DNA släktkalas på biblioteket…

…  i Kristianstad den 18 mars 2017.

”För släkt var vi alla – åttiofem-nittio personer – på ett eller annat sätt (frågan är bara hur) som samlats där för att lyssna på Christina Sagersten från dna acdemyn… som föreläste om DNA, och hur man kan ha nytta av det när man släktforskar.”

IMG_9816Hon berättade på ett sakligt och lätt begripligt sätt om vad ett DNA test kan ge, men också hur populärt det är att testa sig – vilket ungefär 20 000 svenskar redan gjort – … vilket gör att nya DNA-kusiner dyker upp i en allt snabbare takt på ens matchlista.

Tre olika saker kan man testa, nämligen Autosomalt DNA, Mitokondrie-DNA och Y-DNA… det sistnämnda är dock endast möjligt för män.

IMG_9820

Autosomalt DNA ärver man hälften-hälften från sina föräldrar…
… dessutom spelar slumpen en stor roll för vilka gener man får från dem gentemot sina syskon. Tänk på sällskapsspelet Yatzy – vilket väl alla har spelat någon gång – och hur svårt det är att få FEM tärningar av önskad valör på tre försök.

EN människa har 6764 ”tärningar”… eller snarare centiMorgans = cM.
Hälften av dem – slumpmässiga 3382 cM – överförs till första barnet, och lika många till barn nummer två, tre osv… men sannolikheten för att de får exakt samma är noll (om man inte är enäggstvilling, vill säga).

Detta gör att två syskon har både olika antal dna träffar och otroligt nog även olika ”DNA -kusiner”. Jag har tex 670 namn på min lista, medan min helsyster bara har 578 (vår mor har 668 och hennes helbror 610)…

Mitokondrie-DNA ärver man oförändrat från sin mor, endast…
… och det oberoende om man är kvinna eller man.
Till skillnad från det Autosomalt DNA – som visar släktskap kanske åtta generationer tillbaka = ungefär så långt tillbaka som det finns kyrkböcker -, så visar detta vars ens mesta mormor kom ifrån för tusentals år sedan… och hennes vandring från DNA Eva i Afrika till Sverige.

Min mesta mormor hette Anna Maria Grahn, och bodde i Tullstorp i Skåne…
…där hon växte upp med sin mor Sara Timan, och hennes andre make Matthias Bredahl.

Några årtal har jag inte hittat på varken Sara eller dottern Anna Maria, men hon blev mor till min MM MM MM MM M Anna Sophia Schubert i Tullstorp i Skåne…

Anna Sophia Schubert f. 1724 i Tullstort sn – 1800 i Ysane sn… Hennes dotter…
Sara Christina Bergmansdotter f. 1752 i Ysane sn- . Hennes dotter…
Anna Maria Olofsdotter . f 1771 i Ysane sn – 1859 i Mjällby sn. Hennes dotter…
Hanna Jönsdotter f. 1801 i Mjällby sn – . Hennes dotter…
Karna Persdotter f. 1823 i Mjällby sn – 1900 i Mjällby sn. Hennes dotter…
Elsa Svensdotter f. 1843 i Mjällby sn – 1931 i Mjällby sn. Hennes dotter…
Hilda Olsdotter f. 1878 i Mjällby sn – 1957 i Mjällby sn. Hennes dotter…
Elin I Håkansson. f 1907 i Ysane sn… som är min mormor.

Y-DNA ärvs i princip oförändrat från far till son…
… och går på samma sätt som Mitokondrie-DNAt att följa tusentals år tillbaka till DNA Adam i Afrika, och hur han tog sig till Sverige.

Detta är inte möjligt att testa om man – som jag – är kvinna UTAN bröder… när varken pappa eller hans bröder lever, eller har manliga ättlingar. Farfar hade dessutom bara systrar…

… även om jag har en manlig linje på papperet. Min mesta farfar hette Per Larsson – okänt var han kommer från, men flyttar ca 1750 från Ysane sn till Mjällby sn.

Per Larsson f. ca 1712 – 1764 i Mjällby sn. Hans son…
Lars Persson f. 1748 i Ysane sn – 1816 i Mjällby sn. Hans son…
Per Larsson f. 1787 i Mjällby sn – 1848 i Mjällby sn. Hans son…
Ola Persson f. 1823 i Mjällby sn – 1906 i Mjällby sn. Hans son…
Per Olsson f. 1848 i Mjällby sn – 1929 i Mjällby sn. Hans son…
Nils Algot Persson f. 1899 i Mjällby sn… som är min farfar.

——————————————

Autosomalt DNA är det jag testat genom att göra ett Family Finder test…
… vilket är fullt tillräckligt för mig än så länge. Sanningen är att det resultatet gick över mitt förstånd och långt in på Sissas … även om kronan börjar trilla ner nu 😉 .

”I stället för att få en bekräftelse på att min pappersforskning var rätt – som jag trodde att jag skulle få – hopade sig frågetecknen runt horisonten… vem var jag? Var jag en bortbyting?”

För jag – och mina testade ”släktforsknings-kusiner” – var helt övertygade om att vi skulle få träff på varandra… men tji fick vi. Inte det minsta lilla spår av en DNA-träff oss emellan!

Först sedan jag testat mor och hennes bror genererade det små ynkliga träffar hos dem… vilket trots allt kändes som en bekräftelse på att pappersforskningen stämmer. Jag kan också konstatera att mina träffar på mormors fars sida är väldigt små – där detta släkskap ligger -, vilket väl får skyllas på slumpen. Hans mor är tex linjeavlad på Lister-släkten – med allt vad det innebär – men nej…

———————————————–

Allt går att sälja med mördande reklam, påstås det… denna reklampelare fotograferade Christina i Malmö, där hon också höll ett föredrag i dag.

Jag skulle kunna tänka mig en copycat på den i Sölvesborg … någon gång 😉 

IMG_9824

Är du släkt med Mjällby kung?

DNA-tops dig!

Han är väl inte lika känd som Harald förstås, men sannolikheten att få träff på den karismatiske Knut ”Mjällby Kung” Persson (1748-1831) är desto större.

Denne driftige man – han var inte bara pappa till en stor familj (vilket är en bra i sammanhanget)… utan även bonde, byggherre och riksdagsman.

Han ligger tex bakom bygget av både Mjällby kyrka och Norje tingshus… men som den politiker han var fick han till slut så många ovänner – precis som dagens får – i Mjällby socken att han och hustru på gamla dagar flyttade till Ramlösa utanför Helsingborg.

—————————-

Det finns idag en förening för hans ättlingar, nämligen; https://listerslakten.wordpress.com/

—————————————

PS: facebook + DNA = SANT.
Svågerns ffDNA skickades in den 18 december 2016 och mest troligt har det blivit liggande i en av de 38 bortglömda postsäckarna. Det blev klart den 15 mars… och på föreläsningen träffade jag Anna… en av hans DNA kusiner 🙂 .

Detta inlägg publicerades i Allmänt, DNA-forskning, Facebook, Genealogi, Sölvesborg..., Släktforskning, Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till DNA släktkalas på biblioteket…

  1. Jenny skriver:

    Hej! Så spännande med dna-forskning. Jag har tänkt på det ett par år nu så snart kanske jag slår till. Jag har ju den turen också att jag har bröder. Får fundera lite. Intressant läsning!

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar