Vad är en svensk?

Bra fråga. En blogg på wordpress ger följande definition på en svensk…

”Svenskarna är ett folk med mångtusenåriga rötter. Vi har ärvt landet av våra förfäder som kämpade hårt för att överleva och för att deras efterkommande skulle få leva ett gott liv.”

Hur hårt de kämpade för sina efterkommande i Sverige kan diskuteras, eftersom var fjärde invånare emigrerade för 150-100 år sedan och merparten av dem sökte lyckan i den nya världen väster ut… där allting skulle vara guld och gröna skogar.

Lycksökare hade vi nog kallat många av dem i dag… eftersom merparten av dem reste för att hitta en bättre, bördigare och rikare plats att bosätta sig på.

farmor1 (1)

Många – som kvinnorna på bilden – gav sig dessutom i väg… bara för att de helt enkelt kunde och ville (just dessa två återvänd till Sverige efter 6-7 år).

Mångtusenåriga rötter… var det
Det är dock inget som är specifikt för svenskar, utan gäller ALLA människor… i vilken världsdel man än råkar vara födda. Även adopterade och barn som kommit till på konstgjord väg har mångtusenåriga rötter… även om de kanske oftast är mindre kända.

Kända rötter…
… i många tusen år?  Sicken dröm – säger jag avundsjukt – det hade varit för dagens släktforskare, men det finns inte kända rötter mycket längre tillbaka än de senast 350 åren i Sverige… lite längre om man har präster eller adel i släkten.

Dessa 350 år har vi en lag från 1600-talet att tacka för… vilket innebar att alla i en socken skulle bokföras, vilket föll på kyrkans ansvar att genomföra. Anledningen till det var egentligen inte kyrkan, utan snarare Sveriges krigsmakt – som var en makt att räkna med på den tiden – … och som ständigt var på jakt efter nya soldater.

Soldater… som är medskyldiga till att mina danska rötter från Blekinge hamnade hos ärkerivalen Sverige, och tvingade finna sig den svenske kungens lag och ordning.

————————

På 1600-talet invandrade valloner till Sverige. Denna franskspråkiga grupp kom framförallt från ett område som idag ligger i södra Belgien och norra Frankrike… och många av dem jobbade som smeder. Hur många individer som kom hit – och dessutom stannade här – är osäkert… men trots att dessa vallonerna inledningsvis var en särskild språklig och religiös grupp är deras ättlingar – om de ens känner till det – numera en del i det svenska samhället.

Sverige ingick i den nordiska Kalmarunionen under åren 1397–1523… som grundades vid ett möte i Kalmar 1397 där aristokratin från de tre länderna hade samlats för att kröna Erik av Pommern till kung över de tre länderna.

Sverige – eller Svea rike, rättare sagt – föddes och är tidigast dokumenterat från cirka år 1000, och avsåg ursprungligen ett rike av folkstammen svear.
Riket kristnades och erkändes genom kung Inge den äldre och påven Gregorius VII år 1080. Det är också däromkring medeltiden börjar i Skandinavien, och vikingatiden ebbade slut…

Det var det senaste årtusendet det, men…

”Svenskarna är ett folk med mångtusenåriga rötter. Vi har ärvt landet av våra förfäder som kämpade hårt för att överleva och för att deras efterkommande skulle få leva ett gott liv.”

… före det då? Då var det väl närmast att betrakta som världens ände, ett kallt landområde i norra Europa vars gudar hette Tor och Oden!

