väntande.

Ett väntande när jag tvivlade både en och två gånger att jag verkligen gjort rätt när jag skickade tillbaka det gula kuvertet.
Det skulle dock dröja ända till den 21 juni innan ett mail förkunnade att försändelsen kommit fram dit den skulle andra sidan Atlanten… och jag fick ett batch nummer, och ett datum = ännu mer väntande, tills när svaret förväntades dyka upp

dna7

Den 13 juli skulle Batch 681 vara klart…
Huga, lite läskigt faktiskt – skarpt läge, liksom – för tänk om, tänk om DNAt kommer fram till en annan sanning än min pappersforskning. Tänk om det skickar 40-års forskande rakt i papperskorgen?
13 juli som sagt, men jag har förstått att datumet kan komma att flyttas fram både en och två gången… så jag var inte beredd på att resultatet kunde komma två dygn före utsatt tid. Plötsligt satt jag där med en träfflista på 386 personer att botanisera i, och med stigande förvåning letade jag sida upp och sida ner efter de båda testade personerna som jag är släkt med på pappret… utan att hitta någon av dem.

Family Finder testet – vilket är det jag tagit –  är tänkt för att hitta släktingar som jag delar en gemensam ana med si så där 5-7 generationer bort… och inom det spannet skulle mina förväntade träffar finns, men icke.

Det var nog inte bara jag som blev förvånad över detta resultat. Jag ombads på studs och stubin att ladda ner mitt Raw Data, och ladda upp det på https://www.gedmatch.com för en närmre granskning där… sagt och gjort, men inte fasen blev vi släkt för det 😦 …

Vem är jag?
Tydligen inte den jag trodde i allafall, OM man ska tro på DNAt… som aldrig ljuger.

djupe

Namnet på andra plats kände jag iallafall igen; vi har träffats ett par gången – typ var tionde år – och våra anor går ihop i Ysane sn för fem generationer sedan. Tack för det då, då är jag inte helt bortbytt i allafall 😉 …

Fler av namnen högst upp på listan är dock så ovanliga att de lockade till att googla. Efternamnet på första plats bärs av elva personer i Sverige, och efternamnet som är femma innehas av hela 33 personer, varav det stora (?) flertalet verkar bo i Asarum, Mörrum och Karlshamn i Blekinge (jag har tom. träffat en av dem på specialistrehab i Karlshamn, om jag inte missminner mig helt).

Förövrigt har ungefär hälften av träffarna namn som ser misstänkt amerikanska ut… och många saknar dessutom träd (gäller förövrigt även svenskklingande namn) vilket gör det omöjligt att hitta hur vi är släkt, men förhoppningsvis kommer det upp träd så småningom.

När, var, hur… 
… går man vidare?
Jag har skickat ett antal mejl, men finns det någon i släkten som kan tänkas känna igen topp kandidaterna på listan i släkten tro?
Ringer mamma – som är totalt ointresserad av släktforskning – och rabblar bla. upp de ovanliga efternamnen… vilket resulterar i motfrågan; -Ska JAG vara släkt med dem???

Tja, inte vet jag om DU är släkt med dem men JAG är det…
… men släktskapet kan givetvis lika gärna komma från pappas sida, för det syns tyvärr inte i mitt DNA-test vilken sida generna kommer ifrån. MEN… det finns förstås ett lätt sätt att ta reda på om DU också är släkt med dem, om DU kan tänka dig att testar dig. Och mamma sa ja till det utan någon större övertalning; -Om du kan ha någon användning av det 😀 .
Och det kan jag förhoppningsvis, för hon är tex ett snäpp närmre de träffarna som jag hade förväntat mig att få.

———————– Hittat på nätet ————————-

Ett släktskap inom upp till 3-männingar = nästkusiner (på Blekingska) ska ge träff till 100 %. Nästkusinernas barn – 4-männingar – upp till 90 % träff… och sen sjunker siffrorna snabbt för varje generation.

I praktiken innebär det att man kan testa sig själv och t.ex en 5-männing och inte få varandra som matchning om det inte finns tillräckligt med delat DNA hos er (trots att ni alltså ändå är 5-männingar).

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Blogg, DNA-forskning, Facebook, Genealogi, Sölvesborg..., Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Är jag en bortbyting, eller…

  1. Gunvor Persson skriver:

    Mamma fick en minimal träff på de här båda som jag förväntade mig träff på, medan hennes bror gick in på topp 5 hos en av dem.

    I dag den 5 februari 2020 är antalet träffar 1970…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s