Listersläkten del 11… katt bland hermelinerna

————————– uppdatering 19 oktober———————-

Trädet innehåller i dag 2803 personer…

————————————————————————–

Per Knutsson & Inga Olofsdotter räknas sedan länge som urföräldrarna till Listersläkten. Per kommer – enligt vigselnotisen – från Mjällby socken, och Inga har sina rötter i Mörrums sn, Blekinge. Inget konstigt med det… vilken släktforskare som helst kan se detta genom att ”pappersforska” i kyrkböckerna.

fb1

Kyrkböcker – som man för ca 40 år sedan kunde få tillgång till genom att låna rullfilm på biblioteket (mormonkyrkans förtjänst) -,  men efter datorns intåg i vart och vartannat hem, finns numer kyrkböckerna tillgängliga i den egna datorn… ett abonnemang hos ancestry, Arkiv Digital eller SVAR är det enda som behövs.

Men utvecklingen har tagit ytterligare ett steg framåt inom släktforskningen…
Numer är det möjligt att även ta ett DNA prov – typ, så som man ser ske i många TV deckare – i släktforskningssyfte genom att topsa sig 🙂 .

Resultatet av DNA-testet blir INTE en antavla – för för att få det krävs fortfarande ”pappersforskning”… utan en lista med mejladresser till si så där fyra-femhundra personer, dvs adresser till personer som också har testat sig och är släkt med dig på något sätt (dvs, de har en liten bit DNA gemensamt med dig).

fb1Mina bästa träffar…

Jag har tagit ett Family Finder test hos Family treeDNA… som är det bolag som flest svenska testar sig hos. https://www.familytreedna.com/products.aspx

Nu låter det ju som jag gör reklam för DNA forskning, och det är egentligen inte meningen – två fingrar i kors -… men DNA-forskning är minst lika vanebildande som ”vanlig” släktforskning.
Med sitt Family Finder test ska man oxå ange sin mesta farfars farfars farfar osv och när och var denne man levde, tillika sin mesta mormors mormors morm… ja, ni förstår.

Y-kromosomen ärvs oförändrad (tilläggs test) från far till son, så rent teoretiskt skulle det vara möjligt att i dag få reda på vilken Y-DNA HAPLOGROUP  och mtDNA HAPLOGROUP som Lister-släktens urföräldrar Per Knutsson & Inga Olofsdotter tillhörde.

Det gäller ”BARA” att hitta en katt bland hermelinerna, dvs en man vars mesta farfar åtta – tio generationer tillbaka är Per Knutsson 1691-1754… likadant en kvinna som har Inga Olofsdotter 1699-1789 som sin mesta mormor.

—————————–

Jag har ett träd på ancestry med Per & Ingas ättlingar… och kan konstatera att i Bräcke sn, Jämtland föddes 1926 en gosse som uppfyller de kriterierna.

Hans FF FF FF föräldrar är Per & Inga 🙂 …

 

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, DNA-forskning, Genealogi, Sölvesborg..., Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Listersläkten del 11… katt bland hermelinerna

 1. Gunvor Persson skriver:

  Katt 1. Han hette Emil Bengtsson och var född i Mörrum. Gift med en syster till min farfar, och de hade tre söner (som jag träffat). Ingen av dem lever idag, eller hade några söner…

  Gilla

 2. Gunvor Persson skriver:

  Katt 2 = se ovan. Han hette Sven-Olov Lawesson och var född i Bräcke socken, Jämtland. Kemist. Gifte sig med en danska och flyttade till Danmark, där han avled 1985. https://en.wikipedia.org/wiki/Sven-Olov_Lawesson
  Han dog dagen efter en gallstensoperation http://www.utbild.org/jag-lars-fredrik-westman-r-fodd-den-25-mars-1920-i-torvsjo-by.html?page=23

  En son Jonas Erik Lawesson 1959-2003… biolog i Danmark. https://www.researchgate.net/publication/256442459_Jonas_Erik_Lawesson_1959-2003_orbituary

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s