DNA = huvudbry…

… och det är ingen överdrift!

dnafre

Så här ser min topp elva lista ut den 12 augusti (för det kan ändras allt eftersom fler tänkbara – och icke tänkbara – släktingar testar sig)… med namnen bortklippta.
236 av de 391 är sannolikt inte svenska, och merparten av dem gissar jag är mer eller mindre amerikanska…

🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈

Efter mycket grubblande är i alla fall min bästa träff löst, och det hade jag garantera inte löst med pappersforskning… eftersom jag inte en endaste gång funderat över vad som hände alla pappas kusiner!

Att han hade många, det visste jag förstås, likaså att merparten av dem är barn till något av farmor Esters alla syskon. De flesta är födda i Mjällby sn i Blekinge, men eftersom farmor hade en bror – Sigfrid – som emigrerade till USA (vilket jag alltid veta om, men det är bara ungefär ett halvår sedan jag blev varse att han faktiskt hade familj där) så finns det även två kusiner födda  i Ames, Iowa.

Dessutom hade farmor en bror som flyttade till Danmark… som jag tappat bort.

dnas

Min bästa träff visade sig nämligen var ättling till en av pappas kusin, men eftersom det är förskjutning i leden blir jag nästkusin med träffens mormor, eller nått… men hur som helst så framkallar detta barndomsminne hos mig, från gissningsvis ca 1964.

Minnen som jag glömt – eller nästa iallafall – kommer plötsligt upp till ytan, och jag minns väldigt tydligt att jag fick följa med farmor och farfar till en gård i Hörby – ligger i Mjällby sn -, men det är först nu kronan trillar ner och jag förstår varför vi var på detta kaffekalas. Visst, anledningen var sannolikt för att någon fyllde år… för annars har man inte en spettekaka , modell jättestor…men ändå.

Vi var släkt… frun i huset var dotter till farmors syster Nanny, och kusin till pappa.
Två skitar hög (skärbrädan räckte mig upp till halsen), för att citera Astrid Lindgren… och jätteblyg, så tyckte jag oftast att kalas var hemskt tillställningar med alla okända människor som skulle nypa mig i kinden och klappa mig på huvudet, men här hittade jag en fristad i köket. Anledningen till det var inte bara blygheten, utan stavas också spettekaka…

Alla som någon gång försökt dela en sådan i lagom stora HELA bitar vet att det inte är så lätt. Många trasiga bita blir det, för att inte tala om smulor… och dessa fick jag.

Men spettkakan var faktiskt inte enda anledningen till att jag stannade i köket. Den andra anledning var en korg med kattungar. Jag är visserligen född på en gård, men aldrig någonsin hade jag sett någon ha en korg med kattungar… i KÖKET!

🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈

Träff nummer två på listan kände jag igen sedan länge, och vi har fem generationer till vår gemensam ana på min mammas sida.
Om nummer tre finns på mammas eller pappas sida vågar jag inte säga, men mest troligt på båda sidor 🙂 .
Fyran har lagt ner sin släktforskning, men våra anor går ihop flera gånger i början på 1700-talet…
Plats fem och sex… likaså nio och elva är sannolikt från USA. Femman har ett fint träd med en gren som börjar med en Nellie… från en ”grannsocken” i Skåne. Följer man denna Nellie – som är född som Nilla – upptäcker man snart att trädet är fel ett par generationer bakåt… så att DNA kan ställa till det är dagens sanning 🙂 .

————————

PS: En sak hade jag dock bestämt mig för redan FÖRE jag fick listan på person som jag delar DNA med; jag skulle klura ut hur man gör en DNA-cirkel.

Det tog hårt – mutter mutter.. men fan då – på mina fula ord innan jag lyckades, men så här ser den ut. Dessvärre säger inte de olika färgerna så mycket om härkomsten på träffarna som trodde de skulle göra… utan där dräller av folk med amerikanska namn, merparten dessutom med skånska anor ända tillbaka till Hedenhös – nåja 😉 ! – vilket jag inte har mer än en handfull av, åtminstone på pappret.

Lär återkomma i detta ämne…

dna cirkel

Skulle man trötta på den välordnade cirkeln kan man i stället få det hela att likna ett nystan flamgarn genom att ändra på inställningarna under SETTINGS 🙂 …

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, DNA-forskning, Genealogi, Sölvesborg..., Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s