Äntligen något positivt… tror jag

Det är bara att konstatera… DE kan skriva in i min journal på kortare tid än på dagen tre månader jämt 😀 .

Den 29 augusti 2016 skickade jag denna blogg till ortopeden i Karlshamn (och Lund)… https://gunvorpersson1.wordpress.com/2016/08/29/ortopeden-i-karlshamn-lund-forsokringskassan/   … och det tog väl en timme – ungefär – innan Karlshamn ringde upp!!!

Jag sa som det var… funktionen i knäet blir sämre för varje dag som går.
Sanningen är att sättet jag använde för att resa mig upp i maj månad INTE fungerar längre, eftersom knäet låser sig stenhårt och jag måste ”bruka våld” för att få benet rakt (och därmed möjliggöra belastning).

Att ”bruka våld”… dvs genom att rotera benet utåt i höften medan jag står på högerbenet, sätta vänster häl mot höger ankel… och trycka till (vilket gör att protesen hamnar i det främre läget) är omöjligt att göra utan ett gåbord numer…

Jag berättade oxå att Lund INTE hört av sig (men väl försäkringskassan!) sedan jag var där i maj månad… och blev då lovad av Karlshamn att de skulle försöka nå dem: ”- Har du inte hört ifrån dem på tre veckor, så ring hit igen… så får någon högre upp kontakta dem!”

Ha, vilket upplyftande svar…
Ringa ortopeden i Karlshamn? Jag vet alltför väl hur omöjligt det är att få tag i dem, efter att ha jagat dem en gång i veckan på telefon i våras (utan att lyckas) :/ … 

Lund har inte hört av sig, men…
… det har plötsligt börjat hända saker i journalen 😀 .

fb1

Det tackar jag för, även om JAG fortfarande tror att protesen är den största orsaken till problemen… eftersom den INTE är stabil, utan har två läge – ett främre och ett bakre – som den flyter mellan. Jag kan dessvärre inte styra över vilket läge den hamnar i… utan den lever sitt eget liv.

De övriga problemen – anser jag – är verkan av det…

Skillnaden på främre och bakre läget i protesen…

IMG_9532Denna enkla prototyp föreställer mitt ben. Träbiten till vänster symbolisera låret och på samma sätt föreställer biten till höger då mitt underben. Skruven är knäprotesen med sitt främre (överst på bilden), och bakre (underst) läge…

Jag måste få upp den i det främre läget för att kunna hålla / låsa benet rakt för att kunna belasta det. Detta har jag dessvärre aldrig klarat själv, enbart med ”milt våld”… eller att någon vänlig själ har sträck och lyft upp benet (som då hamnat i det främre läget i protesen)…

Böjer jag sedan benet (när jag väl fått det rakt och protesen är uppe i det främre läget, vill säga) ner till ca 20 grader RAMLAR protesen ner i det bakre läget… och det som händer då på en bråkdels sekund är att underbenet faller fritt och roterar ut till vänster.

I det bakre läget (som är normalläget för protesen, sannolikt pga jordens dragningskraft) har jag en sträckdefekt på ca 40 grader, och dessutom pekar benet till vänster… som synes.
Det sistnämnda – att benet hamnar i valgus -, ska vara omöjligt med en kopplad protes (enligt Lund)!

IMG_9567

Här är protesen i det bakre läget, och där kan jag inte sträcka det mer än så här (vilket jag inte kunnat en enda gång sedan protesbytet)… ju mer jag tar i, ju mer till vänster drar benet.
Dessutom låser knäet fast i denna vinkel… så även om någon försöker räta ut mitt ben handgripligen, så går det inte (om jag inte sänker ner benet till 90 grader först, och låter bli att använda några muskler alls vill säga).

—————————————

” -Det är MAO omöjligt att sträcka benet när protesen befinner sig i det bakre läget… vilket den dessvärre alltid gör :/ .”

—————————————-

Jag TROR – som sagt – att det framförallt är protesen som orsakar problemen, men jag är så trött på detta jävla knä att jag i princip går med på nästan vad som helst nu… BARA NÅGON VILL FÖRSÖKA ÅTGÄRDA DETTA.

fb2

Fortsättning lär följa…

PS: Jag ”lever” på mitt högra knä, utan det kan jag inte ställa mig upp alls. Dessvärre har jag fått ”känningar” i det de senaste två dygnen. Det gör egentligen inte speciellt ont – utan snarare svider och bränner – under knäet… dvs där knäsenan rök för två år sedan.

knatra
PS 2: Jag har även en liknande protes i höger knä, men skillnaden är enorm… för där finns – som synes på bilden – bara ETT läget.

Det var så här jag tog för givet att den nya protesen i vänsterbenet oxå skulle fungera, så det var en stor chock att upptäcka att den inte gör det 😦 …

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Knä..., Knäplastik, Sölvesborg..., Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Äntligen något positivt… tror jag

 1. Fru Månsson skriver:

  Usch, vad jobbigt det måste vara för dig och framförallt frustrerande att känna att du inte når fram någonstans när det gäller vården. Jag håller tummarna för att det åtminstone ska kunna bli bättre än din nuvarande situation även om jag nog förstår att det låter som om att det aldrig kommer att bli helt bra,

  Gilla

 2. Gunvor Persson skriver:

  Det är ju ett enormt framsteg att de iallafall vill göra NÅGOT. Synd bara att det skulle ta nästan ett år att komma fram till det… så jag får väl vara tacksam om det blir åtgärdat före sommaren 2017.

  Gilla

 3. Gunvor Persson skriver:

  Denna blogg är nu skickad till ortopeden i både Blekinge och Skåne län, tillika till försäkringskassan…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s