Handikappersättning har jag inte rätt till…

… enligt försäkringskassans försäkringsmedicinske rådgivare Thomas Edekling som tagit del av min ansökan med vad detta knädebacel kostar mig + Zofia Doweyko Jurkowskas sjukskrivningsintyg.

KNÄ9

”Enligt Socialstyrelsens försäkringsmedicinska beslutsstöd är rehabiliteringstiden efter en knäledsoperation tre månader. Med tanke på att den försäkrade även har en reumatisk sjukdom som grund kan rehabiliteringsfasen bli något längre men inte upp till ett år.”

Utifrån de här uppgifterna överväger Försäkringskassan att besluta att du inte får handikappersättning. Det beror på att Försäkringskassan utifrån det medicinska underlaget inte kan styrka att din funktionsnedsättning är nedsatt i minst ett år.

På detta brev kan jag lämna synpunkter till senast den 6 maj, men vad fasen finns att tillägga?

————————————–

Givetvis tror och hoppas väl alla människor på planeten jorden att de ska vara frisk och att livet leker om ett år, men vem kan garantera det egentligen? Vad är det som säger att man inte får ett flygplan i skallen om tjugo minuter? Men uppenbarligen har försäkringskassan mandat att garantera det iallafall…

*  Vem kunde förutspå att knäskålsbrottet i vänster knä INTE skulle läka på första försöket i maj 2014? Inte jag, och uppenbarligen inte läkaren på ortopeden i Karlskrona som friskförklarade mig utan röntgen heller.

*  Vem kunde förutspå att knäsenan i höger knä skulle brista i juli 2014, samtidigt som det uppdagades att knäskålen i vänsterknä enbart satt i hop med ståltrådarna? Inte jag… som knappt ens funderat över att jag hade en knäsena innan dess.

*  Vem kunde förutspå att jag skulle få blodförgiftning i februari 2015? Inte jag… och definitivt inte korttidsboendet jag bodde på då.

*  Vem kunde förutspå att knäprotesbytet på ortopeden i Karlshamn i oktober 2015 skulle misslyckas? Inte jag… och sannolikt inte ortopeden heller. Resultatet blev ett helt obrukbart ben…

*  Vem kan förutspå att knäoperationen som gjordes i Lund i oktober 2016 inte – gud förbjude – drabbas av sena komplikationer? Jo, det kan försäkringskassan… för det är mer än tre månader sedan den gjordes.

*  Vem kan förutspå att problemen med höger knä – vars styrka jag levt på i snart tre år nu – INTE beror på att metalltråden i den reparerade senan har brustit? Om röntgen visar att det är så, så lär det bli ytterligare en operation INNAN jag förhoppningsvis har två fungerande knän… och kan bli gående och klippa gräset igen (för det kunde jag ju göra utan problem fram till maj 2014… så egentligen är jag inte rehabiliterade förrän jag kan det igen 😉 !).

Så kära Försäkringskassan… hur kan Ni garantera att jag är frisk om mindre än ett år och inte i behov av varken hemtjänst, färdtjänst eller kontakter med vården mer?
Om ni frågar mig – med min erfarenhet av de senaste tre åren – så är det en omöjlig fråga att svara på huruvida någon är frisk eller ej om ett år… vilket innebär att ingen egentligen kan få handikappersättning beviljad, hur mycket dyrare vederbörandes liv än blir på grund av dens handikapp.

Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Blogg, Knä..., Knäplastik, Reumatism, Sölvesborg..., Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Handikappersättning har jag inte rätt till…

  1. Gunvor Persson skriver:

    Med den regeln – att en knäledsoperation tar tre månader att rehabilitera – hade jag INTE kunnat sökt eller fått ersättning sommaren 2014 heller, när jag satt på ett korttidsboende (dyrt!) med båda benen i gips…vilket innebar att jag var på boende / sjukhus i åtta månader i följd.

    Ej heller efter det misslyckade protesbytet i oktober 2015, för vem trodde då att det skulle krävas ytterligare en operation drygt ett år senare för att ev. få ordning på knäet?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s