Jag är inte rädd… jag kan DNA-testa mig

När man efter mycket tänkande hit och dit – vågar jag hoppa på det där med DNA? – kommit fram till att jo, det vågar jag. Jag är inte rädd, jag kan flyga… eller släktforska åtminstone. För det finns ju trots allt en risk att man hittat och knappat in fel personer i sitt träd… eller – gud förbjude – att uppgifterna i födelseböckerna inte är korrekta… för människor kan ljuga och uppge ex fel fader till prästen. 

Det finns flera företag som säljer DNA test… ett av dem är Family Tree DNA.
Family Tree DNA tester är tänkta att hjälpa släktforskare hitta sina förlorade släktingar när pappersforskningen hamnat i en återvändsgränd. Testerna är gjorda för både seriösa amatörer och professionella släktforskare som vill försöka utöka sina släktträd – genom att med hjälp av DNA bekräfta ett släktskap – när inga andra källor finns att hitta i kyrkböckerna…

Från den dagen man beställt ett DNA-test… tills det är analyserat och klart tar det cirka tre månader, och man får då en lista med flera hundra nya släktingar att försöka reda ut släktskapet till. Denna tiden kan man ta tillvara genom att fylla i diverse information hos ftDNA… tillika ladda upp sitt träd hos dem på myFamilyTree, vilket man enklast gör med en gedcom-fil.

aa11

Tips: se till att filen har samma namn som personen som är testad… annars är det inte säkert att uppladdningen lyckas. 

————- ftDNAs startsida ——————

På den vänstra sidan loggar man in om man redan har fått ett kit nummer och ett password… vilket man får i samma stund som man får ett mejl som bekräfta beställningen och att de har mottagit betalningen för det samma.

På den högra sidan klickar man på ”ORDER YOUR TEST NOW!” , när man bestämt sig för att beställa / köpa ett DNA test.

aa

 

—————— 1 —————–

När man loggar in med sitt kit nummer och password kommer man till sin sidan. Så här ser MIN sida ut numer, men så ser den inte ut från början… för där finns varken kontakt information eller någon bild, utan det ”måste” man lägga in själv (om man nu vill ha det).

aa1

—————- 2 ——————

Så vi tar det från början…
Ovanför skylten ”Get Yours! mtDNA Haplogroup” finns en ruta med ditt (eller köparens) namn och kit nummer. Klicka på den…. 

aa4

… och välj ”Account settings” och vyn härunder kommer fram.

Den visar varken foto eller kontaktinformation… men det är det du kan lägga in här. Likaså bestämmer du här vilka andra som ska få se dina uppgifter.. och hur mycket de ska få se av dem.

Du kan välja att allt visas = full profil, eller endast visa ditt namn, din eventuella bild och födelseår = basic profil. Tredje alternativet är private… där ingen information visas.

aa6

Glöm inte att spara genom att klicka på ”Save”. Här kan man också ändra sitt lösenord genom att välja ”Change Password”…

—————– 3 —————–

Längst ut till vänster på samma sida finns ”Personal Profile”. Genom att klicka på ”Edit settings” och Edit Contact info” kan man ändra namn, adress och mejladress på kittet.
OBS! Det tar en stund innan dessa uppgifter ändras hos ftDNA efter att man har ändrat dem.

Dessa uppgifter är ifyllda när man köpt ett test i sitt eget namn, men behöver ändras när man till exempel köpt ett ”bra att ha” test för att använda när någon släkting plötsligt knackar på dörren. Samma sak gäller när man köper blanka kit UTAN att ha betalat för något specifikt test… utan endast betalat för själva provtagnings materialet.

 

Därefter kommer ”Contact Information”… som i princip innehåller samma formulär för namn och kontakt uppgifter som finns under ”Edit Contact info” på sidan ”Personal Profile” 🙂 .

———————– 4 ———————–

Nästa punkt ”Genealogy” är roligare… för här kryssar man för vilken information mina DNA-kusiner ska kunna ta del av. Jag har gjort uppgifter om avlidna personer födda under de senaste 100 åren publika… likaså uppgifter om de som föddes och dog långt tidigare. Personer som fortfarande lever får dock bara mina matcher ta del av.

aa7

Sedan fortsätter man till ”Most Distant Ancestors”… vilket väl närmast kan beskrivas som att fylla i namn, årtal och ort på min äldsta kända farfar (=Direct Paternal) och dito mormor (=Direct Maternal).

aa9

”Surenames”… dvs efternamnen fylls i per automatik när man laddar upp sitt släktträd.

——————- 5 ———————-

Nästa rubrik ”Benificiary Information”… skickar onekligen kalla kårar längs ryggen, men är ack så viktig. Här ska man namnge en person som kan överta ansvaret för mitt test den dagen jag själv hamnar i dödboken, eller av någon annan anledning inte kan sköta det längre.

——————- 6 ——————–

Privacy & Sharing… till sist. Här kryssar man i vilka som får se vad…

aa10

Sedan återstår bara en sak till, nämligen att vänta och vänta och vänta på resultatet 🙂 …

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Blogg, DNA-forskning, Genealogi, Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s