Frikort på sjukresor… en historia för sig

Frikort på medicin…
… får man när man köpt receptbelagda mediciner för 2200 kronor inom ett år, därefter blir de gratis resten av året. Man behöver inte göra något för att få detta kort. Apotekspersonalen ser nämligen hur det ligger till i samma stund som man betalar i kassan…

Frikort på läkarebesök, mm…
… får man när man behövt gå till sjukhus / vårdcentral för 1100 kronor inom ett år. Detta går dock inte på automatik, utan kräver att man samlar stämplar på ett litet vikbart kort… vilket är lätt att glömma. Det är dock ingen katastrof, eftersom uppgifterna finns i landstingets dator… så man kan få dem vid ett senare besök.

IMG_9808

Frikort på sjukresor…
… kan göra en gråhårig för mindre. Inget – absolut inget – fungerar per automatik, utan man får jobba aktivt för att få det.

Informationen till resenärerna om detta är oftast dålig. Majoriteten – när de tillfrågas av chauffören – OM de vill ha ett kvitto på resan, säger NEJ… men dessa taxikvitto är förutsättningen för att eventuellt kunna få ett frikort så småningom.

”Tar man INTE emot kvittot i samband med resan, så är det förlorade för alltid… för till skillnad mot kvitton från landstinget, så kan man inte få en kopia av dem senare. ”

Dessa kvitto ska sedan fästas ihop med rätt kvittot från landstinget (kvitto som man måste be om att få ett… även om de är nollade pga att man har frikort). Därefter ska de skrivas in på en blankett som ska skickas till Landstinget Blekinge.

——————————

Femton resor behöver man göra för att komma upp till 1800 kronor… vilket är gränsen för frikort på sjukresor. Rent praktiskt innebär det att jag sitter här nu med femton A4 stora kvitton från landstinget och trettio små taxikvitto, och ska ”bokföra” dem på sammanlagt fem blanketter. Kvällen är räddad, kan man säga…

—————————-

”Jag vet att det finns personer som varit berättigade till ett frikort, men struntat i det… för det är för jobbigt 😦 ”

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Knä..., Sölvesborg..., Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Frikort på sjukresor… en historia för sig

 1. Gunvor Persson skriver:

  Detta pappersarbete kan väl närmst jämföras med att deklarera… men trots allt är det ju tur att det finns ett tak för hur mycket ens sjukdom får kosta 🙂 …

  Gilla

 2. Gunvor Persson skriver:

  Förslag; även sjukresefordonen borde haft någon form av stämpelkort… precis som sjukvården har.

  Då hade man sluppit att hålla reda på 30 taxi kvitton och 15 kvitto från vårdgivaren (som krävs för ett frikort) … utan kunde bara skicka in detta stämpelkort till landstinget (uppgiften om besöksdag / erlagd patientavgift finns ju redan i landstingets datorsystem.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s