Pappa… haplogrupp I-M223?!?

En bild av träd över Y-haplogrupperna… stulet från ”rötter bloggen”, och skriven av Peter Sjölund 2015.

”Gruppterapi för DNA-släktforskare”, är den mycket lämpliga titeln på hans blogg…

dnaträd1

… och jag är nog i stort behov av en hel del terapi just nu!

————————————————————–

Jag  har inte ägnat det där med haplogrupper så mycket energi tidigare… mest för att det tidigt stod klart för mig att något BIG 8 (dvs haplogrupperna för mina far- och morföräldrarna) skulle jag inte kunna uppnå, pga att varken pappa eller hans bröder lever längre… dessutom saknade samtliga söner, och deras far – min farfar – hade givetvis bara systrar.
Farfars far hade däremot bröder, så det är där på deras föräldrar – min FF FF – jag i så fall måste börja…

För övrigt har mitt family finder gett mig fullt tillräckligt med huvudbry 🙂 .

… men plötsligt händer det – som det heter i reklamen -, och det visar sig att det finnas en manlig testad person (på rötter)… som jag delar FF FF FF med.

Givetvis är detta släktskap inte hundra procent säkert – någon kan ju ha hoppat över skaklarna eller rullat runt i halmen med någon annan än sin make -… men detta är nog det närmsta pappas haplogrupp jag kan komma, åtminstone just nu.

——————– haplogrupp? ———————–

Enkelt förklarat kan man säga att haplogrupper är en grupp människor som ärvt – och för vidare – ett visst genetiskt material från sin far till sin son (Y-DNA) och från sin mor till sina barn (mtDNA) sedan urminnes tider.

Trädet ovan visar huvudgrenarna i Y- haplogrupp trädet. På dessa sitter sedan ett stort antal mindre grenar och kvistar… precis som på vilket vanligt träd som helst.
På I grenen finns tre mindre grenar, nämligen I , I1 och I2…

Dessa tre har i sin tur ett tiotal ännu mindre kvistar tillsammans… varav I-M223 är en kvist – mutation – på grenen I2.

Genom vetenskapliga studier av detta material har man kunnat beräkna hur världens befolkning utvandrat och spridit sig från Afrika för mer än 50 000 år sedan – och splittrats upp i olika etniciteter -, och sedan brett ut sig över jorden.

—————— mutation? ——————–

Mutationer är något sjukt – eller åtminstone ett negativt laddad ord – för mig, som innebär att något har gått fel när ett djur eller människa skapades… men i DNA-släktforsknings sammanhang är det tvärtom något bra, för det är dessa ”fel” som gett upphov till de olika grenarna i haploträdet.

————————- I-M223 ? ————————-

Mutation I-M223 är ovanlig. Bara 2-3% av männen i Sverige beräknas ha den… och en av dem kan ha vara min pappa, men han förde den tyvärr inte vidare till någon son.

Min FF FF däremot, förde det förhoppningsvis vidare till sina tre söner, men medan det är kört vad gäller manliga ättlingar på den ene sonen – min FF F – … så kan det finnas hos någon manlig ättlingar till hans andra båda bröder. Åtminstone lever hoppet 🙂 …

—————– isfolket? —————

I-M223 lär tillhöra den grupp av människor som från Europa först invandrade till Skandinavien… i takt med att inlandsisen drog sig tillbaka.

————— min mesta farfar? ————

FF hette Nils Algot Persson, f. 6 juni 1899 på Lörby 20… där han avled den 16 februari 1972. Tre söner, men ingen av dem fick några söner…

FF F hette Per Olsson, f. 21 december 1848 på Lörby 20… där han också dog den 21 mars 1929. En son…

FF FF hette Ola Persson, f. 19 juni 1823 på Lörby 20… där han också dog den 24 januari 1906. Ola var ett ensambarn, men fick tre söner…

FF FF F hette Per Larsson, f. 30 maj 1787 på Lörby 4… flyttade till Lörby 20, där han dog den 26 juni 1848. Per har en halvbror – olika mammor – som heter Jöns, och det är hans ättling som är testad och är I-M223. Per har bara en son…

FF FF FF hette Lars Persson, f 6 maj 1748 i Norje, Ysane sn… men uppväxt på Lörby 20, dit hans föräldrar flyttade rund 1750. Gift tre gånger… död den 31 juli 1816 på Lörby 4.

FF FF FF F hette också Per Larsson. Han dog vid fiske den 26 oktober 1764. Då var han 52 år gammal och bodde på Lörby 20… vilket innebär att han bör vara född runt 1712, okänt var.

———————————————————————————————-

Källor; http://dna.scangen.se/index.php?show=intro&lang=sv

https://www.genealogi.se/blog/entry/gruppterapi-foer-dna-slaektforskare

https://www.geni.com/projects/I2-M223-Y-DNA/6944

http://dna.scangen.se/spn/Sverigeprojektnyheter_07_2016.pdf

DNA Haplogroup I1 (M253)

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, DNA-forskning, Genealogi, Sölvesborg..., Släktforskning, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s