Listersläkten del 12…krångliga familjen

Krångliga familjen… ja, det beror mest på avsaknad av en del kyrkböcker och tidiga Amerika resenärer. Har ni några tips på hur jag kommer vidare så får ni gärna hojta till…

————————– uppdatering 18 januari 2017 ———————-

Trädet innehåller i dag 2889 personer…

mjallby

Det är ovanstående Per Persson & Kersta Persdotters tre söner och tre döttrar som utgör stommen i det som man vanligen kallar för Lister släkten. Som synes har barnen och deras ättlingar fått varsin gren…

Dotter Kersta 1745 blev stam mor i Kullarpasläkten…
Sonen Knut ”Mjällby kung” 1748 blev stam far i Sektaresläkten…
Sonen Bengt 1752 blev stamfader i Bensasläkten…
Dotter Elsa 1755 blev stammoder till Hovgårdasläkten…
Dotter Pernilla 1761? Ja, hon flyttade till Dönhult i Bräkne-Hoby..
Sonen Per 1764 ättlingar kallas Lille-Pers folk…

Mest känd är sektaresläkten med Knut Persson – alias Mjällby Kung – och hans hustru Hanna Larsdotter. Paret hade ett gäng barn som blev vuxna, däribland dottern Pernilla… som detta ska handla om.

fb1

Pernilla Knutsdotter  föddes den 31 mars 1781 i Hörby, och var deras tredje dottern som döptes till Pernilla.

Den 9 juli 1802 gifte hon sig Mjällby socken – 21 år gammal, med den 33 år äldre Olof Persson från Kullan 131 i Jämshög sn – … och flyttar till honom. Observera att makens ålder inte är säker, men tillsvidare får det vara så…

———————————–

Jämshög av alla ställen! Det är inte helt enkelt att släktforska där, pga att prästgården och kyrkan brann 1803… dessutom blev sockenstugan lågornas rov vid en annan brand 1884.
Som en följd av dessa bränder förstördes delar av kyrkoarkivet… men det är inte enbart det som ställer till det i fortsättningen.

————————————

Nåväl, drygt tre månader efter att Pernilla flyttat till sin Olof i Kullan föddes deras dotter Karna, och lilla Karna kom att få inte mindre än sex yngre syskon under de kommande elva åren (Per 1803, Elsa 1805, Ana 1809, Hanna 1810, Knut 1812 och Jöns 1813)… innan hennes mor Pernilla avlider den 7 juni 1813.

Åtminstone är det hennes dödsdatum enligt bouppteckningen (för någon kyrkbok för tiden finns inte), som hölls i november samma år… och den sladdrar om att det var en tämligen välbärgad familj.

Förutom gården – som hon och maken bodde på, dvs 3/16 mantal Kullan 131 i Jämshög socken – ingick även 3/8 mantal Hosaby 50 i Mjällby socken… där Kullan värderades till 4375 riksdaler och Hosaby till 2433 riksdaler.

Bland lösöret kan nämnas en ring av guld, skospänne, armknappar och länkar av silver… mängder av kopparföremål, likaså mässings saker… däribland fyra par ljusstakar och en eldgaffel med tillhörande skyffel. En hel sida med glas och porslin, tex gräddsnipa och tekanna… likaså fanns det två biblar, två psalmböcker, postilla, sabbatsbok, predikans bok och en stor historiebok, Svea Rikes Beskrivning och Jämshögs beskrivning.

——————————————

Det finns två poster som jag alltid brukar titta lite närmare på i bouppteckningar, nämligen den avlidnas gångkläder och gårdens djurbesättning… för att på så sätt försöka bilda mig en uppfattning om hur de levde.
Hennes bouppteckning är utan jämförelse den mest detaljerade jag stött på…

—————————————–

Pernilla hade en diger garderob… och det roliga är att den som skrivit in alla hennes kläder har beskrivit dem, eller vad sägs om tex en högröd kjortel?

Där finns även mellanblå kläder, krabbröda, bruna, högröda, gröna, mörkblå, ljusblå, vitrandiga, tre uppsättningar kläder avsedda för att användas vid barndop, rödrandiga, smalrandiga, kläder med stora flammor, svarta, violetta… dessutom strumpor och handskar i flera olika färger, skor och kängor.

I ladugården är det oxå trångt, fyra hästar i olika åldrar… en svart och tre röda. Ett par oxar, ett par rödgula stutar, och två par röda dito. Ett dussin kor i olika kulörer, och några kvigor. Tjugo vita får + bagge, varav en del är dräktiga. En svart bläsig sugga + ytterligare tolv mindre och av sämre kvalitet…

Till detta hör en mängd seldon, betsel, tömmar, grimmor och ok… tillika fyra sadlar + två sk fruntimmers sadlar. Nya häst täcken, borstar och skrapor, kälkar, skrinda… ja, listan över tillbehören är lång.

