– Det var något fel på lakanet…

Nu pågår Killebom festivalen i Sölvesborg för fullt med allt från släktforskning till smådjurs utställning och Anton Hagman på en och samma gång…

…. vilket innebar att Sölvesborgs SläktforskarFöreningen i vanlig ordning satt i församlingshemmet under torsdags eftermiddagen och svarar på besökarnas frågor om… tja, vad som helst som har något med släktforskning att göra, typ. Kunde vi inte svara så bad vi vederbörande besöka oss på biblioteket till hösten…

Frågan om hur man utläser sitt DNA resultat (polska anor + haplogrupp) var just en sådan fråga…

Annonseringen inför arrangemanget lämnade dock en del att önska inför kommande år, så besökarantalet blev ju förstås därefter… men lite kul var det att två av besökarna (om jag får säga det själv) kände igen mig från bloggen 🙂

En av dem träffade jag i fjor också, medan jag inte har en aning om vem den andra var… men hon hade läst bloggen om gamla tidningsklipp; där jag konstaterade att helgen var räddad för lång tid framöver…

… så när det var lugnt, så slö tittade jag på http://tidningar.kb.se/ … och sökte på Hosaby.

Bland de första notiserna finns en från Karlskrona Weckoblad den 17 januari 1885…

Den handlar om husman Nils Jönsson och hans hustru Johanna Jönsdotter på Hosaby 23 som för andra gången blivit barnlösa… men vi tar det från början.

————————————

Nils och Johanna gifte sig i Mjällby socken (Blekinge) den 27 december 1872. Johannas far – Husmannen Jöns Svensson på No 43 i Hosaby – var närvarande och gav sitt muntligt bifall till äktenskapet.

Femton månader senare blev de föräldrar för första gången… när sonen Joel föddes den 18 mars 1874. Drygt två år gammal blev lille Joel storebror när Berndt föddes… och bröderna fick sedan en lillasyster – Bengta – född 1878.

Denna syskonskara dog den 24 och 25 januari 1879 av difteri…
… något som de tyvärr inte var ensamma om att göra. Under året dog totalt 183 personer i Mjällby… 38 av dem i difteri. Merparten var barn under sex år, förutom en 15-årig flicka.

Difteri utbrottet hade startad redan i september året innan (totalt dog 198 personer år 1878), och innan året var slut hade sjukdomen kostat 26 barn livet.

Utbrottet hade dessutom föregåtts av en scharlakansfeber epidemi under vinter och våren, som taget livet av 45 personer – mestadels barn yngre än åtta år -… men även ett par vuxna dog. Scharlakansfebern hade startat redan i mars 1877 (totalt 142 döda under året) med att två barn dog i samma familj i Hosaby… och innan året var slut hade 36 personer hamnat i dödboken.

Att familjer förlorade mer än ett barn samtidigt i epidemier var inget ovanligt… men det ovanliga i Nils och Johannas fall var att historien upprepade sig sex år senare. Då hade de åter en barnaskara med tre barn…

Den 4 januari 1885 dog deras äldsta son Berndt Johan – 4 år 5 månader och 25 dagar – av scharlakansfeber. Fyra dagar senare dog minstingen Knut Herman – 8 månader och 12 dagar – av difteri… och den 9 januari var det Joels tur – 2 år 7 månader och 25 dagar gammal – att dö av difteri. Under året dog totalt 166 personer. 36 av dem i scharlakansfeber… och 6 av difteri (varav 3 dog i maj-juni och kom från samma familj i Hörvik).

Året innan – 1884 – dog 159 personer. Av dessa dog 15 av scharlakansfeber… varav tre barn dog i samma familj i november månad. Dessutom 3 av mässling, 2 av kikhosta och 2 av difteri.

—————————————-

Difteri… enligt 1177…

Difteri orsakas av en bakterie som utsöndrar ett gift. Giftet kan skada många av kroppens organ, till exempel hjärtat och njurarna.

Ingen har smittats med difteri i Sverige de senaste 25 åren men några enstaka resenärer har insjuknat efter vistelse utomlands. Störst är risken att bli smittad i vissa länder i Afrika, i Indien och Indonesien. 

Difteri smittar enbart mellan människor och genom kontakt med saliv, tex genom att man hostar, använder samma glas eller genom kyssar. Det är ovanligt att en person med difteribakterier smittar någon utanför den allra närmaste vän- och familjekretsen.

Från det att man blivit smittad tills dess att man blir sjuk går det oftast två till fem dagar, men man kan vara smittbärare i flera månader utan att bli sjuk.

Difteri är en livshotande sjukdom om man inte får behandling. Ungefär 30-40 % av de som blivit sjuka avlider utan behandling. Om man får behandling – antibiotika – blir man oftast frisk.

Vaccin mot difteri ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet, vilket gör att Svensson är skyddad till åtminstone 30 års åldern.

Symtom: Difteri börjar oftast med en svalginfektion och liknar halsfluss med feber och svårighet att svälja. Senare är det vanligt att man får svårt att andas, har hosta och varig, blodblandad snuva.

————————–

Scharlakansfeber…

… kan man däremot inte vaccinera sig mot. https://www.1177.se/Blekinge/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Scharlakansfeber/  och det händer att framförallt barn fortfarande drabbas av det. Behandlas med antibiotika…

”-Det var något fel på lakanet!”… var ett svar jag fick av ett barn på jobbet för ett par år sedan, när jag frågade hur det var med hennes bror som varit sjuk och hemma från skola i flera veckor pga just scharlakansfeber.

——————————-

PS: Till A-C E kan jag meddela att namnet Lysander är en feltydning av namnet Svensdotter… och har sitt ursprung i USA för flera år sedan 🙂 .

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Blekinge, DNA-forskning, Genealogi, Sölvesborg..., Sölvesborgs Släktforskarförening, Släktforskning, Traditioner, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s