Vikingatiden. Vikingarnas upptäcks resor på hav och floder 800 e. Kr – 1050 e. Kr satte skräck hos befolkningen i kustnära områden vida omkring i Europa…

Vendeltiden. Perioden sträcker sig från ca år 550 – 800 e. Kr – mellan folkvandringstiden och vikingatiden -… och innefattar bland annat gravfält och båtgravar från Vendel och Valsgärde norr om Gamla Uppsala och gravfältet vid Ultuna, en halvmil söder om Uppsala…

Folkvandringstiden är en period under järnåldern som karaktäriseras av att många olika folkstammar förflyttade sig över den europeiska kontinenten. Olika regioner har varit berörda av detta fenomen under olika tider, varför man inte kan ange en generell period för folkvandringstiden…

———– … tillbaka till Hedenhös! ———-

Dessa böcker om stenåldersfamiljen Hedenhös… med Sten, Flisa och Hårfager mfl tillhörde mina favoriter som barn 🙂 …

I Blekinge ligger i dag Sölvesborgs kommun… ett område som sedan länge populärt kallas för Listerlandet, och här har gjorts en hel del spridda fynd genom åren från stenåldern.

Nu senast vid en utgrävning inför E22 nya sträckning förbi Vesan (från början en sjö, men är torrlagd med hjälp av pumpar som går hela tiden) i Ysane. Någon mil därifrån ligger Norje – Sweden Rocck, ni vet – och väster därom finns Norje Sunnansund.

Där hittade man nyligen en stenålders boplats som är runt 9600-8600 år gammal.
Resultatet av utgrävningen publicerades i februari 2016, vilket visade sig vara en sensation… man hade hittat vad man tror är  världens äldsta fermenteringsanläggning, där föregångaren till dagens surströmming framställdes.

I och med att man kunde konservera mat behövde man inte längre flytta runt, utan kunde vara bofast på samma ställe hela tiden. Upptäckten av den fermenterade fisken är ett bevis på att det fanns komplexa samhällen i Norden mycket tidigare än man trott.

– Det innebär att människor levde bofast nästan lika tidigt som i civilisationens vagga Levanten i Mellanöstern.

——————————

Fossila lämningar visar att människan kom till Europa som först för ungefär 45.000 år sedan. Då låg isen fortfarande tjock i skandinavium.
Isar, som hade täckt norra Europa och Skandinavien i mellan 25.000 och 19.000 år började dra sig tillbaka.

————————–

Den senaste istiden inleddes för cirka 115 000 år sedan och de sista isresterna försvann från norra Sverige för nästan 10 000 år sedan.

Isens tryck gjorde dock att stora delar av Sveriges yta var nedpressat under havsytan långt efter att inlandsisen hade smält.

Fotot är taget halvvägs upp till Hanö fyr – utanför Listerlandet i Blekinge – och visar var strandlinjen låg för länge sedan…

Räfflor efter isen på Stiby berget – också på Listerlandet – … vars högsta punkt ligger 70 meter över havet i dag.

—————————–

PS: Skulle tro att samma sak gäller om man skriver danskar, ryssar eller valfri nation framför påståendet ”är ett folk med mångtusenåriga rötter. Vi har ärvt landet av våra förfäder som kämpade hårt för att överleva och för att deras efterkommande skulle få leva ett gott liv.”

Ärvt sitt land av sina förfäder, dvs föräldrarna har även dagens amerikaner gjort… även om det kanske bara handlar om tre generationer i deras fall.

Så… jag vet inte vad en ”svensk” är för någon, men…

”Homo Sapiens är ett folk med mångtusenåriga rötter. Vi har ärvt landet av våra förfäder som kämpade hårt för att överleva och för att deras efterkommande skulle få leva ett gott liv.”

http://www.sgu.se/om-geologi/jord/fran-istid-till-nutid/

http://www.sydostran.se/solvesborg/surstromming-i-vesan-forandrar-varldshistorien/

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/de-var-de-forsta-svenskarna

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, Genealogi, Sölvesborg..., Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad är en svensk?

  1. Kent Pettersson skriver:

    ”Vallonerna” (Egentligen inte en homogen grupp – som talade vallonska dialekter – några franska. Visa har tysk eller flamländsk bakgrund.) kom till Sverige under några få år i början av 1600-talet…

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s