Sölvesborgs Släktforskarförening 10 år…

… och vem trodde väl det för tio år sedan – inte jag iallafall -… när jag gick på ett intressemöte på Sölvesborgs bibliotek 2007 om släktforskning, eller rättare sagt: ett möte om möjligheten att starta en förening… om intresse fanns.
Jag gick dit för att lyssna – intresserad av släktforskning, som jag var – … men gick därifrån som kassör i en nybildad förening. Jösses, hur gick det till?

Vi var väl ett tjugofemtal personer – okända för mig – på detta möte… och vi kom gemensamt fram till att vi skulle starta en förening, vilket slutade med att en styrelse skulle väljas. Först valdes ordförande och sekreterare… därefter skulle en kassör väljas, och plötsligt kom mitt namn – hejsan hoppsan – upp.
Skräck… så jag sa nej och namngav den enda personen jag kände igen i salen, men hon stod med en nystartad djuraffär i en grannstad och sa också nej!

Varpå mannen som höll i mötet utbrister: ”-Ska denna föreningen falla på att ni INTE får någon kassör?”

Även om jag inte ville bli kassör, så ville jag inte ha DET på mitt samvete… så jag gick med på det, även om jag inte hade en susning om vad en kassör kan tänkas göra. Visste bara att det handlade om pengar, typ…

—————————

Lagom till tioårs jubileet blev vår nya hemsida offentlig … http://sbg-anor.se/

————————

Sölvesborgs släktforskarförening startade den 24 januari 2007, och är en ideell förening. Vårt mål är att sprida kunskap om, och skapa intresse för släktforskning. Vi har sedan vi startade ordnat ett stort antal intressanta föreläsningar… och gjort studiebesök, tex i olika arkiv.

Egentligen borde jag – för rättvisans skull – nöja mig med att konstatera att så är fallet, men…

I september 2009 hade vi ett arrangemang om luffare och luffarslöjd som fyllde Scala biografen till sista plats… när Hönsalottas luffarmuseum i Målerås, dvs Hönsa-Lotta och Snacke-Per kom till Sölvesborg och stod på scen…

011
Den 18 oktober 2015 föreläste Ann Jönsson om ”Snapphonor – Hjältinnor i livets tjänst”… i Folketshus lokaler.

Hon berättade om starka kvinnor i historien som levde farligt, eftersom de kände till vilka växter som kunde bota sjukdomar… vilket var en synnerligen farlig kunskap, och fullt tillräckligt för att bli kallad för häxa och bli bränd på bål. Om hur lite uppskattning kvinnors  jobb var värt… det var tex hon som skulle se till att maten kom på bordet, sköta djuren och mjölka, men det var maken som fick pengarna när han sålde mjölken…

fb1

Vi medverkar på Killebom varje år
Under våra första fem år hade vi inför Killebom som tradition att forska på en känd Sölvesborgare och göra en släkttavla som vi överlämnade under Killebom-festivalen. 2008 forskade vi på Bror ”Borre” Carlström, vars antavla finns i ”Borres”-vänners lokal. Året där på – 2009 – fick avgående kontraktsprosten Tommy Sandberg sin antavla.

Den 30 juni 2010 var det Mats Knutson, Rapports inrikespolitiske reporter och politisk kommentator… som fick sin antavla vid ett arrangemang med Irish Pitch på Stortorget. Att han inte fick den under Killebomveckan berodde på politiska orsaker… men lockade ändå en stor publik till torget.

031

2011 förärades Ingrid Jönsson, Sölvesborgs fd kulturchef med sin antavla och år 2012 forskade vi på Kommunstyrelsens ordförande Heléne Björklund.

2013 erhöll vi en tredimensionellt vapensköld utsnidat av vår medlem Inge Rolander, efter vår logga som Fredrik Svensson designat.

025

2014 anordnade vi i stället ett lotteri där första pris var att vi forskade och gjorde en antavla till vinnaren. Vinnaren blev Christina Persson.

Under Killebom har vi även en dag när vi drar till Sölvesborgs församlingshem – fullpackade med datorer, skivor, program… skrivare and you name it, plus en jäkla massa kablar icke att förglömma… 002

… som ska pysslas ihop till fungerande datorer och förvandla församlingshemmets annex till en fungerande forskarsal för en dag.

Finns inget så pinsamt som att sitta där… när inget fungerar pga, åsknedslag eller att nätet ligger nere av okänd anledning. Vi har råkat ut för båda… gud förbjude.

008Syftet är att inviga sommarflanerande festivalbesökare i släktforskningens mysterium, och kanske göra dem till blivande forskare.

Och intresset för släktforskning bara ökar…numer har vi runt 100 betalande medlemmar varje år 🙂 .

Vi har även samarrangemang med hembygdsföreningar, lekmannakåren och är också med på andra lokala arrangemang…

—————————-

Men den 17 februari 2017 hade vi som sagt tio års jubileum. Vi var i Odd Fellows lokaler, dvs i gamla Tivoli restaurangen i Sölvesborg.

img_9789-3

Efter de sedvanliga årsmötes förhandlingar – där det konstaterades att styrelsen i stort sett är den samma som för tio år sedan – …

img_9757-2

img_9760

img_9768

… smörjde vi kråset med gottigott gott från Rikard… en trappa ner https://www.facebook.com/Rikardentrappaner/ …

… samt smarrig tårta, bakad av medlemmen Åsa Olsson 🙂 .

img_9786

… samtidigt som vi bjöds på en musikalisk nostalgitripp från 1930-1940 talet av Bertil Sandström & co från Osby.

img_9779-2

Egentligen skulle denna blogg kunna bli hur lång som helst, men jag stannar här… säkert har jag förträngt massor som borde varit med här, tex bör nämnas samarbetet med Sölvesborgs Bibliotek… för utan det hade det förmodligen INTE blivit någon släktforskarförening över huvud taget.

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Genealogi, Sölvesborg..., Sölvesborgs Släktforskarförening, Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s