Förutom sin käre make hemmansägaren Ola Persson efterlämnade hon sju små barn, där den äldsta var elvaåriga dottern Karna. Som förmyndare för dessa omyndiga barn inställde sig Pernillas bror Nils och ett antal av hennes svågrar, tillika ”höjdare” inom Lister släkten…

Där var Herr Sekreterare Nils Knutsson i Mjällby, med juridikexamen från Lund, och som en period var anställd som kunglig sekreterare i Stockholm.

Där var Kronoskatte hemmansägare Måns Olsson – som bodde granne med Mjällbys kyrka -, och var gift med Pernillas syster Inga.

fb1

Där var John Nilsson på Knutstorp i Hörby, som var gift med Pernillas syster Bengta.

Där var Nils Håkansson i Kullarp, gift med Pernillas syster Elsa… samt Lars Mattsson från Mörrum, gift med Pernillas syster Hanna.

Lösöret värderades till 700 riksdaler, som fördelades mellan barnen… vilket innebar 140 riksdaler var till hennes tre söner, och 70 riksdaler var till de fyra döttrarna.

Olof gifte sedan om sig med Ingerd Bengtsdotter och får ytterligare tre barn innan han dör 1827. Då har han sålt gården Kullan – mest troligt till äldsta dottern Karna och hennes man Matthis Jönsson – och bor på undantag.

————————————-

Dottern Karna och Matthis får tretton barn mellan 1820 och 1843, och det är nu det börjar bli krångligt på allvar… 

fb1

…för i denna barnskara drar inte mindre än åtta stycken till Amerika. Antalet är inget konstigt, utan det konstiga – och krångliga – är att de reste redan på 1850-talet, vilket är 30-40 år före den den stora utvandringen från Sverige.

Sonen Jöns Mattisson reser till Amerika 27 juli 1854 med hustru Anna Olofsdotter och deras tre små barn… och ytterligare ett på väg, så deras son föddes i Knocksvill, Illinois den 12 oktober 1854 och han fick samma namn som sin farfar, nämligen Mattis Jönsson.

Jöns och Anna reste som inhyse torpare på Kullan 131, men resan var förmodligen ett ekonomisk lyckokast för dem och de är tillbaka i Sverige senast sommaren 1857. Då bor de på Holje 21… som åbo.
(inom parentes sagt, så återvände deras barn som varit i USA som små tillbaka dit i vuxen ålder… och de tar dessutom flera yngre syskon med sig).

Sonen Ola reser till Amerika 1852… och där är han kvar 1857, enligt fadern Matthis Jönssons bouppteckning. Enligt flera träd på ancestry dog han där 27 maj 1908 i Marion, Hamilton, IAN…

Sonen John vistas också i Amerika 1857…

Dottern Karin reste till landet i väster 1853. 1857 är hon gift där, men en Ola Svensson…

Dottern Elsa reser till Amerika 1853. Är tillbaka i Sverige, och Örkened socken 1875… där hon gifter sig med John Pearson. Maken återvänder till USA, där han dör den 30 augusti 1908 i Taroma, Wash. USA… och hon hon avlider året där på Örkened.

Dottern Hanna reser till USA 1854. 1857 är hon fortfarande kvar och gift med Per Eriksson

Dottern Carolina korsar Atlanten 1854 som femtonåring, och där är hon kvar vid faderns bouppteckning 1857. Hon är då gift med en namnlös snickare..

Lillebror Carl reser också 1854 – 11 år gammal – och även han är kvar 1857

Fortsättning lär följa…

 

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Genealogi, Sölvesborg..., Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Listersläkten del 12…krångliga familjen

 1. Gunvor Persson skriver:

  Källa till bouppteckningen: Listers häradsrätt FII:12 (1816-1818) Bild 3730 / sid 739 (AID: v157203.b3730.s739, NAD: SE/LLA/10038) och Listers häradsrätt FII:17 (1831-1850) Bild 1040 / sid 181 (AID: v157208.b1040.s181, NAD: SE/LLA/10038)…

  Gilla

 2. Helene Tillquist skriver:

  Trevligt att veta, jag är intresserad av Pernilla Knutsdotter..vet du hur hon dog? Någon gick genom isen från Hanö till Sölvesborg med häst och vagn på en handelsresa. Det kan väl inte vara hon? hälsningar helene. Ha det bra.

  Gillad av 1 person

  • Gunvor Persson skriver:

   Nej, men hon gick knappas genom isen, för enligt bouppteckningen dog hon den 7 juni 1813…

   Hon hade ju en son som bara var några månader gammal… kanske hade det med barnafödandet att göra, men det lär nog förbli en hemlighet eftersom dödsboken är förstörd.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s